MMC na prizorišču
Takole je Jan Muršak zatresel ameriško mrežo. Foto: Reuters
VIDEO
Vrhunci hokejske tekme me...
VIDEO
Zmagoviti gol Muršaka v p...
VIDEO
Zadetka Gregorca in Murša...

Dodaj v

Kapetan se bo za veliko zmago zahvalil vsakemu risu posebej

Tokrat tudi Muršaka premagala čustva
14. februar 2018 ob 17:03
Pjongčang - MMC RTV SLO

Hokejisti so sanjsko začeli olimpijski turnir. Proti favoriziranim Američanom niso popuščali in so se po zaostanku z 2:0 vrnili v igro, v podaljšku pa si priigrali veliko zmago. Junak srečanja je bil Jan Muršak.

Če so slovenski hokejisti na zadnjem svetovnem prvenstvu razočarali, pa so na ledu pod petimi krogi nemudoma navdušili in spomnili na imenitne nastope na igrah pred štirimi leti v Sočiju. Ob olimpijskem debiju so dvakrat zmagali in trikrat izgubili, v Pjongčangu, kjer so igrali v Kwandong Hockey Centru, manjši od obeh olimpijskih dvoran, pa so že na uvodu pripravili izjemno prijetno presenečenje, saj so na kolena spravili Američane.

Muršak, ki je ob odsotnosti Anžeta Kopitarja nesporno prvo ime risov, je svoje mojstrstvo večkrat potrdil že med tekmo, ko je nekajkrat lepo podal soigralcem ter slalomiral med ameriško obrambo, za katero je bil včasih prehiter. Dokončno je zablestel ob koncu tekme, ko se je najprej 97 sekund pred iztekom rednega dela fantastično znašel pred vrati in matiral Ryana Zapolskega, le 38 sekund pa je v podaljšku potreboval, da je v protinapadu, ko sta bila ob njem na ledu še podajalec Rok Tičar in Jan Urbas, za hrbet vratarja Jokerita iz Helsinkov spravil še eno ploščico za zmago nad dvakratnimi olimpijskimi prvaki.

Tokrat tudi kapetana premagala čustva
"Odigrali smo zelo dobro tekmo. Vsa čast fantom, da smo se tako dobro borili in dolgih 60 minut nismo popuščali. To nam je v preteklosti, sploh v zadnjih dveh letih, morda malce manjkalo. Vsi smo dali vse od sebe, igrali dobro, po pravem sistemu in tudi energija na klopi je bila izvrstna. Res super. Upam samo, da lahko na tak način tudi nadaljujemo," je bil zadovoljen kapetan.

Američani so v prvih dveh tretjinah zadeli po enkrat. Kljub zaostanku z 2:0 pa risi niso popuščali. Če je Muršak pred olimpijskim turnirjem ves čas poudarjal, da ga bo najbolj zadovoljila dobra in nepopustljiva slovenska igra, je s prikazanim lahko zelo zadovoljen, osvojeni dve točki pa sta le še smetana na olimpijski torti: "Pred zadnjo tretjino smo vedeli, da moramo večkrat streljati na gol, hoditi na odbite ploščke, se držati svojega sistema in veliko drsati. Mislim, da smo jih 'predrsali', zato smo tudi prišli do tega uspeha. Odigrali smo zrelo tekmo in mislim, da je zmaga povsem zaslužena."

"Zmaga je vsekakor nekaj posebnega. Hkrati nam je močno dvignila samozavest. Kot sem večkrat povedal, je najpomembnejše, da smo bili osredotočeni na svojo igro in nismo popuščali. Ves čas smo se borili in – kot pravimo – pustili srce na ledu. Res sem ponosen na fante. Drugače nisem zelo čustven, toda tokrat se bom vsakemu posebej zahvalil za to zmago," je v slogu pravega kapetana povedal hokejski velemojster Muršak.

Morda se še ne zavedamo, kako velika je zmaga
Tako kot v Sočiju je tudi v Pjongčangu reprezentanca pustila zelo dober vtis na prvem dvoboju, a je bila tedaj Rusija močnejša, tokrat pa so risi vse skupaj začinili še z zmago. Ta uspeh nad velikimi ZDA, ki imajo z olimpijskih iger že 11 kolajn – četudi manjkajo NHL-ovci, je to še vseeno kakovostno moštvo z igralci iz močnih evropskih klubov – spominja na zmago nad Slovaki pred štirimi leti: "Zmagi lahko primerjamo. Tedaj so bili sicer na olimpijskih igrah še NHL-ovci, tako da je bila tista morda še slajša. Hkrati se morda za zdaj še ne zavedamo, kako velika je ta zmaga nad ZDA. Vsi smo lahko ponosni na prikazano igro."

Pred risi je dan premora, nato pa sledi v petek (8.40) dvoboj proti Rusiji oziroma olimpijskim športnikom iz Rusije, kot je njihov uradni naziv na letošnjih igrah. 30-letni Mariborčan ruske hokejiste dobro pozna, saj je dobra štiri leta igral v močni Ligi KHL: "Vsi dobro vemo, kako kakovostna je ta reprezentanca. Zelo težko jo bo presenetiti, a še enkrat ponavljam – moramo biti osredotočeni nase in igrati tako, kot znamo. Če damo vse od sebe in izgubimo, si nimamo česa očitati. Na papirju so kakovostnejši od nas, a nikoli ne veš. Mogoče jih lahko presenetimo in jim malo zagrenimo tekmo."

Iz Pjongčanga

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
TellingTheTruth
# 14.02.2018 ob 17:08
Zaenkrat edina svetla tocka letosnjih olimpijskih iger za nas. Hokejisti so zaenkrat edini ki se niso sli spilat turiste in edini ki se niso predali ze pred tekmo.
JOB-BOY
# 14.02.2018 ob 17:08
Risi, delaste nas ponosne ze leta in leta, hvala vam v imenu vseh MMC-jevcev, razen SLOBLOODDIOTA, ta vas ne mara.
Janez1965
# 14.02.2018 ob 17:32
Nismo velesila.
Tudi nikoli ne bomo.

Jih pa premagujemo !!!
Lesinar
# 14.02.2018 ob 17:30
Jan, premagali ste velike ZDA, kakšni so vaši občutki?
sumtb
# 14.02.2018 ob 17:46
V slovenski hokej verjamem od brezpogojno od 21aprila 2001 dalje, ko so morali po kuhinji premagati Estonijo s +12 za uvrstitev v A skupino in so jih razmontirali s 16:1. Nisem niti malo dvomil da so sposobni dobro igrati, a tole je vseeno že kar malo pocukrano, v ameriki bi imele producentske hiše že scenarije za filme.

Kkapo dol.
m2
# 14.02.2018 ob 17:24
TellingTheTruth

No, Anamarija Lampič se je zelo dobro odrezala.
pingvi
# 14.02.2018 ob 17:18
Cestitke vsem RISOM...ponosen se nanje...
fantje carji ste... zaradi mene lahko proti Rusom
izgubite 10:0 pa boste se vedno carji
nofix
# 14.02.2018 ob 17:11
Bravo Risi
REAL MADRID
# 14.02.2018 ob 17:26
Po prvih dveh tretjinah sem bil zaskrbljen... bal sem se, da se bodo ponovile slab(š)e predstave iz lanskega svetovnega prvenstva, pa so me naši RISI demantirali kot že mnogokrat.
Ponosen na vas in na vašo borbo. Vsaka zmaga na tem turnirju je zame osebno enačica olimpijski medalji.

