Luka Božič je na petih tekmah svetovnega pokala zbral največ točk. Foto: Jure Lenarčič
Luka Božič je na petih tekmah svetovnega pokala zbral največ točk. Foto: Jure Lenarčič

Zadnjo tekmo na olimpijski progi v Vaires-Sur-Marnu je dobil Italijan Raffaello Ivaldi, ki je slavil drugič zapored. Na oder za zmagovalce sta se zavihtela še Nemec Franz Anton in Španec Miquel Trave.

Božič je odpeljal brez napak, zaostal pa je 2,19 sekunde. V polfinalu je postavil tretji čas, četrto mesto pa je zadostovalo za končno slavje v svetovnem pokalu. 32-letni kanuist Soških elektrarn je na koncu skupnega seštevka zbral 270 točk, slovaški kanuist pa 268.

Foto: Jure Lenarčič
Foto: Jure Lenarčič

"Vožnja ni bila dobra, predvsem od sredine dalje nisem imel pravega ritma, a sem vseeno napadal do cilja. Mislim, da sem stopničke izgubil v zadnjih protitočnih vratih. Tokrat je to četrto mesto najslajše. Doslej še nisem zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala, a mislim, da sem po vseh drugih mestih v zadnjih letih, zasluženo prišel do te tako želene zmage. Čuti se pomembnost tekme. Zadnji dve tekmi sezone – svetovno prvenstvo v Londonu in ta predolimpijska tekma – sta bili glavni tekmi sezone. Opravil sem jih dobro, pokazal pa sem tudi, da sem še vedno med najboljšimi," je povedal Božič

V kvalifikacijah in v polfinalu je bil najhitrejši Benjamin Savšek, a se mu je ponesrečila finalna vožnja. Aktualni svetovni in olimpijski prvak je napaki napravil že pri drugih in tretjih vratih. Z zaostankom 6,60 je bil deveti.

"Že v zgornjem delu sem naredil napako. Ni se mi izšlo od starta. Potem sem želel nadoknaditi čas, a se mi je vseskozi zatikalo na težjih kombinacijah, tako da sem še tam izgubljal dragoceni čas. Rezultatsko se mi ni najbolje izteklo. Letošnja sezona se res vleče, tako da sem počasi že utrujen od vsega. Škoda, da nisem imel boljšega zaključka," je dodal Savšek, ki je skupni seštevek končal na četrtem mestu.

Na obrobju Pariza je v ženski konkurenci slavila Avstralka Jessica Fox pred Avstrijko Corinno Kuhnle in Poljakinjo Klaudio Zwolinsko. Eva Terčelj, ki je imela tretji čas polfinala, je napravila preveč napak. Imela je kar 54 kazenskih sekund in na koncu zasedla 12. mesto. Skupno je bila šesta.

Do polfinala še kajakaša Kauzer in Srabotnik ter kanuistki Novak in Kozorog
Kajakaša Peter Kauzer in Martin Srabotnik ter kanuistki Lea Novak in Alja Kozorog so si v današnjih kvalifikacijah zagotovili nastop v polfinalu zadnje tekme svetovnega pokala v Parizu. V olimpijskem kajakaškem centru v Vaires-sur-Marnu je bil Kauzer osmi, Srabotnik 21., Lea Novak 13., Alja Kozorog pa 20.

Finalne odločitve kanuistk in kajakašev si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali v soboto na TV SLO 2 in MMC-ju.

Božič po številnih drugih mestih dočakal prvo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala