Žiga Jeglič se veseli odločilnega zadetka. Foto: Reuters
Žiga Jeglič se veseli odločilnega zadetka. Foto: Reuters
Slovenija
Bravo Slovenija! Slovenci so skupinski del zaključili z dvema zmagama, kar je bržkone več, kot so upali tudi največji optimisti. Foto: Reuters
Anže Kuralt
Strelec drugega slovenskega gola Anže Kuralt prejema čestitke soigralcev. Foto: Reuters
Slovenski hokejisti
Vsi za enega, eden za vse. Slovenijo krasi izjemen ekipni duh. Foto: Reuters
Čehi se veselijo prestižne zmage nad Kanado. Foto: Reuters

Slovenci so v Kwandongu z goloma Blaža Gregorca (21.) in Anžeta Kuralta (25.) povedli z 2:0, a so se Slovaki vrnili, tako da je bil na vrsti podaljšek, ki pa ni prinesel zmagovalca.

Pri kazenskih strelih je bil v prvi seriji uspešen Rok Tičar, za Slovake je v četrti izenačil Ladislav Nagy. V peti seriji je vratar Gašper Krošelj najprej ubranil strel Marcelu Haščaku, nato pa je Jeglič mojstrsko poslal plošček v levi zgornji kot vrat Branislava Konrada za veliko slovensko slavje. Razmerje strelov je bilo 30:25 za rise.

Slovenci za četrtfinale z Norvežani ali Nemci
Slovenci bodo zdaj nestrpno čakali na nedeljski razplet v skupinah A in C, ki bo določil tudi njihovega nasprotnika v torkovem repasažu, kjer si bodo poskušali izboriti mesto v četrtfinalu. Po nedeljskem zadnjem krogu bo namreč vseh 12 ekip razvrščenih na novo lestvico (skupina D). Vsi trije zmagovalci skupin bodo napredovali v četrtfinale, ki bo na sporedu v sredo. V slovenski skupini B je prvo mesto osvojila Rusija, ki je premagala ZDA s 4:0.

V četrtfinale se bo uvrstila tudi najboljša drugouvrščena ekipa (Slovenija to ne more biti več), medtem ko bodo reprezentance od mesta pet do 12 igrale repasaž za četrtfinale po ključu 5D - 12D, 6D - 11D, 7D - 10D, 8D - 9D. Slovenci so v repasažu praktično že uvrščeni na šesto mesto, kar pomeni, da se bodo pomerili z 11. reprezentanco skupinskega dela. To pa bo poraženka dvoboja med Nemčijo in Norveško v skupini C.
Možen tudi scenarij z Južno Korejo
Obstaja še en scenarij, pri katerem bi o mestih pri repu odločala gol razlika. Nemci imajo gol razliko 2:6, Norvežani 1:9 in Južni Korejci 1:10. Če bi bili Kanadčani na obračunu proti Južni Koreji milostni, Nemci pa neizprosni proti Norveški, bi Slovenci lahko v repasažu igrali proti gostiteljem iger.

Prva tretjina brez golov
Uvodne minute so postregle z dokaj izenačeno igro. Nekaj več je v napadu pokazala Slovaška. Na drugi strani je slovaški vratar Konrad prvič ubranil slovenski strel v 10. minuti, ko je z modre črte poskušal Luka Vidmar. V 12. minuti je z leve strani do strela prišel Žiga Pance, a je bil Konrad na mestu. Slovaškega vratarja je prav ob koncu, ob številčni prednosti na ledu, dobro preizkusil še Jan Urbas, a je ostalo pri 0:0. Razmerje strelov po prvem delu 5:4 za Slovence.

Projektil Gregorca za 1:0
Nato pa v prvi minuti drugega dela vodstvo Slovenije, ki je unovčila prednost igralca več. Blaž Gregorc je po lepi akciji silovito sprožil z modre črte in zadel desni zgornji kot vrat Konrada. Pred vrati je plošček mojstrsko preskočil še Miha Verlič. Slovenci so imeli na ledu dva igralca več, saj je vrata zapustil še vratar Gašper Krošelj.

Kuralt povišal na 2:0
Nervozni Slovaki so si nato prislužili dve zaporedni izključitvi, kar so risi znali kaznovati. V 25. minuti je namreč Jan Muršak podal v sredino, kjer je Anže Kuralt sijajno podstavil palico in poslal plošček v desni zgornji kot nemočnega Konrada. Slovenci so odlično stali na ledu, Slovaki pa so bili dokaj nemočni.

Bubela vrnil Slovake v igro
V 32. minuti je Andrej Kudrna s strelom od daleč precej namučil Krošlja. Malo pozneje je plošček končal v slovenski mreži, a so sodniki zadetek upravičeno razveljavili, saj se je Tomaš Surovy zaletel v slovenskega vratarja. Slovaki so v drugem delu druge tretjine pritisnili in se v 36. minuti veselili zadetka. Ob izključitvi Jegliča je z modre črte sprožil Peter Čerešnjak, nato pa je pred vrati Miloš Bubela spremenil smer ploščku, ki je tako končal za hrbtom Krošlja. Ob koncu druge tretjine so zobe pokazali tudi Slovenci, a premalo za gol. Razmerje strelov po drugem delu je bilo 19:11.