Naj pade Rusija. Gremo Risi.
mojir
# 14.02.2018 ob 19:24
Takole bom napisal: nekateri smo bili celi 2 desetletji močno vpeti v naš hokejski svet, zato se še toliko bolj zavedamo teh neverjetnih uspehov. Nobena statistika o dvoranah in registriranih igralcih ne more popolnoma razložiti razsežnost te neverjetne zgodbe naših junaških Risov. Tisti, ki ste kdaj videli, kako se hokeja lotevajo na Slovaškem, Češkem pa tudi v nam sosednji Avstriji ter Švici, Nemčiji in po novem tudi na Madžarskem, vedo, da je "čudež" prav milo rečeno.
Nima smisla preveč razpravljati, bodimo samo ponosni in uživajmo - naši hokejisti so fenomen nad fenomenom, so tisto, kar Slovenci pogosto ne upamo biti: odločni, predrzni in ambiciozni.
Naj bo ta zmaga zagon za vse naše športnike na teh igrah ter inspiracija narodu, združeni, enotni in odločni smo sposobni marsičesa, še sami se prepogosto ne zavedamo, česa vsega.
Hvala Risi za še en čudovit dan, ki ste nam ga pričarali z ledeno pravljico.
Na pou Slovenc
# 14.02.2018 ob 17:23
Čestitke fantje!!!! Svaka cast! Naslednja tekma pa Rusi in Risi :)
kar eden
# 14.02.2018 ob 17:48
16:0, sumtb, ampak ja, tisto je bilo nekaj posebnega. Vedno in za vselej, Risi.
Kris
# 14.02.2018 ob 17:14
Za koga je navijala Melanija? Bravo fantje!
Churchill W.
# 14.02.2018 ob 18:31
@SLOBloodPatriot
# 14.02.2018 ob 13:38 (pod drugim člankom)
Dej, dej, dej so ga že fasali po neumnosti. Bojijo se jih, kot da bi bili bogovi. To niso risi, ampak muce.

Si eden glavnih pljuvačev, ko našim ne gre vse po načrtu in prvi ki trosi hvalnice ob uspehih.
(pri vseh športih, ne samo danes)
Mogoče bi bilo bolje, da komentarje med tekmami pišeš na prazen list papirja in šele po koncu tekme oddaš tistega, ki se ti najbolj dopade.

Me prav zanima in jih bom poskusil spremljati kar se da, kako boš komentiral na tekmi z Rusi in Slovaki, še posebej če našim ne bo šlo.

Nič boljši nisi kot naši politiki! Vsi bi se slikali ob uspehih, ko je pa treba športnikom omogočiti pogojem za uspehe jih pa ni nikjer ali pa prodajajo prazne puhlice.
pazi_mina
# 14.02.2018 ob 18:44
RTV resnično ve, kaj najbolj paše po taki tekmi ... posnetek umetnostnega drsanja
BMunchen
# 14.02.2018 ob 18:16
SloBloodPatrio ne govori v množini. Ti in razne miki miške se posipate s pepelom oz. bolje rečeno blamirate. Priznaj, kaj si - tipični zaplankanec, ki ne diha, če ne kritizira. In nehaj zdaj s temi hvalospevi, ker so vredni toliko kot lanski sneg.
mr polh
# 14.02.2018 ob 17:50
Zdej pa hitro država zgradit še kakšno tako instant dvorano, kot je v Kranju naprimer....aja sej res, slika s predsednikom pa mačehovsko naprej...
mr polh
# 14.02.2018 ob 17:42
Nisem vedel, da je Muršak tako dober šahist: šah - mat.
veza
# 14.02.2018 ob 17:35
Na pou Slovenc
# 14.02.2018 ob 17:23

Svaka cast!

Vsa čast !
slibar
# 14.02.2018 ob 19:02
@tekkknommc
Je treba hitro biti črnogled, saj ne da bi užival v tej zasluženi zmagi in upal na zmago Risov proti Rusom, ter zmagi Slovakov proti ZDA.
SamoRes
# 14.02.2018 ob 17:44
To je bil trojni orgazem!
raknac navi
# 14.02.2018 ob 18:38
Grem stavit, da bodo na naslednjem olimpijskem turnirju NHLovci spet igrali..
Churchill W.
# 14.02.2018 ob 18:23
To da se nekateri ne morejo zadržati in po kako tipično Slovensko pljuvajo po rezultatu zato ker ZDA ne igra z NHLovci ampak z amaterji je tako zelo predvidljivo.
Čeprav ZDA ne igra z NHLovci, tudi ti ki so v reprezentanci niso ravno amaterji iz 3 lige!
Če pa že so, so pa vsekakor manjši amaterji kot naši.
Jasno je da bi težko premagali profesionalce iz NHLa, ampak to bi bilo težko za vsako ekipo na tem turnirju, ne samo naše.

Zmaga zaslužena in prigarana!
Fantje so igrali odlično, se borili za vsak plošček in vsak centimeter na ledeni ploskvi. Kar pa je najvažnejše - dovolj so bili pogumni in samozavestni, da po zaostanku niso vrgli puške v koruzo in se predali, ampak so verjeli da zmorejo!

