Tminski grafi zvesto spremljajo svoje ljubljence. Noč na soboto je bila dolga ... Foto: MMC RTV SLO
Tminski grafi zvesto spremljajo svoje ljubljence. Noč na soboto je bila dolga ... Foto: MMC RTV SLO
Puntar
Tolminci sporočajo, da so najboljši. Foto: MMC RTV SLO
Puntar
Puntar spremlja staro in mlado. Foto: MMC RTV SLO
Navijači Puntarja navijali in slavili naslov
Intervju z Alešem Kavčičem, predsednikom Puntarja
Čujec odločil tretjo tekmo
Puntar v Gorici do naslova
Puntar blizu, a prvak v futsalu še ni znan
Puntar vrnil udarec Novogoričanom
Goričani povedli po razburljivi tekmi

Odločitev o prvaku je padla šele na peti finalni tekmi. V torek so se na četrtem srečanju v Tolminu branilci naslova in letošnji pokalni zmagovalci iz Nove Gorice z izenačenjem tri sekunde pred koncem in slavjem po kazenskih strelih še izvlekli, v petek pa so bili v domači dvorani nemočni. Puntar je zmagal s 3:1 in pokal po dveh letih vrnil v svoje vitrine.

V zadnjih trenutkih četrte tekme je novogoriški igralec Slaven Radiškovič udaril trenerja Puntarja Darija Lebana, eden od gostujočih navijačev pa sodnika, zato so bile strasti pred odločilnim srečanjem precej razgrete. Gorica je imela v ekipi samo devet igralcev, saj sta zaradi kartonov morala počivati tudi kapetan Nenad Kurtič in vratar Alan Pertovt. Za nameček je kazen doletela še trenerja Ehada Gogo.

Če so se tolminski puntarji leta 1713 množično udeležili pohoda v Gorico, podobno velja tudi danes za navijače Puntarja, ki so svojo dvanajsterico (vsi igralci so letnik 1980 in mlajši) prišli bodriti v Novo Gorico. V Balonu se jih je zbralo približno 250 in po 40 minutah zanimivega boja na igrišču so se veselili drugega naslova državnega prvaka. Klub, ki prihaja iz vasice Kneža v Baški grapi, je bil ustanovljen leta 1974, v prvi slovenski ligi pa nastopa od leta 1996. Leta 2004, 2007 in 2008 je osvojil tudi slovenski pokal.

Po tekmi smo se pogovarjali s predsednikom Puntarja Alešem Kavčičem.


Finale je bil zelo napet, prvak je bil znan šele po petih tekmah. Se je bilo težko pobrati po četrti tekmi, ki ste jo nesrečno izgubili v zadnjih sekundah?
Mislim, da je bilo še najtežje preboleti tisti neumni grdi črni incident, ki so ga povzročili goriški igralci in navijači. Tisto je bilo najhujše, ker nam je leglo na srce. Šport, ki ga imamo tako radi, je bil umazan. Potrebovali smo dva dni, da se poberemo. Sama priprava na tekmo, čeprav smo na prejšnji tekmi dobili gol tri sekunde pred koncem, ni bila problematična, fantje so bili po prespani noči samo še bolj odločeni, da bodo osvojili naslov. Danes smo videli, da nas nihče ne more ustaviti.

Vam je bilo kaj težko pri srcu, ko je Boštjan Uršič v 19. minuti zgrešil 10-metrovko za 2:0?
Ne. Videl sem, da smo toliko boljši, da moramo samo dati še drugi gol, potem bi bila tekma odločena. Videli smo, da ko smo drugič zadeli, takrat za Gorico ni bilo nobene možnosti več. Potem so dobili še dva rdeča kartona. Takoj, ko smo dali drugi gol, ni bilo nobene možnosti, da bi se Gorica pobrala.

Je bilo zaradi okrnjene zasedbe Gorice na zadnji tekmi kaj lažje igrati?
Gorica je zmeraj nevarna, saj ima v ekipi devet vrhunskih igralcev. Tudi če dva manjkata, je še vedno sedem vrhunskih - sedem reprezentantov oziroma takšnih, ki si zaslužijo reprezentančni dres. Če bi samo 99 odstotkov dali od sebe, ne bi mogli zmagati. Dali smo 120 odstotkov. Bilo bi dovolj tudi 100, ampak fantje so dali 120 in se zdaj lahko zasluženo veselijo.

Po letu 2007 ste prvaki postali drugič. Kdaj je bilo veselje slajše?
Vsaka zmaga je slajša. Prva zmaga je bila sladka na svoj način, ta druga pa je mogoče slajša, ker je bila letošnja Gorica po imenih najmočnejša ekipa v zgodovini futsala v Sloveniji. Njo premagati je tako, kot da bi premagali svetovne prvake.

