Konkurenca je bila premočna za lahkokategornika v dvojnem dvojcu. Foto: Jernej Slivnik
Konkurenca je bila premočna za lahkokategornika v dvojnem dvojcu. Foto: Jernej Slivnik

Slovenca sta v svoji četrtfinalni skupini zasedla zadnje, 6. mesto, s čimer sta tudi izgubila vse možnosti za olimpijske igre, kamor potuje najboljših 11 posadk. Za zmagovalcema iz Grčije sta zaostala slabih 14 sekund.
"Potrudila sva se, a ni šlo. Se bova pač potrudila drugič. Na prvih 500 metrih je še šlo, na drugih pa sva preveč izgubila. Nasprotniki so bili prehitri," je po tekmi menil Malešič. Podobnega mnenja je bil Cvet: "Štart je bil še v redu, v nadaljevanju pa ni bilo več pravega zavesljaja, kot, denimo, v repasažu, in po zaostanku se ni več dalo dvigniti tempa, čeprav sva se trudila, a prvi trije so bili že predaleč, da bi se najboljšim še lahko približala."

V polfinale so se iz slovenske skupine uvrstile posadke Grčije, Kanade in Francije, Slovenca pa sta bila že na polovici proge brez možnosti za eno od mest, ki so vodila v nadaljevanje tekmovanja za najvišja mesta. Presenečenje tekme so bili Grki, ki so se enakovredno borili s Kanadčani in Francozi in na koncu celo zmagali.
Jurše vodil od štarta do cilja
Že pred tem so iz boja za polfinale in načrtovane olimpijske norme za London 2012 izpadli skifist Janez Jurše in slovenski dvojni četverec. Oba čolna sta z odliko opravila popravni izpit. Jurše je bil najboljši v skupini, ki je tekmovala za uvrstitev v finale E. Edini resen tekmec je bil Italijan Leopoldo Sansone, a je Jurše vodil od štarta do cilja.

Dvojni četverec si je z zmago priboril finale C. Tudi ta slovenska posadka je vodila vseh 200 metrov, še najbližje pa so bili Slovencem Francozi, v tekmo za razvrstitev med 13. in 18. mestom pa so se uvrstili tudi Latvijci.

Čop in Špik v četrtek po finale
V četrtek ob 11.23 polfinale čaka najmočnejšo slovensko posadko dvojni dvojec v postavi Iztok Čop in Luka Špik. Prenos bo na TVS 2 in na MMC-ju. "Presenečenj med polfinalisti ni, le razmerja so se v primerjavi s predtekmovanji spremenila, saj popravnega izpita ni več in izidi so se nekoliko obrnili. Vidi se, da bo polfinale zelo zahteven in tudi midva bova morala še dvigniti raven najine vožnje. Na papirju malce odstopata Litovca, prvi favorit je Nova Zelandija, Norveška je bila najhitrejša v repasažu, pa potem Francija, vseskozi v sezoni je bila letos pri vrhu Estonija. Izredno težko bo, napak si ne bo moč privoščiti," je dejal Čop.

DVOJNI DVOJEC: Iztok Čop, Luka Špik

Polfinale: 1. 9. ob 11.23
Finale: 2. 9. (A-finale ob 12.57, B ob
10.12)

DVOJNI ČETVEREC: Aleš Zupan, Gašper
Fistravec, Jan Špik, Matej Rojec


Finale: 3. 9. (C ob 16.18)

LAHKI DVOJNI DVOJEC: Jure Cvet,
Matevž Malešič

Finale: 3. 9. (C-F) (C ob 16.48, D ob 16.00, E ob 15.24, F ob 15.00)

ENOJEC: Janez Jurše

Finale E: 3. 9. ob 15.18

LAHKI ENOJEC: Rajko Hrvat

Polfinale: 1. 9., ob 11.03
Finale: 2. 9. (A- finale ob 12.43, B ob 10.06)