OI 2018
Močan veter je motil smučarke že na ogledu proge. Foto: Reuters
Glavna favoritinja Mikaela Shiffrin še vedno čaka na svoj prvi nastop na teh olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Tako je bilo danes v Gangneungu. Foto: MMC RTV SLO

Okrnjen spored: Veter preložil slalom in biatlonsko tekmo

V četrtek in petek dvojni spored
14. februar 2018 ob 00:25,
zadnji poseg: 14. februar 2018 ob 09:24
Pjongčang - MMC RTV SLO

Prireditelji zimskih olimpijskih iger so zaradi močnega vetra morali preložiti ženski slalom. Iz istega razloga je odpadla tudi ženska biatlonska preizkušnja.

Po prvotnem programu bi se morala prva slalomska vožnja v Jongpjongu ob 2.15. Po dveh preložitvah so morali tekmo odpovedati. Biatlon bi se moral začeti ob 12.00, a je tekmo prav tako odpihnil veter.

Vodja ženskih smučarskih tekem v svetovnem pokalu Atle Skaardal je bil že pred dvema dnevoma pesimist, saj napoved za danes ni bila dobra. Začetek današnje slalomske preizkušnje so najprej prestavili za eno uro, nato še za pol ure, vendar pa veter ni pojenjal. Zaradi varnosti se je nato tekmovalna žirija odločila za odpoved.

V naslednjih dneh se obeta zares pester spored v alpskem smučanju. V četrtek bo najprej na sporedu ženski veleslalom (1.30/5.15), med obema vožnjama pa bo moški smuk (3.00).

V petek bo ženski slalom (1.30/5.15), med obema vožnjama pa bo moški superveleslalom (3.00). Dekleta čaka zares naporen spored, saj je že za soboto ob 3.00 predviden superveslalom, nato pa od nedelje naprej trije treningi smuka.

Čižman: Vreme se bo predvidoma izboljšalo
"Tisti, ki so odločali, da bodo olimpijske igre tukaj, so najbrž imeli razlog za to. Kakšnega, ne vem. Domačini so pripravljeni narediti vse, potrudijo se, super so, toda odvisni smo od vremenskih razmer, ki nam trenutno ne služijo. A tekme želimo narediti poštene za vse. Če bi danes izsilili tekmo, bi bila katastrofa in bi jih poslušali še dolgo," je po odpovedi tekme v ciljni areni razložil Tomaž Čižman, nekdanji uspešni slovenski smučar in tudi udeleženec olimpijskih iger leta 1988 v Calgaryju. Dobitnik bronaste kolajne v superveleslalomu na svetovnem prvenstvu leta 1989 je zdaj v odgovorni vlogi kot delegat FIS-a na vseh ženskih tekmah.

"Vreme se bo predvidoma izboljšalo. Če pa ne bi bilo mogoče izpeljati slaloma, imamo rezervni načrt, ker bi lahko prestavili tekme na progo v Jongsonu pod reflektorje," Čižman že razmišlja o naslednjih dneh.

"Saj se umiri, mogoče za pol minute, minuto. A ko se bo naslednja tekmovalka postavila na štart, bo zapihalo in bo dobila veter v glavo s 100 kilometri na uro. Premočni sunki so, pa še ena stvar je bila: od enajstih do treh popoldne je bilo napovedano še poslabšanje. Zjutraj sploh ni vozila žičnica, potem so to usposobili. Na vrhu pa ... smuči, ki so bile naslonjene na ograjo, je vse metalo po tleh. Tu spodaj je čisto drug svet," je poudaril Čižman in dodal, da ne pomni, da bi slalomsko tekmo odpovedali zaradi premočnega vetra.

V četrtek dvojni spored tudi za biatlonce
Biatlonsko žensko posamično preizkušnjo so prestavili na četrtek, ko čaka tekmovalce dvojni spored. Dekleta se bodo na progo podala ob 9.15, moške pa tekma čaka ob 12.30.