Prihajate iz majhnega kraja. V čem je skrivnost takega uspeha futsala v Tolminu?
Prihajamo iz majhnega kraja, obstajamo pa že 35 let in smo klub z najdaljšim stažem v Sloveniji. Ključ vsega je odlična vzgoja mladih igralcev. Vsi igralci z izjemo enega so začeli svojo futsal pot v Tolminu, v Puntarju, mogoče potem nekateri odšli in spet prišli nazaj. Zdaj so dozoreli in mislim, da je pred njimi še vsaj pet sezon, ko lahko igrajo na vrhunskem nivoju.

Kako je s prodajo igralcev? Zdaj ste prvaki, pričakujete, da se lahko kdo preseli v tujino?
Jaz sem igralcem že povedal: v Sloveniji je Puntar zagotovo tisti, ki jim zaradi načina dela in ker res dihamo kot ena ekipa, lahko da največ od vseh klubov v Sloveniji. Če pa kdo želi v tujino, jaz pravim samo: "Pojdite!" Dokler so mladi, morajo poizkusiti, ko bodo odcveteli igralci, v tujino ne bodo mogli več. Zato vsakemu igralcu svetujem, da če se pojavi priložnost za profesionalno igro in za dva treninga dnevno, naj jo izkoristi. Vrata nazaj pa so vsem igralcem vedno odprta.

Kolikokrat trenirajo vaši fantje?
Trenirajo trikrat do štirikrat tedensko, kar pomeni, da so s tekmami štiri oziroma pet dni v tednu v pogonu. To je polprofesionalni pogon, res pa je, da če bi želeli iti še korak višje, bi moralo vsaj nekaj igralcev trenirati dvakrat dnevno in bi morali vsaj podvojiti proračun.

V vaši ekipi nimate nobenega profesionalca?
Ne, vsi so amaterji. Vsi so študenti ali pa igrajo ob delu.

Koliko pa zaslužijo s futsalom?
Razen povračila stroškov ne dobijo praktično nič. Za osvojen naslov imajo sicer nagrado, ki jo bodo prejeli v bruto znesku, ampak to so malenkosti. Vsi fantje tukaj igrajo le zaradi svoje duše in svojega srca.

Potem jim krijete samo potne stroške?
Praviloma samo potne stroške. Izjemoma dobivajo reprezentanti določene nagrade, ki se izplačujejo enkrat letno, če proračun to dopušča.

Veliko se govori o recesiji. Kako ta vpliva na futsal?
Mi smo zadovoljni s tem, da imamo pokrito sezono za letos. Imamo tudi dogovore s sponzorji za prihodnjo sezono, tako da sezona ne bi smela biti ogrožena. Res pa je, da se bo proračun za določeno vsoto znižal, ampak zadaj, za to ekipo je ogromno mladih igralcev, ki trkajo na vrata. Mislim, da Puntarja recesija ne bo ubila.

Kaj pa druge klube?
To pa morate vprašati njih.

Koliko znaša vaš proračun?
Naš proračun v tej sezoni je znašal okrog 60.000 evrov.

Imate tudi veliko reprezentantov. Kako se bo odrezala slovenska reprezentanca na evropskem prvenstvu prihodnje leto?
Če bo Slovenija imela tako podporo, kot jo je imel danes Puntar tukaj, če bo igrala v Budimpešti, ni razloga, da ne bi imela podpore, saj bo zagotovo vsaj 100 navijačev odšlo na Madžarsko - potem mislim, da se lahko prebijemo v drugi krog. Naši reprezentanti so prepričani, da bodo dali vse od sebe.

Kakšni so pa cilji vašega kluba v evropskih tekmovanjih?
Prvi cilj je preboj v drugi krog, to je direktno med 28 nastopajočih. Glede na uspešno nastopanje v Evropi pred dvema letoma in uspešno nastopanje Gorice v lanski sezoni, mislim, da nam bo to uspelo, potem pa je seveda tihi cilj preboj med najboljših 16 ekip v Evropi.

V videonovicah na desni strani si lahko ogledate navijanje navijačev na zadnji tekmi in proslavljanje naslova z igralci, intervju s Kavčičem in televizijske prispevke z vseh petih finalnih tekem.

Matej Rijavec
Navijači Puntarja navijali in slavili naslov
Intervju z Alešem Kavčičem, predsednikom Puntarja
Čujec odločil tretjo tekmo
Puntar v Gorici do naslova
Puntar blizu, a prvak v futsalu še ni znan
Puntar vrnil udarec Novogoričanom
Goričani povedli po razburljivi tekmi