Slovensko zastavo je nosil Bojan Tokić. Foto: www.alesfevzer.com
Slovensko zastavo je nosil Bojan Tokić. Foto: www.alesfevzer.com
Odprtje iger je bilo zanimivo in morda ne tako spektakularno, kot bi pričakovali, razen na koncu, ko so prireditelji poskrbeli za ognjemet. Foto: Reuters
Vse je bilo v znamenju predstavitve lokalne tradicije in kulture, predvsem pa ni manjkalo plesa in glasbe. Foto: EPA

Gostitelji iger, ki so za organizacijo porabili kar osem milijard dolarjev, so na odprtju pripravili posebno presenečenje, saj se je za klavir usedla priljubljena ameriška pevka Lady Gaga in zapela Lennonovo klasiko Imagine.

Mejnik evropskega športa
"Danes smo priča novemu mejniku evropskega športa. Danes smo dobili manjkajoči peti olimpijski krog med kontinentalnimi igrami. Hvala Azerbajdžan," je povedal predsednik Združenja evropskih olimpijskih komitejev Patrick Hickey in se zahvalil predsedniškemu paru Azerbajdžana za pomoč pri organizaciji iger.

Slovenci v modrem
Iger se bo udeležilo več kot 6.000 športnikov iz 50 držav, med njimi 80 športnikov iz Slovenije, ki so se pod taktirko namiznoteniškega igralca Bojan Tokića predstavili v popolnoma modri opravi. Prvič na mednarodnem tekmovanju sodeluje Kosovo. Ob mimohodu Armenije so se s tribun slišali žvižgi in neodobravanje. Prenosi najpomembnejših dogodkov bodo na TV Slovenija 2 in MMC TV.
Mešanica različnih športov
Igre (16 tekmovalnih dni) prinašajo mešanico olimpijskih športov, neolimpijskih športov, ki iščejo priložnost na trgu, nekaterih mladinskih tekmovanj in nekaterih regionalnih športov, kot so, denimo, borilne veščine sambo.

Mlada avstrijska sinhrona plavalka Vanessa Šahinović, ki jo je v četrtek v Bakuju povozil uradni avtobus za prevoze športnikov, je v umetni komi. Takoj so jo prepeljali v dunajsko bolnišnico. Tekmovalka je zunaj smrtne nevarnosti, ima pa več zlomov in ji v najslabšem primeru grozijo trajne posledice, morda celo invalidski voziček. Voznik je iz neznanih razlogov zapeljal na pločnik ob olimpijski vasi in zadel trojico avstrijskih plavalk.

Nizozemci so se igram že odpovedali
Prihodnost iger še ni jasna, s prvo izvedbo iger ne bo težav, saj v Azerbajdžanu niso varčevali s sredstvi. Drugače je z igrami leta 2019, organizacijo je dobila Nizozemska, a se ji je v sredo odpovedala, v Evropskem olimpijskem komiteju pa so prepričani, da bodo v kratkem našli nadomestnega organizatorja, a od uspešnosti in odmevnosti Bakuja bo odvisno veliko.

V soboto bo šlo zares
Slovenci si veliko obetajo od košarke 3 x 3, telovadca Saše Bertonclja, namiznoteniškega igralca Bojana Tokića, judoistov, tekvondoistov ... V soboto, prvi uradni dan iger bodo nastopali gorski kolesarji Blaža Klemenčič, Tino Perše in Gregor Krajnc, karateistka Tjaša Ristič, triatlonka Eva Skaz in rokoborka Daniela Kočar. Že pred uradnim začetkom tekmovanj bodo danes na sporedu predtekmovanja v sinhronem plavanju in vaterpolu.

Mediji v Bakuju ignorirali tragedijo
Na odprtju evropskih iger zapela tudi Lady Gaga
V Bakuju slovesno odprli Evropske igre
Mediji v Bakuju ignorirali tragedijo
Na odprtju evropskih iger zapela tudi Lady Gaga
V Bakuju slovesno odprli Evropske igre