"Odločitev je pravilna. Veter je tako močan in spremenljiv, da pogoji niso regularni. Za jutri je vremenska napoved bolj ugodna, zato je prav, da so tekmo prestavili," je povedal prvi operativec slovenskega biatlona Janez Ožbolt in pristavil, da je vesel, ker so se temperature v Južni Koreji dvignile blizu ledišča. Višje temperature namreč precej bolj ustrezajo tudi prvemu slovenskemu adutu za visoke uvrstitve Jakovu Faku.

Evakuacija v Gangneungu
Organizatorji so zaradi silovitega vetra ukazali evakuacijo iz olimpijskega parka v obmorskem mestu Gangneung, kjer poteka drsalni del olimpijskih iger. Delavci v olimpijski vasi podirajo šotore, prostovoljci v korejščini in angleščini pozivajo obiskovalce, da se umaknejo v notranjost stavb. Novinar MMC-ja Tilen Jamnik poroča, da so zaprli tudi medijski šotor. Slovenski hokejisti bodo danes ob 13.10 igrali v Gangneungu proti ZDA.

VIDEO
Bucikova: Vse bolje se počutim, zato odpoved morda ni tako slaba
A. G.
Prijavi napako
Komentarji
super_balotelli
# 14.02.2018 ob 00:37
Kakšen fajl od iger. A bo sploh do konca iger kej smučanja?
KiNgKoNg
# 14.02.2018 ob 00:42
V Koreji nič novega, torej. Če še slaloma ne morejo izvesti, potem slabo kaže za vse ostalo.

Farsa.
m72
# 14.02.2018 ob 01:15
Farsa od iger.
veza
# 14.02.2018 ob 03:36
Zakaj pa Kim ne organizira en par tisoč prostovoljcev, ki bi držali protivetrno ograjo?
garmond
# 14.02.2018 ob 08:54
Južna Koreja je bila izbrana s političnim vplivom, predvsem vplivom ZDA. Na drugo se ni gledalo.
Tako kot leta 1984 Sarajevo, čeprav smo v Sloveniji imeli boljše predispozicije za zimsko olimpijado, tudi med prebivalci Slovenije so bili zimski športi številka ena. Pa še vsa infrastruktura v te namene bi ostala cela (v Sarajevu je bilo med vojno vse uničeno, je pa tudi že prej vse propadalo) in bi prispevala k razvoju slovenskih talentov zimskega športa. Tako bi danes Slovenci imeli še več zmag in kolajn v belem športu.
Sicer pa se ne mislim vstajati sredi noči zaradi te olimpijade, niti niso naši tokrat tako dobri da bi to počel. Če bi bili v igri za kolajne, takrat pa bi tudi jaz z veseljem žrtvoval svoj nočni počitek.
mr polh
# 14.02.2018 ob 01:32
Nej grejo na en hot dog..aja sej res...
montebuba
# 14.02.2018 ob 04:48
Aha in od četrtka naprej pa naj bi bilo naenkrat super vreme za izpeljavo vseh ostalih 9 disciplin? Opa 10 če stejemo še ekipno tekmo.....težka bo težka...
Morgenstern
# 14.02.2018 ob 10:22
V živo se spomnim naporov, ko so želele Avstrija, Slovenija in Italija skupaj izpeljati zimske olimpijske igre. Lepo bi se razporedili, nekaj bi bilo v Avstriji, nekaj v Planici in Kranjski gori in nekaj v Italijanskem Torinu. Neeee. Ni šlo skozi. A Koreja je pa šla???!!!
agggnes
# 14.02.2018 ob 08:55
@ Heisenberg Velik dokaz za stalni veter je že to, da je direkt nad prizoriščem postavljenih cca 20 veternic!
fafaron
# 14.02.2018 ob 02:17
Najslabše igre do sedaj! Ne samo zaradi vremena, pač pa zaradi odnosa organizatorjev. PREDRAGE KARTE, PRAZNE TRIBUNE, CELO DRSANJE NI POLNO. Vzdušje na alpskem smučanju je na prestavljeni Zlati lisici stokrat boljše. Kak so včasih napolnili prizorišča, zdaj pa vse za minus.
Amethist
# 14.02.2018 ob 08:18
Tako kot je bil Soci zakon, je to grozna polomija. Brezveze cist. Naj jih dokoncno odpovejo. Se igrajo tud z psiho sportnikov.
sssitrap
# 14.02.2018 ob 02:40
super, spet smo zastonj vstajali...

