Green Bay je bil prvak kar 12-krat, od tega trikrat v eri Super Bowlov (1966, 1967 in 1996). Foto: EPA
Green Bay je bil prvak kar 12-krat, od tega trikrat v eri Super Bowlov (1966, 1967 in 1996). Foto: EPA
B. J. Raji
Tekmo v Chicagu je odločil robustni branilec B. J. Raji, ki je dosegel svoj prvi zadetek v Ligi NFL. Foto: EPA
Jay Cutler
Jay Cutler je prejšnji teden blestel, saj je proti Seattlu zrežiral štiri zadetke, tokrat je v drugem polčasu le depresivno gledal proti igrišču. Foto: EPA
Ben Roethlisberger
Ben Roethlisberger je spet dokazal, da je na največjih tekmah sposoben največjih predstav. V končnici ima sijajno razmerje zmag 10-2. Foto: EPA
Santonio Holmes
Santonio Holmes je pred dvema letoma Pittsburghu prinesel zadnjo zmago na Super Bowlu. Letos je prestopil k Jetsom. Foto: EPA

V finalu konference NFC sta se pomerila večna tekmeca - Chicago in Green Bay, ki sta odigrala že 182. tekmo, kar je največ med vsemi rivalstvi v Ligi NFL. Šele drugo njuno tekmo v končnicah je dobil Green Bay (21:14), ki se tako po letu 1997 spet vrača na največjo tekmo v ameriškem nogometu.

Na začetku odlično podajal in pritekel zadetek
Rodgers je imel izjemno skromen indeks podaj 55,4 (najvišji mogoč je 158,3), a posebej v prvem polčasu je bil nerešljiva uganka za domačo obrambo, ki jo je paral s svojimi kirurškimi podajami. V prvem napadu je Packerse pred končno cono popeljal v vsega štirih minutah, točke pa je dosegel sam s tekom, dolgim en jard.

Odlična reakcija po prestreženi podaji
Po vrnitvi iz slačilnic je resda odigral enega najslabših polčasov v sezoni, saj je vrgel še drugo prestreženo podajo v večeru, njegov napad nikakor ni stekel, a eno izmed odločilnih potez je prikazal sredi tretje četrtine, ko je po prestreženi podaji sam ujel žogo in podrl Briana Urlacherja. Ta podarjene žoge ni pretvoril v točke, žogo je nato dobil Chicago, ki pa jo je moral zaradi odlične obrambe Green Baya predati že po 24 sekundah!

Obramba rešila šepajoči napad
Rodgers se je po tekmi dobro zavedal, da je glavna zasluga za peto pot Packersov na Super Bowl obramba: "Občutek je res neverjeten, sploh ne vem, kaj naj rečem. Prevečkrat slišim hvale na računa našega napada. V resnici pa je obramba ta, ki nas je vse leto držala v lovu na končnico, v kateri je odlično opravila svoje delo." Obramba je res blestela, saj je dobrih šest minut pred koncem z eno nogo stopila na Super Bowl, ko je B. J. Raji prestregel žogo, s katero je stekel v končno cono za vodstvo 21:7. Druga noga pa je sledila 40 sekund pred koncem tekme, ko je Sam Shields prestregel žogo in razblinil vse dvome o zmagovalcu. Shileds je postal šele prvi novinec (in sicer peti nogometaš), ki je na eni tekmi končnice Lige NFL prestregel dve podaji, hkrati pa mu je uspel še en 'sack'.

Naporna pot na tekmo leta
Green Bay je šele četrta ekipa v zgodovini lige, ki se je na Super Bowl uvrstila s tremi gostujočimi zmagami. To je pred tem uspelo New Englandu (sezona 1985), Pittsburghu (2005) in NY Giantsom (2007).

Chicago poskušal kar s tremi podajalci
Na drugi strani se je nenavadna zgodba razpletala v taboru Bearsov. Ob koncu prvega polčasa si je namreč prvi podajalec Jay Cutler poškodoval koleno, v tretji četrtini je poskušal v uvodnem napadu, a njegovo koleno ni zdržalo. Njegovo mesto je prevzel Todd Collins, ki pa v dveh napadih ni zaključil niti ene same podaje. Nepričakovana priložnost je tako pripadla šele tretjemu podajalcu Calebu Hanieju, ki pa jo je presenetljivo dobro izkoristil. 25-letnik je v dobri četrtini res vrgel dve prestreženi podaji, a je vžgal iskro in Chicago skoraj pripeljal do velikega preobrata.

