Mina Markovič je dosegla novo vrhunsko uvrstitev. Foto: Stanka Gruden
Mina Markovič je dosegla novo vrhunsko uvrstitev. Foto: Stanka Gruden

Markovičeva, dvakratna branilka skupne zmage v svetovnem pokalu, je v zelo izenačenem finalu pokazala eno svojih najboljših predstav letos ter ugnala južnokorejsko tekmico za skupno zmago, domačinko Džajn Kim, ki je končala na drugem mestu. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Markovičeva na drugem mestu (415 točk) zmanjšala zaostanek za Kimovo (445 točk) na 30 točk, na tretjem mestu pa je Japonka Momoka Oda, ki je bila tretja tudi na tekmi.

Markovičevo na vrh pripeljal boljši čas
Petindvajsetletna Ptujčanka in Kimova sta dominirali prav v vseh krogih tekme, saj sta do vrha preplezali vse štiri smeri. V kvalifikacijah sta zlahka obe smeri premagali do vrha, prav tako sta bili najboljši v polfinalni smeri. Tudi v finalu sta se najboljši na tekmi dotaknili vrha smeri, a je slovenska šampionka slavila zaradi boljšega časa. Markovičeva je bila tokrat najhitrejša v smeri, Kimovo je ugnala za skoraj minuto, potem ko je plezala zelo zanesljivo in brez vidnih težav v smeri.

Skupno 14. zmaga v svetovnem pokalu
Markovičeva je po Imstu vpisala še drugo zmago v letošnjem svetovnem pokalu v težavnosti, sicer pa je bila na petih dozdajšnjih tekmah štirikrat na stopničkah, najslabša četrta pa je bila pred dvema tednoma v Permu. To je bila skupno že njena 14. zmaga v svetovnem pokalu.

"Za vse skupaj lahko rečem le - super"
"Skozi celotno tekmo sem plezala dobro, hitro in sproščeno, kar je zasluga tudi smeri, ki so to dovoljevale. Vseeno pa je bilo treba vse smeri preplezati prav do vrha. To sem vedela pred vstopom v finalno smer in sem se odločila za hitro plezanje. Na srečo mi tudi sama smer ni predstavljala večjih težav in nisem potrebovala počitkov in sem lahko plezala hitro. Za vse skupaj lahko rečem le - super. Zdaj sem dobila plačilo nazaj, ko me je na zadnjih dveh tekmah prav čas stal boljših uvrstitev; v Permu sem zaradi slabšega časa izgubila stopničke, v Puursu pa mi je čas potekel in sem kljub osvojenemu vrhu ostala brez prvega mesta. Mislim, da je trenutno vse res v najlepšem redu in sem zelo zadovoljna tako s plezanjem kot s samim razpletom tekme,"
je bila novega uspeha vesela Ptujčanka.

Azijska turneja se bo nadaljevala že konec prihodnjega tedna na Kitajskem, na začetku novembra sledi še preizkušnja v Franciji (Valence) ter sklepno dejanje sezone s tekmo 16. in 17. novembra v Kranju.