res ne vem ker idiot je mislil da bojo lahko tukaj brez problema izvajali športe na prostem. te konci so znani po ledenem vetru, ki je tradicionalno najhijši ravno meseca februarja.
nikagaja
# 14.02.2018 ob 08:32
cizman: "Tisti, ki so odločali, da bodo olimpijske igre tukaj, so najbrž imeli razlog za to. Kakšnega, ne vem.

jaz pa vem. nekaj jim je zaselestelo v rokah. :)
softdream
# 14.02.2018 ob 02:37
Si krajšam čas z ogledom tekme Toronto in Miami. Dragič ima fenomenalno 3.četrtino
RoKo
# 14.02.2018 ob 01:35
Tam je nekaj naših deklet...nimamo niti štirih slalomistk.. Sramota od vodstva. Upam, da bodo vodilni iz smučarskih zvez in olimpijskega komiteja po igrah končali kariero.
Lukas
# 14.02.2018 ob 10:31
Očitno ima pri dodelitvi olimpijskih iger res edino vlogo smo še denar! In potem jih dajo v neko, pokrajinsko totalno nezanimivo državo, ki sploh nima alpsko-nordijskih pogojev za normalno izvedbo zimskih iger. Meni delujejo čisto industrijsko + grda pokrajina, kjer non stop pihari po tistih hribčkih in med njimi (saj pravih gora tako ali tako nimajo sploh). Resnično neumno je tudi to,da se vedno znova zgradi kompletna infrastruktura (tudi kakšne čisto brevzezne proge za smuk), ki pa seveda že v osnovi po kvaliteti ni primerljiva z alpskimi,državami ali severnoameriškimi državami. Meni je bila recimo pred leti všeč ideja treh dežel (AT, IT, SLO)...bi lahko veliko bolje izpeljali vse skupaj...na že obstoječi infrastrukturi. Da bi se malo porazdelilo....ne vem no, tele azijske scene so men krneki... ni tistega feelinga. Tako so kritizirali Soči, pa je bilo prav super, sploh pa v primerjavi s to korejsko blamažo!
Slovan65
# 14.02.2018 ob 09:58
Zakaj slovenski novinarji, ki poročajo iz Koreje skušajo na vse pretege širiti nek zlagani optimizem glede vremena v prihodnjih dneh ? Stojijjo ob prizoriščih pod grozljivo praznimi tribunami, zmrzujejo na -26, od mraza ne morejo odpirati ust, a prav nobeden še ni priznal, da so te igre - katastrofa.
Vreme v Koreji je ob tem času že stoletja natanko takšno kot sedaj.
Zakaj so sedaj vsi presenečeni?
Ne morejo izpeljati niti slaloma ??!!
mike1968
# 14.02.2018 ob 09:54
Da ne bo sedaj še hokej odpadel, ko bo veter odnesel streho z dvorane ;)
sumtb
# 14.02.2018 ob 08:23
Nekateri res ustanete sredi noci za tole farso ??
Warbird
# 14.02.2018 ob 01:48
Ja res bi lahko se Drevova recimo ali pa Robnikova sli na slalom zdaj ce je ze veleslalom bil prestavljen, preprosto zato da se dobi malo tekmovalnih obcutkov na OI ...
anze82
# 14.02.2018 ob 08:33
Igre bre duse bogu iza nogu.sramota.gledanost bo rekordno nizka
artoum
# 14.02.2018 ob 02:03
nočem biti žleht , nočem biti privoščljiv ali kaj podobnega. ampak, lokacije postavljajo nemogoče. če gledamo tribune so vse prazne. pa ne zato ker folk nebi rad šel pogledat , ampak je premraz.
prav zanimivo bo v Katarju 2012 v nogometu.
samy joe
# 14.02.2018 ob 09:30
Katastrofa od iger.
nonparel
# 14.02.2018 ob 07:08
Poln kufer imam že te Južne Koreje in motenja mojega bioritma in to za prazen nič. Zares neposrečena izbira prireditelja OI.
pepieinschlag
# 14.02.2018 ob 06:43
Farsa od iger.