Tudi druga tekma je imela podoben scenarij
Podobna zgodba se je dogajala tudi na tekmi Pittsburgh - New York Jets (24:19). Poudarki so skoraj identični - podajalec zmagovalcev je imel slab indeks podaj (Ben Roetlisberger - 35,5), prav tako je vrgel dve prestreženi podaji, pritekel en zadetek po tleh in v ključnem trenutku naredil odločilno potezo, zmagovalci so si prav tako hitro nabrali visoko prednost in jo nato le ubranili do izteka ure igre.

Sanjski prvi polčas Mendenhalla
Big Ben sploh ni odigral slabe tekme, a njegove številke so ostale nekoliko manjše, saj so Jeklarji v odločilnem prvem polčasu ekstremno veliko igrali po tleh. Rashard Mendenhall je dobesedno letel, saj je v tem delu nabral kar 95 od 121 jardov. Izkazal se je s svojo vztrajnostjo, saj je po številnih naletih vztrajal in pridno nabiral jarde. Gostitelji so si ogromno prednost nabrali v razmiku 47 sekund ob koncu prvega polčasa. Big Ben je naprej po tleh povedel Jeklarje v vodstvo 17:0, nato je jeklena obramba izbila žogo Marku Sanchezu, William Gay je pobral žogo in se sprehodil v končno cono (24:0).

Odločilno podajo spet ujel novinec Brown
Jetsi so se v drugem polčasu prebudili in dosegli 16 točk (od tega 2 tudi s "safteyjem"), a preobrata jim ni uspelo dokončati. Roetlisberger se je v najpomembnejšem trenutku spet zbral, slabi dve minuti pred koncem je moral v tretjem poskusu pridobiti šest jardov, lepo je našel novinca Antonia Browna, ki je še drugi teden zapored ujel odločilno podajo. Gostitelji so nato zmago potrdili s "pokleki".

Big Ben lovi tretji prstan
"Vedno, kadar greš na Super Bowl, se počutiš enkratno. Ta sezona je res nekaj posebnega, na nas nihče ni računal, zdaj pa smo korak pred naslovom," je bil zadovoljen Roetlisberger, ki prve štiri tekme v sezoni zaradi kazni ni smel igrati, zdaj pa lovi že svoj tretji šampionski prstan.

Dneve pred Super Bowlom odštevajte z MMC-jem
45. Super Bowl bo odigran 6. februarja v Dallasu. V tednu pred tem dogodkom boste na MMC-jevih straneh lahko prebrali številne napovedi in podrobnosti.

Ameriški nogomet, končnica, konferenčna finala
Konferenca AFC:

PITTSBURGH (2)
- NY JETS (6)
24:19 (7:0, 17:3, 0:7, 0:9)

Podaje
: Roethlisberger 133; Sanchez 233 (2 TD).
Tek: Mendenhall 121 (2 TD); Greene 52.
Ujete podaje: Miller 38; Keller 64.

Semafor:
Igralec

Čas

Točke

Pittsburgh

NY Jets

Rashard Mendenhall (tek, 1 jard)

9:06

TD

7

0

Shaun Suisham (prosti strel, 20 jardov)

23:09

PS

10

0

Ben Roethlisberger (tek, 2 jarda)

28:00

TD

17

0

William Gay (ukradena žoga, 19 jardov)

28:47

TD

24

0

Nick Folk (prosti strel, 42 jardov)

29:51

PS

24

3

Santonio Holmes (ujeta podaja, 45 jardov)

32:47

TD

24

10

Mike DeVito (zrušil podajalca v končni coni)

52:22

SF

24

12

Jerricho Cotchery (ujeta podaja, 4 jardi)

56:54

TD

24

19


Konferenca NFC:

CHICAGO (2) - GREEN BAY (6)
14:21 (0:7, 0:7, 0:0, 14:7)

Podaje
: Hanie 153 (TD); Rodgers 244.
Tek: Forte 70; Starks 74 (TD).
Ujete podaje: Forte 90; Jennings 130.

Semafor:

Igralec

Čas

Točke

Chicago

Green Bay

Aaron Rodgers (tek, 1 jard)

4:10

TD

0

7

James Starks (tek, 4 jarde)

18:47

TD

0

14

Chester Taylor (tek, 1 jard)

47:58

TD

7

14

B. J. Raji (prestrežena žoga, 18 jardov)

53:56

TD

7

21

Earl Bennett (ujeta žoga, 35 jardov)

55:17

TD

14

21


Legenda:
- TD: zadetek (touch-down)
- PS: prosti strel (field goal)
- SF: zrušen podajalec v končni coni (safety)