Zmagovita finalna vožnja Petra Kauzerja v Seu d'Urgellu

V finalu je Peter Kauzer nastopil kot osmi kajakaš, saj je bil v dopoldanskem polfinalu tretji. V zgornjem in srednjem delu je držal stik z vodilnimi, v zaključku pa pritisnil na vesla in ob vožnji brez napake za sekundo prevzel vodstvo.

Za Slovencem sta nato zaostala oba preostala finalista Vit Prindiš in Miquel Trave. Kauzer je na koncu za 1,08 prehitel Britanca Josepha Clarka in za 1,54 Čeha Prindiša.

"Nisem pričakoval tega, če sem odkrit. Za menoj je slab začetek sezone, ko nisem niti mogel priiti v finale. Ko sem le prišel v finale, sem si med odmorom rekel, da zdaj moram pokazati, da še zmorem. Dobra vožnja v polfinalu, nato pa sem pritisnil še malo močneje, kar je bilo dovolj še za eno zmago v Seuu, ki je eden mojih najljubših prog," je v intervjuju zmagovalca s širokim nasmehom pripovedoval Kauzer.

Slavje na kraju prve velike zmage iz 2006

Lani je Kauzer v Pragi prišel do prve zmage po štirih letih, zdaj pa je na generalki za SP znova stopil na najvišjo stopničko med kajakaško elito. Foto: Jure Lenarčič
Lani je Kauzer v Pragi prišel do prve zmage po štirih letih, zdaj pa je na generalki za SP znova stopil na najvišjo stopničko med kajakaško elito. Foto: Jure Lenarčič

Prva zmaga in stopničke (sicer že 27. v karieri) v letošnjem svetovnem pokalu za Hrastničana, ki bo 8. septembra dopolnil 40. let. Pod Pirenneji v Kataloniji je Kauzer pred zdaj že daljnimi 17 leti prišel tudi do svoje prve zmage v svetovnem pokalu, v Seu d'Urgellu pa je slavil tudi leta 2017. Ob tem je bil na brzicah reke Segre še trikrat tretji.

Pri kajakaših se je polfinale ponesrečil drugemu Slovencu: Niko Testen je bil z zgrešenimi vratci na koncu zadnji, 40. (+54,74). V tolažbo: vratca je zgrešil tudi olimpijski prvak in dvakratni zmagovalec sezone Čeh Jiri Prskavec.

Slovenke brez finala v Kataloniji

Vse tri Slovenke so obstale v polfinalu in si niso priveslale finala deseterice. Eva Terčelj je bila 16. (+8,06 z dvema kazenskima sekundama), Eva Alina Hočevar je bila 19. (+8,80, brez kazni) in Ajda Novak 22. (+9,34 s 4 sekundami pribitka). Slednja bi se brez obeh dotikov vratc prebila v finale, kamor se je kot zadnja, 10., uvrstila prva favoritinja Jessica Fox (+5,98).

Avstralka je na koncu ob enem dotiku za zgolj 6 stotink zaostalaja za Slovakinjo Elisko Mintalovo, ki je v Kataloniji presenetljivo slavila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Tretja je bila z zaostankom 87 stotink Italijanka Stefanie Horn.

Čez dva tedna SP v Londonu

Do četrte tekme sezone v Seu d'Urgellu slovenske kajakašice in kajakaši še niso stali na stopničkah za zmagovalce. Zdaj sledi SP na divjih vodah, ki ga bo med 19. in 24. septembrom gostil London (prenosi na TV SLO 2). Sezona za slalomiste na divjih vodah se bo sklenila v finalu med 5. in 8. oktobrom v Vaires-sur-Marne v Franciji.

"Dobra osnova za SP. Pokazal sem dobro formo in dokazal, da sem se nekaj naučil iz prvega neuspešnega dela sezone," je zaključil Kauzer.

Zanesljiva zmaga Kauzerja v Seu d'Urgellu