In od TV prenosov RTV SLO.
Kadarkoli pridem v bližino televizorja (če se ne dogaja kaj pomembnega ali v živo opravljam pač druga opravila), predvajajo TV prodajo.
Neprenehoma!
In ko potem končno pride do prenosa teka, takoj po startu prvega tekmovalca spet prekinejo prenos v živo in zavrtijo blok reklam?

Saj večino prenosov itak gledam na Eurosportu in HRT, me pa vendarle jezi, ker tem Hollywoodarjem na RTV plačujem pa naročnino.


mr polh Nej grejo na en hot dog..aja sej res...


Vsaj ti si mi malo popestril dan. Hvala.
Frfrofnofka
# 14.02.2018 ob 09:25
Predvidoma bodo naslednje zimske OI nekje v Himalajskem pogorju sredi monsunskega obdobja.
Res zanimvo kakšna farsa so postae olimpijske igre...od začetka do konca.
veza
# 14.02.2018 ob 03:24
KiNgKoNg
# 14.02.2018 ob 03:20

Uradno odpovedano. :D

naj prestavijo v Kranjsko goro!
Churchill W.
# 14.02.2018 ob 12:06
Po tednu dni je jasno da so te OI nič drugega kot polom.
Tudi če damo na stran, da naših praktično ni niti v ožjem krogu favoritov, da ne bo niti ene medalje, smo prikrajšani za prenose s strani RTV in gledamo top-shop reklame, otvoritveno slovesnost (bo danes na programu, glede na to da je biatlon prestavljen), ponovitve iste športne discipline 2x na dan in niti ene ponovitve hitrostnega drsanja recimo.

In tudi če ni naših med favoriti za medalje nas je lokacija izbire za te OI prikrajšala za regularne tekme pri športih, ki se odvijajo na prostem.
Biatlon s takim vetrom je neregularen!
Če še slaloma zaradi vetra ne morejo izpeljati, kako bodo potem šele smuk???
Bodo 4 tekme izsilili, 5 pa jih bo enostavno zaradi nezmožnosti izpeljave odpovedanih in ne bomo imeli olimpijskega prvaka/prvakinje v smuku?
Pa še skoki - neregularno od prvega do zadnjega skoka!

Skratka - polom od OI!

Naslednje lahko pričakujemo v Quatarju. Stadione že ima - lahko jih pokrije, nabije klimo do fula, travo zamenja za led in evo : drsanje, hokej sta že pod streho. Smuanje, bordanje, free style poligone, .... speljejo pod streho. Nasujejo pesek da bo hrib, pokrijejo vrhnjo plast s snegom, naredijo 3 km dolgo zaprto progo in to je to! Gledalce pa ob stekleni progi - vsaj kep ne bodo mogli metati v tekmovalce.
Skoke pa iz speljejo iz 50 nadstropja najvišje stolpnice, ob vznožju postavijo velike ventilatorje, da bodo vsi imeli enako močan vzgornik. In ker so tekmovalci navajeni skakati tudi poleti, sploh snega ne rabijo, tako da niti ni potrebe po tem, da bi bile skakalnice pod streho.
Za bob in sankanje pa naredijo mostove med nebotičniki - pokrijejo, naredijo led in spust iz najvišjega po ovinkih do kraljeve palače!

Nore bi bile take ZIMSKE olimpijske igre!! Kaj menite? Bo Quatar zmogel zgraditi infrastrukturo do 2026? Mu bo ostalo še dovolj $$ da poleg nove infasrtukture še pomaže funkcionarje?

