Ben Roethlisberger v statistikah sicer ne sodi med samo smetano podajalcev, a gotovo sodi med tiste, ki na velikih tekmah le redko zatajijo. Na svojih rokah ima dva šampionska prstana, dobil pa je še sedmo zaporedno tekmo proti Baltimoru. Foto: EPA
Ben Roethlisberger v statistikah sicer ne sodi med samo smetano podajalcev, a gotovo sodi med tiste, ki na velikih tekmah le redko zatajijo. Na svojih rokah ima dva šampionska prstana, dobil pa je še sedmo zaporedno tekmo proti Baltimoru. Foto: EPA
Rashard Mendenhall
Rashard Mendenhall je dosegel prvi in zadnji zadetek na tekmi. Foto: Reuters
Antonio Brown
Ključna akcija pa se je zgodila tik pred zadnjim tehničnim odmorom, ko je Antonio Brown ujel bombo Big Bena. Foto: Reuters
Joe Flacco
Napad Baltimora je v drugem polčasu povsem razpadel, takole je eno od žog izgubil podajalec Joe Flacco. Foto: Reuters
Aaron Rodgers
Aaron Rodgers je zaključil kar 86,1 odstotkov podaj, kar je drugi najvišji izkupiček na tekmah v končnicah, v katerih je podajalec zbral več kot 300 jardov. Boljši izkupiček je lani dosegel le Kurt Warner (87,9 %). Foto: Reuters
James Jones
Green Bay je komaj ujel končnico, zdaj pa je le še korak od Super Bowla. Foto: Reuters

Divizijska tekmeca Pittsburgh in Baltimore sta se tretjič pomerila v končnici, tretjič na Heinz Fieldu, obračun pa se je še tretjič končal z domačim slavjem. Jeklarji so ob polčasu zaostajali z 21:7, a uspel jim je preobrat, tako bodo po zmagi 31:24 še 15. po združitvi lig zaigrali v konferenenčem finalu, kar je rekord v Ligi NFL.

Prva zadetka dosegla tekača
Gostitelji so sicer začeli s sedmimi točkami, ko je domači tekač Rashard Mendenhall sredi uvodne četrtine po teku, dolgem za jard, prvič dvignil na noge domače gledalce. A preostanek polčasa je šel povsem po notah Krokarjev. Najprej je Ray Rice 1:20 pred koncem iste četrtine s tekom za 14 jardov izid izenačil.

Redding se je sprehodil v končno cono
Vajeti igre je nato prevzela obramba Ravensov. Domači podajalec Ben Roethlisberger je vsega 27 sekund pozneje pred svojo končno cono izgubil žogo, igralci obeh ekip so se nekaj sekund brezskrbno sprehajali okrog žoge, saj so menili, da je bila dosojena nezaključena podaja, a žvižga v resnici ni bilo. Najbolj priseben je bil Cory Redding, ki je žogo pobral in mirno odtekel v končno cono.

Ob polčasu je bila razlika 14 točk
Podobna situacija se je zgodila v drugi četrtini, ko so gostitelji pred svojo cono spet izgubili žogo, Baltimore je žogo dobil vsega 16 jardov pred končno cono. Podajalec Joe Flacco je šest akcij pozneje lepo našel Todda Heapa, ki je dosegel izid polčasa (7:21). Gostitelji so 21 sekund pred koncem polčasa zapravili možnost za tri točke, saj je Shaun Suisham zgrešil prosti strel, dolg 43 jardov.

Tvegali s podajo na novinca
Slika se je v drugem polčasu povsem spremenila, saj je napad Baltimora napravil tri napake, s katerimi so gostitelji dosegli kar 17 točk. Roethlisberger je v tretji četrtini podal za dva zadetka, s katerima so Jeklarji izenačili na 21:21. Obe ekipi sta nato po tri točke dosegli s prostima streloma. Gostitelji so v svojem zadnjem napadu tvegali. Dve minuti in sedem sekund pred koncem so imeli na svojih 38 jardih tretji poskus, v katerem so morali osvojiti 19 jardov. Big Ben je proti končni coni vrgel žogo, ki jo je 58 jardov stran ujel novinec Antonio Brown. Akcija se je končala še z drugim tekom Mendenhalla za zadetek.