"Bomba" Haščaka za izenačenje
Slovaška je v 46. minuti izenačila. Napadalec Haščak je v "rotaciji" zadrsal skoraj do modre črte, nato pa silovito sprožil in poslal plošček v levi zgornji kot vrat Krošlja. Obetala se je drama. V 53. minuti so Slovenci ob prednosti igralca več močno pritisnili, Urbas je dvakrat močno sprožil, enkrat še Matic Podlipnik, a je slovaška obramba vzdržala. Na drugi strani je bilo dobri dve minuti pred koncem rednega dela zelo "vroče" tudi pred slovenskimi vrati, ko je imela Slovaška igralca več, poleg tega je Rok Tičar ostal še brez palice. Slovaki so oblegali slovenska vrata, a je slovenska obramba vzdržala. Redni del se je končal z 2:2, tako da je bil na vrsti podaljšek. Razmerje strelov je bilo 29:21.

Podaljšek je Slovenija začela s Tičarjem, Urbasom in Muršakom na ledu. Urbas je takoj obetavno preigraval, a akcije mu ni uspelo zaključiti. Na drugi strani so Slovaki trikrat nevarno poskusili, a je Krošelj ubranil. Golov ni bilo, tako da so odločali kazenski streli, kjer je daljši konec potegnila Slovenija ...

Jeglič: Pritiskov sem se v preteklih letih navadil
"To je bil moj prvi zadetek na olimpijskih igrah. Fenomenalni občutki. Ko smo dali dva gola, smo se preveč zaprli, preveč smo jim dovolili, da igrajo s ploščkom, tako da so nas kaznovali. A na koncu smo le "odborbali" in zmagali,"
je dejal Kuralt, Jeglič pa je dodal: "Zelo sem vesel, da sem dosegel zadnji zadetek. Vesel sem, da je 'Krole' (Krošelj, op. a.) pobranil in da smo dobili tekmo. Zagotovo je bilo nekaj pritiska, a v zadnjih letih sem večkrat prevzel to vlogo in je bilo zato nekaj lažje. Igramo res dober hokej. Škoda, ker nam ni uspelo zmagati že po rednem delu. Nikoli ne bi pričakovali pred začetkom dveh zmag, a vedeli smo, da je to mogoče, in zdaj gremo z dobro popotnico naprej."

Velika zmaga Čehov
V skupini A je Češka premagala Kanado s 3:2 po kazenskih strelih. Kanadčani so dvakrat povedli, Michal Jordan pa je že v 25. sekundi druge tretjine izenačil. V napetem podaljšku sta mreži mirovali. Odločali so kazenski streli. Za Kanadčane je zadel le Wojtek Wolski v drugi seriji, za Čehe pa sta bila natančna Petr Koukal in Jan Kovar. V drugi tekmi skupine A je Švica z 8:0 razbila Južno Korejo.

SKUPINA B

3. KROG

SLOVENIJA - SLOVAŠKA *3:2 (0:0, 2:1, 0:1)
Gregorc 21., Kuralt 25.; Bubela 36., Haščak 46.
* - po kazenskih strelih
RUSIJA - ZDA 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Prohorkin 8., 23., Kovalčuk 40., 41.

Lestvica:              * x         
RUSIJA            3  2 0 0 1 +9  6 
SLOVENIJA         3  0 2 0 1 -4  4 
ZDA               3  1 0 1 1 -4  4 
SLOVAŠKA          3  1 0 1 1 -1  4 
* - zmaga po podaljšku/kaz. strelih
x - poraz po podaljšku/kaz. strelih
 


SKUPINA A

2. KROG

KANADA - ČEŠKA
* 2:3 (2:1, 0:1, 0:0)
Raymond 2., Bourque 14.; Kubalik 7., Jordan 21.
* - po kazenskih strelih

J. KOREJA - ŠVICA 0:8 (0:1, 0:2, 0:5)
Hollenstein 11., Du Bois 28., Suter 36., 46., 52., Ruefenacht 44., Schappi 47., Corvi 56.

3. KROG
Nedelja ob 8.40:
ČEŠKA - ŠVICA
Ob 13.10:
KANADA - JUŽNA KOREJA

Lestvica:              * x          
ČEŠKA             2  1 1 0 0 +2  5  
KANADA            2  1 0 1 0 +3  4  
ŠVICA             2  1 0 0 1 +4  3  
JUŽNA KOREJA      2  0 0 0 2 -9  0  
                                    
* - zmaga po podaljšku/kaz. strelih 
x - poraz po podaljšku/kaz. strelih 

SKUPINA C

3. KROG

Nedelja ob 4.10:
NEMČIJA - NORVEŠKA
Ob 13.10:
ŠVEDSKA - FINSKA

Lestvica:              * x         
FINSKA            2  2 0 0 0 +7  6 
ŠVEDSKA           2  2 0 0 0 +5  6 
NEMČIJA           2  0 0 0 2 -4  0 
NORVEŠKA          2  0 0 0 2 -8  0 
                                   
* - zmaga po podaljšku/kaz. strelih
x - poraz po podaljšku/kaz. strelih