Najboljše od vsega pa bi bilo - nobenega nebi zeblo!!! Ne tekmovalcev, ne gledalcev, ne novinarjev in niti ne funkcionarjev. Edini problem bi bil, kako napraviti športnike - zimska ali letna kolekcija??
sch
# 14.02.2018 ob 08:47
Ko bi le veter premestil kar cele OI kam drugam.
veza
# 14.02.2018 ob 03:15
Ni kaj, naslednje zimske OI bodo v Dubaju, vse bo pod streho, tudi smuk, bodo štartali kar na vrhu tistega najvišjega nebotičnika na svetu.
svabo
# 14.02.2018 ob 10:38
Le kako je lahko Koreja dobila igre pred Münchnom. Namrec v finalnem glasovanju je znagala Koreja? To naj odgovori Mok, ko zdaj cel sistem razpada in tekme gleda manj kot 100 navijacev. Ko so pogoji na tekmovaliscih neenaki za nastopajoce. Na to pa dodajmo se Slovensko neposreceno izbiro zadtavonose. Zaplete v zvezi z nastopi rezervne zastavonose. Pomanjkanje teamskega duha za kar je glavna odgovornost na ramenih vodje odprave Francija Petka. Na tekmovaliscih kjernastopajo nasi ni nobenega navijaca iz reprezentance Slovenije ki bi prisel navijat za svoje kolege. Vse je popolnoma depresivno. Se nekaj pa posebej moti. Namesto da bi novinarji o tem spregovorili, o tej farsi olimpijskih iger so tiho. Med prenosi nemske televizije je to glavna tema. Nasi novinarji pa tiho. Ptavi novinarji itak sedijo v studiu v Ljubljani on komentirajo brez stika s prizorisci in tekmovalci. Ljudje ki porocajo iz Koreje pa so ocitno instruirani da morajo o pravi sliji iger v Koreji kot o pomanjkanju teamskega duha v reprezentanci. Res zelo zalostno vse skupaj.
Morgenstern
# 14.02.2018 ob 10:20
Jaz bi hitro rešil to farso. Mala skakalnica in velika skakalnica sta v Planici pripravljeni. Biatlon bi na hitro poslal na Pokljuko. Smučarje in smučarke v Avstrijo, en avion z deskarji direkt v Švico, kjer je odličen snežni žleb. To je to. Pa bi bile olimpijske rešene. Tako bo pa en sam prepir, kako so krojile rezultate vremenske razmere. Sramota. Športniki trenirajo štiri leta za olimpijske, to je vrhunec njihovih karier... Da so potem tekme ob desetih in enajstih zvečer, pa še to odpade zaradi vetra.... Pa nobenih pogojev, ki bi bili vsaj približno enaki za vse. Sramota
anze82
# 14.02.2018 ob 08:35
Le zakaj tradicionalnih zimskih sredisc ta cirkus ne mika??mok ima kompas le za denar...le kaj se dogaja v sociju??propadanje
severnik
# 14.02.2018 ob 08:04
Tele igre so komedija.

Vedeli so, da je tukaj vetrovno. Predlagam naslednje zimske v Katarju. Jih bo presenetila odjuga.
el kondor prevc
# 14.02.2018 ob 11:20
Resnično neumno je tudi to,da se vedno znova zgradi kompletna infrastruktura (tudi kakšne čisto brevzezne proge za smuk)

Točno tako. Raje bi OI krožile med klasičnimi prizorišči z vso infrastrukturo, tako kot nordijska svetovna prvenstva in predvsem tam kjer je tradicija, veliko gledalcev itd.