Končno malo veselja in pa živosti od naših olimpijcev!
Gremo po medaljo v hokeju!!!
zogg
# 14.02.2018 ob 20:20
Ljudje božji, jaz sem še zdaj v šoku. Nazadnje, ko sem na šihtu pogledal rezultat je bilo 2:0 pa si rečem, da to niti ni tak slabo. Pridem domov pa me skoraj kap zadane ko vidim rezultat. Brez besed, vsaka čast Risom!
čarli
# 14.02.2018 ob 20:57
Picture of the day:)
Morgenstern
# 14.02.2018 ob 20:26
Američanom pa ni jasno, zakaj v petek spet igrajo s Slovenijo hahahahaha. Nč jasn. Predn bodo oni ugotovil, da sta Slovaška in Slovenija dve različni državi, bosta ti dve državi že igrali tekmo za zlato.
Churchill W.
# 14.02.2018 ob 19:13
@tekkknommc

Vse lepo in prav, lahko se zgodi tudi to.
Da lahko pridejo do finala nihče niti ne pričakuje.

Če imajo pred sabo samo še dve tekmi, in če jih bodo odigrali tako kot današnjo, bo vsaj zame rezultat drugotnega pomena. Če dajo iz sebe kar imajo, tudi če izgubijo bom z užitkom spremljal tekmo in jim na koncu zaploskal.
$$$$$$
# 14.02.2018 ob 18:38
Kapo dol.kosarka,odbojka,rokomet zdaj se hokej.2miljonski narod pegla cel svet. Ponosen slovenec
pazi_mina
# 14.02.2018 ob 18:27
nimam besed, res vrhunsko, kapo dol do koreje....ampak komentator pa živa groza, posiljeno, nedoživeto, obup
gesan
# 14.02.2018 ob 18:07
nofix
# 14.02.2018 ob 17:11
Bravo Risi
------------------------------
TO več niso bili Risi ampak Levi!
Bivši uporabnik
# 14.02.2018 ob 17:53
@mr polh

Še dobro, da tista dvorana v Kranju sploh še stoji, da je niso kot črno gradnjo podrli, vse vpletene v njeno finančno konstrukcijo pa zaprli.

Tipična slovenceljska zgodba.
miha-kolbanar
# 14.02.2018 ob 17:41
Tole je vredno več kot vsi ostali turistični nastopi skupaj!
daco1
# 14.02.2018 ob 19:15
Premagati ZDA v hokeju na ledu na OI je velik uspeh.Bravo fantje,čestitke.
sramotko
# 14.02.2018 ob 20:05
Pa to je isto, kot da bi 6 let nazaj Osovnikar na OI prehitel Bolta:-))))
C A R S K O - oziroma R I S J E:-)))
super_balotelli
# 14.02.2018 ob 19:49
90% forumašov so demantirali? Kakor sm jst bral je 3/4 še vedno verjela, in ni nazivala svojih hokejistov kot "idiote Oz. luzerje"
foxhunt
# 14.02.2018 ob 19:48
carji, kaj bi sele delali, ce bi imeli vec hokejskih dvoran. Slovenija bi bila hokej velesila. Vec denarja za hokej.
Domoljub
# 14.02.2018 ob 19:16
Bravo, mnogi nismo verjeli v zmago!
tinkolo
# 14.02.2018 ob 19:44
Bravo fantje! To pa je skalp. In ko bo naslednjič tu gori spet kdo klobasal o ameriški zmagovalni mentaliteti, ga bom....:)
bruhnmici
# 14.02.2018 ob 18:44
Polepšali ste nam dan! Čudovito!
Churchill W.
# 14.02.2018 ob 18:32
@pazi mina
Sej mu je šlo ob koncu kar na jok. Cmok v grlu se je videl, ne samo slišal.
peglezn
# 14.02.2018 ob 18:04
Vau, bravo !!!
krypto
# 14.02.2018 ob 17:49
Bomo zgleda čudež na ledu kr prevzel od ameriških amaterjev.
1a34
# 14.02.2018 ob 19:58
http://www.rtvslo.si/sport/oi-2018/mmc-na-prizoriscu/chelios-slovenija-lahko-igra-z-vsako-ekipo-na-tem-turnirju/445807
Predlagam, da se taksni clanki, ki govorijo o moci nasega nasprotnika (pogosto celo prevec poudarjeno), objavljajo PO nasih zmagah in ne PRED nasimi tekmami, ker se drugace po nepotrebnem pred tekmo strasi naso ekipo in nase navijace pred nasprotnikom in se jih ne opogumlja in celo znizuje samozavest.
Zakaj se PO zmagi na dolgo in siroko ne razpisete, kako mocno reprezentanco smo premagali in o vseh njenih preteklih uspehih, da se tako vidi trenutna relativna moc nase reprezentance in da lahko na veliko proslavljamo naso zmago?
gesan
# 14.02.2018 ob 18:05
Bravo!
Škoda le tega, da so v prvi in drugi tretjini drsali preveč na zavoro.