Ward: V kritičnih trenutkih ve, kaj storiti
Obe ekipi sta znani po trdi obrambi, jeziček na tehtnici pa je bil Roethlisberger. "Mogoče res ni tako izpostavljen kot Brady, ampak ima res neverjetno sposobnost, da v kritičnih trenutkih naredi pravo potezo. To je že večkrat dokazal, nenazadnje ima dva prstana," je svojega podajalca pohvalil Hines Ward, ki je ob koncu tretje četrtine ujel podajo za 21:21. Pittsburgh se bo za nastop na Super Bowlu pomeril z zmagovalcem srečanja New England - NY Jets. Če zmagajo zadnji, bo gostil tekmo, sicer bo potoval v bližino Bostona.

Fantastična tekma Aarona Rodgersa
V drugi tekmi večera je Green Bay presenetljivo gladko opravil z Atlanto (48:21), ki je letos v svoji dvorani vedno blestela. Junak tekme je bil nedvomno gostujoči podajalec Aaron Rodgers, ki je dokazal, da je kakovostni naslednik Bretta Favra. 27-letni podajalec je trikrat podal za zadetek, enega pritekel po tleh. Podajal je 36-krat, uspešno pa je zaključil kar 31 podaj, s katerimi je zbral 366 jardov.

Green Bay v zadnji minuti dosegel 14 točk
Tekma se je prelomila v drugi četrtini. Gostitelji so najlepšo akcijo prikazali na začetku tega dela tekme, ko je Eric Weems pri predaji žoge dosegel zadetek za vodstvo gostiteljev s 14:7. Akcija je bila dolga kar 102 jarda! A nato je vse vajeti igre prevzel Green Bay, ki je dosegel kar 35 zaporednih točk! Ključna je bila zadnja minuta prvega polčasa, ko so Packersi dosegli 14 točk. James Jones je 42 sekund pred koncem polčasa najprej ujel podajo za zadetek (20 jardov), že ob izteku časa pa je Tramon Williams prestregel žogo Mattu Ryanu in po 70 jardov dolgi akciji postavil izid polčasa (28:14). Vsi dvomi o zmagovalcu so bili razblinjeni v tretji četrtini, ko je Rodgers najprej zadetek pritekel po tleh, nato pa še podal Johnu Kuhnu za neulovljivo prednost 42:14.

Packersi bodo gostovali še tretjič
"To je bila najbrž moja najboljša tekma v karieri. Imel sem res veliko zaključenih podaj, pri tem se moram zahvaliti tudi obrambi," je bil navdušen Rodgers. Packersi bodo morali za preboj na Super Bowl dobiti še tretjo tekmo v gosteh. Naslednjo nedeljo bodo gostovali pri boljšem v današnjem obračunu med Chicagom in Seattlom.

Končnica Lige NFL, konferenca AFC:
Divizijski tekmi:
PITTSBURGH
(2) - Baltimore (5)
31:24 (7:14, 0:7, 14:0, 10:3)
Podaje: Roetlisberger 226 (2 TD); Flacco 125 (TD, INT).
Tek: Mendenhall 46 (2 TD); Rice 32 (TD).
Ujete podaje: Brown 75; Heap 43 (TD).

Nedelja ob 22.30:
NEW ENGLAND (1) - NY JETS (6)

Konferenčni finale, 24. 1., ob 0.30:
NEW ENGLAND (1) - PITTSBURGH (2) ali PITTSBURGH (2) - NY JETS (6)

Konferenca NFC

Divizijski tekmi:
Atlanta (1) - GREEN BAY (6)
21:48 (7:0, 7:28, 0:14, 7:6)
Podaje: Ryan 186 (TD, 2 INT); Rodgers 366 (3 TD).
Tek: Turner 39 (TD); Starks 66.
Ujete podaje: Jenkins 67; Jennings 101.

Nedelja ob 19.00:
CHICAGO (2) - SEATTLE (4)

Konferenčni finale, 23. 1., ob 21.00:
CHICAGO/SEATTLE - GREEN BAY