Ni čudno, da se Evropejci skorajda ne odločajo več za kandidature, saj funkcionarji dobijo več keša od azijcev in arabcev. Že ničkolikokrat videno v zadnjih 20 letih.
am shagar
# 14.02.2018 ob 09:50
Še malo pa bodo igre v Katarju. Sneg bodo dovažali sproti. Požrtije in orgije funkcionarčkov sigurno ne bodo odpadle. Pri skokih bo zmagal tisti, ki bo imel največ sreče z vetrom. Pri alpskem smučanju pa tisti, ki ga ne bo odpihnilo s proge.
slovenc16
# 14.02.2018 ob 03:34
Tole je hujše od skokov na finskem res..Kakšni rožleti vodijo take organizacije, da OI dajejo v tako zahojene in nezanimive države res nevem...Zimske igre bi bile z lahkoto kje v evropi se nekaj casa saj je tukaj zanimanje za te športe veliko večje..Pa naj dajejo poletne v Ameriko, Afriko in druge nezanimive celine..
SpookyDonk
# 14.02.2018 ob 11:27
Idealni časi za ponovno kandidaturo treh dežel. Planica je narejena, celo polete lahko naredimo za olimpijsko disciplino. Avstrijci prevzamejo alpsko smučanje. Italijani teke. Ostalo se že nekako porazdeli. Če že ne bo uspelo nam, upam na ZOI 2026 v Skandinaviji.
la.sonrisa
# 14.02.2018 ob 09:58
ja, upam, da so smučarji fizično dobro pripravljeni, ker bodo na koncu vse tekme na isti dan. svašta. temle funkcionarčkom se je res odpeljalo.
crime_dog
# 14.02.2018 ob 08:57
Vsi pišete o neki farsi, vremena se pač ne da naročiti. Imate kakšne vire za to, da tukaj vedno piha?

Normalno da se tak veter, kot piha trenutno tukaj, ni vzel kar od nekje. Že MOK je pred leti opažal, da je ob skakalnici veter tri do štirikrat hitrejši od optimalnega, in so zato svetovali postavitev dodatnih protivetrnih mrež (to ti piše celo na uradni strani od OI).
Damoklej
# 14.02.2018 ob 08:03
Pri izbiri prireditelja OI je glavno vlogo igral denar.
Glede gledanja prenosov na RTV, bi dejal prenosov je zelo malo več pa posnetkov in seveda reklam. Saj tudi jaz pravim zakaj plačujemo še to naročnino za RTV.
odzajcatč
# 14.02.2018 ob 06:45
..te igre se bodo končale za prvomajske praznike....
Bivši uporabnik
# 14.02.2018 ob 06:14
Kateri kreten je dal igre v Korejo.
vidicdr1
# 14.02.2018 ob 12:24
Predlog MOK-u. Naslednje OI lahko organizirajo v Indiji v času monsumov. Vsaj veslanje ne bo odpadlo.
jaz jaz
# 14.02.2018 ob 11:12
haha, a zdej bodo še dvoranski športi začeli odpadat, ker jim bo dvorano odkrili pa šotore podrli? kdo bi si mislu da bodo drsalci ogroženi zaradi vetra. še enkrat čestitke MOK-u za to idealno izbiro prizorišča, bravo res.
el kondor prevc
# 14.02.2018 ob 11:00
Olimpijski park, nekaj kilometrov stran pa velike vetrnice, hehe. Najbolje, da OI damo pod Nanos, V Ajdovščino, Vrtojbo. Ali pa kar v Čikago.
jaz jaz
# 14.02.2018 ob 10:06
kaj bo zdej vsa smučarija naslednji teden? mogoče bi si pa izmislili novo kombinacijo: isti dan vsi vozijo eno vožnjo slaloma, eno veleslaloma, pa še smuk na koncu. pol pa najboljših 30 nagradijo še z vožnjo superG-ja. pa podelijo samo en komplet medalj za "korejsko OI kombinacijo"
lfcfan
# 14.02.2018 ob 09:52
Hvala bogu da se zacenja hokej.
iconaan
# 14.02.2018 ob 06:04
Blamaža od iger, kr neki naj naredijo naslednje igre po Pekingu, sam da imajo ta glavni polne prste marmelade. Vreme se ne bo izboljšalo še vsaj 14 dni....
el kondor prevc
# 14.02.2018 ob 11:04
Le zakaj tradicionalnih zimskih sredisc ta cirkus ne mika??mok ima kompas le za denar...le kaj se dogaja v sociju??propadanje

Zadnjih nekaj iger:

1998 - Nagano
2002 - Salt Lake
2006 - Torino (Evropa)
2010 - Vankuver
2014 - Soči
2018 - Pjongčong
2022 - Peking
2026 - Sapporo?

Sama klasična prizorišča. Objekti v teh krajih so še danes v polnem obratu, zanimanje za zimske športe pa se je povečalo za 500%. Aja, saj res. Ni se!!!
MMC na prizorišču
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!