Drugače pa, evo, kaj naj rečem, brez besed!
vojislav-novak
# 15.02.2018 ob 00:21
Vsaka zmaga risov v tej konkurenci je zame enakovredna zlati medalji. Hvala vam za današnje veselje, ko ste nam ga naredili.

Pa prepričan sem, da ne bo zadnje :-)
bolkonsky
# 14.02.2018 ob 22:54
ja res neverjetno...mislim kdo je sploh pričakoval kaj takega...jaz priznam,da nisem...
sploh pa ne tak potek srečanja...
2-0...potem izenačenje minuto in 37 s pred koncem in potem po 38 s podaljška zmaga...

mislim preobrat iz sanj...nad ZDA !!¨
he,he jim ni bilo prav jasno kaj se je zgodilo...

mislim,kaj bi človek sploh rekel...ne me hebat...

dve podrtiji imamo in hokejistov za pol avtobusa...

mislim,mi jemljemo neka 'mamila'...in še sami ne vemo ne kdaj in ne kakšna...

BRAVO RISI in hvala za še en lep dan v Sloveniji...
Laibach1144
# 14.02.2018 ob 20:22
Churchill W.:
Pred sabo imamo ŠE TRI TEKME!

tekkknommc:
Ja lahko še to zgodi. Pa kaj potem, če se to tudi zgodi? Realno gledano smo tukaj 11. ekipa. Ampak zakaj pa ne bi mogli Slovakov premagati? Smo jih v Sočiju pa so imeli najmočnejšo možno zasedbo! In če se zgodi ta tvoj scenarij z izjemo, da mi zmagamo proti Slovakom smo mi 2. v skupini torej smo 5. ali 6. ekipa v repasažu, kar pa pomeni, da dobimo 11. ali 12. ekipo na turnirju, to pa bi lahko bila Južna Koreja ali pa kakšna Norveška, ki pa je realno povsem premagljiva ekipa!
Bo pa seveda težko ampak zdaj ni čas za črnoglednost ampak za veselje ob zmagi nad hokejsko velesilo!
SamoRes
# 14.02.2018 ob 18:36
Zakaj Stare ne komentira?
Šatan
# 14.02.2018 ob 18:13
@SLOBloodPatriot:
Vsa čast RISI, da ste zrežirali slovenski čudež na ledu, enega največjih preobratov slovenskega ekipnega uspeha! Vsa čast vam tudi, da ste nas večino 90% MMC forumašev na tako veličasten način demantirali, ko smo že skoraj vsi obupali nad vami, vi niste nad seboj, ampak ste se borili do poslednjega diha! Veliko spoštovanje. Mi forumaši pa se lahko samo posipamo s pepelom in vam čestitamo do neba! Ste slovenski ponos!

Hvala (Sebastianu) KURZU, da spadam med po tvoje 10% forumašev, čeprav si to številko močno podcenil. Luštn je bil oportunist, kajne...
Ples
# 14.02.2018 ob 20:05
"Pred zadnjo tretjino smo vedeli, da moramo večkrat streljati na gol, hoditi na odbite ploščke, se držati svojega sistema in veliko drsati. Mislim, da smo jih 'predrsali', zato smo tudi prišli do tega uspeha. Odigrali smo zrelo tekmo in mislim, da je zmaga povsem zaslužena."

Ekipa, ki se zaveda, kaj dela in ne popušča, ampak čedalje bolj napada - to je to!!!

Umetnost na ledu. Ko 'umetnostno drsanje' dobi nek povsem nov pomen ;)
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!