Timi Zajc je na februarskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju osvojil zlato medaljo na posamični tekmi (na veliki napravi) in s slovensko reprezentanco tudi na ekipni tekmi. Na mešani ekipni tekmi je dobil bronasto medaljo. V glasovanju za najboljšega športnika Slovenije je bilo to dovolj za 5. mesto. Foto: Reuters
Timi Zajc je na februarskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju osvojil zlato medaljo na posamični tekmi (na veliki napravi) in s slovensko reprezentanco tudi na ekipni tekmi. Na mešani ekipni tekmi je dobil bronasto medaljo. V glasovanju za najboljšega športnika Slovenije je bilo to dovolj za 5. mesto. Foto: Reuters
Sorodna novica Tadej Pogačar drugič, Janja Garnbret četrtič

V Cankarjevem domu v Ljubljani so včeraj razglasili slovenske športnike leta. Ob izredno bogati zbirki slovenskih uspehov je kar normalno, da vsi ne morejo biti zadovoljni z izborom, vseeno pa izstopa, da prvič po letu 2004 niti pri moških niti pri ženskah ni med najboljšimi tremi nikogar iz zimskih športov. Če leta 2004 kakšnih silnih zimskih presežkov res ni bilo (še največ točk je takrat zbral skakalec Peter Žonta), pa je bilo letos drugače. Timi Zajc je v domači Planici, ki je največji slovenski športni simbol, postal svetovni prvak na veliki skakalnici, moška reprezentanca (tudi z Zajcem) pa je prav tako osvojila zlato medaljo svetovnega porvenstva. Verjetno bi bil v prejšnjih letih Timi Zajc v izboru za športnika Slovenije zanesljivo med tremi (če že ne na vrhu), letos pa je v glasovanju športnih novinarjev pristal na petem mestu. Za Pogačarjem, Rogličem, Dončićem in Čehom.

Zima je zakon ... ne nujno za vse
"V Nemčiji bi bil Zajc gotovo športnik leta. Ko je bil Wellinger olimpijski prvak, je bilo tako. Tudi atleta Kristjana Čeha ni med prvimi tremi. Ampak, kaj hočeš, izbira je zelo široka. Oba kolesarja sta bila v središču pozornosti in sta imela res izjemni sezoni, Luka Dončić pa je svetovni velezvezdnik, o tem ni dvoma. Timi Zajc je v skokih seveda manj izpostavljen, čeprav je v Planici vzel dve zlati medalji. Če bi on postal športnik leta, Kristjan Čeh pa bi bil na drugem mestu, me ne bi presenetilo. Zimski športi očitno nimajo več takšne teže kot ob osamosvojitvi," je izide komentiral Andrej Stare, legendarni reporter TV Slovenija.

Kako glasujejo športni novinarji?

Člani Društva športnih novinarjev Slovenije dobijo glasovnico z razširjenim seznamom 11 kandidatov in dodatno možnostjo vpisa. Odda se tri glasove: 1. mesto prinaša pet točk, 2. mesto tri točke in 3. mesto eno točko. Pri izboru ekip leta je razlika: pet predlogov in zgolj en oddan glas za eno točko.

Kje sta Kopitar in Gajser?
"Pri ženskah pa ni dvoma, da si je Janja Garnbret najbolj zaslužila priznanje. Tina Šutej ima sicer fantastične rezultate, prva na svetu pa vendarle ni," nadaljuje Stare, ki "pogreša" še eno ime: "Pogrešam Emo Klinec. Ima svetovni rekord v poletih. Sprašujem se tudi, kje je Kopitar, eden najboljših hokejistov v Ligi NHL in kapetan ekipe. S tem, da je hokej zimski šport številka ena. Če mislimo, da je to alpsko smučanje, lažemo sami sebi. Hokej je." Prezrt je tudi Tim Gajser in nasploh motošport, pravi Stare: "Gajser je imel hudo poškodbo, pa je ob koncu sezone spet zmagoval. Zdi se, da imamo mačehovski odnos do tega športa."

Izidi glasovanja Športnik leta 2023

Športniki:
Tadej Pogačar 267 točk
Primož Roglič 166
Luka Dončić 101
Kristjan Čeh 75
Timi Zajc 37
Benjamin Savšek 33
Rajmond Debevec 14
Matej Mohorič 9
Luka Božič 9
Toni Vodišek 8
Žan Kranjec 3
Anže Lanišek 2
Darko Jorgić 1
Jan Oblak 1

Športnica:
Janja Garnbret 336 točk
Tina Šutej 107
Andreja Leški 75
Ema Klinec 60
Ilka Štuhec 43
Ema Kozin 42
Nika Križnar 20
Anita Horvat 11
Tyra Barada 11
Maruša Mišmaš Zrimšek 8
Eva Terčelj 5
Jekaterina Vedenejeva 5
Nika Prevc 2
Alenka Artnik 1

Ekipa:
Moška nogometna reprezentanca 44 glasov
Moška odbojkarska reprezentanca 41
Moška ekipa, smučarski skoki 21 (Jelar, Kos, Lanišek, Zajc)
Tenis, ženska reprezentanca 9
Moška košarkarska reprezentanca 4
Mešana ekipa, smučarski skoki 2 (Lanišek, Zajc, Križnar, Klinec)

Skakalni uspehi se zdijo kar samoumevni
Da Timija Zajca v izboru za najboljšega športnika leta ni med prvimi tremi, najbolj preseneča skakalno javnost. "Po eni strani me čudi in sem presenečen. Morda se nam zdi že samo po sebi umevno, da smo v teh tradicionalno uspešnih panogah, kot so smučarski skoki, v vrhu, a za to je treba še vedno močno garati. Da Timi Zajc ni med prvimi tremi, pa pomeni, da so očitno nekateri slovenski športniki pustili še večji vtis, zato – bodimo ponosni, da smo Slovenci tako zelo uspešni, zadnja leta tudi v panogah, kjer v preteklosti nismo bili tako mednarodno prepoznavni," nam je povedal Franci Petek, leta 1991 prvi športnik leta v samostojni Sloveniji, kar mu še danes veliko pomeni: "To je bila velika čast in dokaz, da sem bil vsaj v nekem obdobju na svojem področju izjemen."

Da si kot nogometni vratar med najboljšimi petimi na svetu, je po mojem mnenju primerljivo s tem, da si olimpijski prvak v kakšni manj popularni športni disciplini.

Mladen Dabanović

Kaj pa Jan Oblak?
Tudi pri izbiri ekipe leta bi se lahko razpletlo drugače. Andrej Stare: "Smo tretjerazredna reprezentanca, a smo se vseeno uvrstili na EP 2024. Seveda sem tega vesel, a izbor pušča nekaj grenkobe, saj so bili skakalci v domači Planici svetovni prvaki. Morda so novinarji to malce pozabili, ker se je zgodilo že na začetku leta," je Stare komentiral včerajšnjo "zmago" nogometašev. Za nekdanjega reprezentančnega vratarja Mladena Dabanovića seveda dileme ni:

"Priznam, nisem objektiven. Čestitke vsem ekipam, ki so osvajale medalje, res vse spoštujem, a vseeno sam na prvo mesto postavljam uvrstitev nogometašev Slovenije na EP. Zame je pomembno merilo priljubljenost športa po vsem svetu. Bi pa ob tem vprašal, kdaj je bil kakšen nogometaš športnik leta? Bili smo smučarski narod, zdaj smo kolesarski, nikoli pa ni prostora za nogomet. Če Jan Oblak ne more enkrat postati športnik leta, potem pa res ne vem. Da si kot nogometni vratar med najboljšimi petimi na svetu, je po mojem mnenju primerljivo s tem, da si olimpijski prvak v kakšni manj popularni športni disciplini."

Sorodna novica MMC-jevi bralci izbrali Tadeja Pogačarja in Janjo Garnbret

Vedno bo kdo nezadovoljen
Nekdanji veslač Iztok Čop, športnik leta 1995 (potem ko je postal svetovni prvak v enojcu), se je (tako kot MMC-jevi bralci, ki so jih uvrstili na 1. mesto in s tem pred nogometaše) spomnil uspeha odbojkarjev in njihove bronaste medalje na evropskem prvenstvu. "Tudi odbojkarska reprezentanca bi lahko dobila nagrado za ekipo leta. Nogometaši svoje misije še niso končali, za zdaj so se zgolj uvrstili na evropsko prvenstvo. No, glede na odmevnost nogometa je vseeno kar pričakovano, da so na prvem mestu. Takšni izbori so delno tudi subjektivni, marsikaj je odvisno od naklonjenosti novinarjev, ki glasujejo. Ampak – letošnjim dobitnikom nagrad je težko kar koli očitati, bo pa ob tako izjemnih rezultatih, ki jih dosegajo naši športniki in športnice, vedno kdo nezadovoljen."

V Avstriji kolesar premagal vse zimske športnike

Glede na odprte polemike zlasti smučarsko skakalnih krogov (Timija Zajca ni bilo na prireditvi) velja izpostaviti izbor športnika leta pri severnih sosedih. V Avstriji je bil namreč za športnika leta 2023 izbran kolesar Felix Gall, ki je dobil kraljevsko etapo letošnje Dirke po Franciji. Tisti dan, ko je umrlo Pogačarjevo upanje na skupno zmago na Touru 2023, je Avstrijec poskrbel za uspeh kariere, ki je tako navdušil športno javnost, da je zasenčil vse tradicionalno uspešne zimske športnike.

Andrej Stare na 1. mesto postavil Rogliča
Kot je morda nezadovoljen tudi kakšen navijač Primoža Rogliča. Zmaga na Dirki po Italiji (in to s kakšnim pravljičnim epilogom na Sv. Višarjah) ni bila dovolj za naziv športnik leta! "Pri izbiri, ali kdo je najboljši, igrajo vlogo tudi čustva. Meni so Roglič, Pogačar, Čeh in Zajc sami super fantje. Res je težko reči, kdo od njih je boljši športnik. A v letošnjem izboru sem dal največ glasov Rogliču. Zmagal je na Giru. Največje dirke, torej Tour, Giro in Vuelta, so vredne približno enako, zato sem ga postavil na prvo mesto. Tudi z vidika veličine športne osebnosti je neverjeten. Res fantastičen, uglajen fant. Morda sem tudi zato malo čustven, ker je bil nekoč odličen skakalec, meni pa so skoki blizu. Sem njegov navijač, prav je naredil, da je zamenjal ekipo, pri Jumbu Vismi je bilo preveč dobrih na enem kupu. To me spominja na madridski Real z mnogimi zvezdniki, kot so bili Zidane, Roberto Carlos in Figo. Nihče se ni vračal v obrambo, pa so doma dobili pet golov proti zadnjemu v ligi."