Slovenija je proti Italiji dosegla prvo zmago na evropskih prvenstvih. Foto: Drago Perko
Slovenija je proti Italiji dosegla prvo zmago na evropskih prvenstvih. Foto: Drago Perko

Za potrditev uvrstitve v četrtfinale Slovenija v belgijskem Antwerpenu potrebuje točko. Ne glede na prvo ali drugo mesto v skupini bi Slovenija svoj četrtfinalni obračun igrala v torek zvečer, mogoči nasprotniki pa so Španija, Hrvaška ali Češka.

"Dobro smo izkoristili prost dan in si nabrali moči. Trening smo prilagodili regeneraciji in pripravi na Azerbajdžan. Pozabiti je treba tekmo proti Italiji, to je za nami, Azerbajdžan pa nova zgodba. Pričakujem precej bolj ritmično tekmo. Upam le, da tempo ne bo previsok. Če pa že bo, sem prepričan, da bodo moji igralci tudi temu kos. Kaj bo odločilo, težko napovem. So pa tekmeci znani po igri z vratarjem v polju. Naj to igrajo, ko bodo lovili naše vodstvo. Lepo bi bilo, da povedemo," si želi Dobovičnik.

Strelec zadetka proti Italiji Kristjan Čujec gre v tekmo brez preračunavanj: "Prepričan sem, da ne bomo igrali na to točko, ki nam zagotavlja prvo mesto. Če igraš na remi, ti po navadi ne uspe. Gremo na zmago, želja in volja sta tu, na tekmi pa bomo videli, za koliko bo to dovolj! Ostalo nam je še dovolj moči, navsezadnje smo imeli na voljo dan za počitek."

Azerbajdžan je na evropskih prvenstvih nastopil dvakrat. Leta 2010 je bil četrti in tako postal najboljši debitant v zgodovini. Pred dvema letoma na Hrvaškem so se Azerbajdžanci poslovili po dveh porazih v predtekmovanju. Selektor reprezentance je že od leta 2008 nekdanji brazilski as, 45-letni Alesio. "Včasih so rekli, da je Slovenija slaba. Po zmagi proti Protugalski, remiju s Španijo in zmagi proti Italiji jo danes vidijo vsi v povsem drugi luči," opozarja Brazilec.

Slovenija in Azerbajdžan se na reprezentančni ravni še nista pomerila. Predlani sta na klubski ravni v Ligi prvakov igrala Litija in Araz. Po zaostanku 0:3 so s preobratom slavili Litijani. Danes je Araz aktualni udeleženec finalnega turnirja Lige prvakov, kjer se bo za naslov meril v konkurenci Barcelone, Dinama Moskva in Kairata.

Petek ob 20.45:
SLOVENIJA - AZERBAJDŽAN

Nedelja ob 18.30:
AZERBAJDŽAN - ITALIJA

SLOVENIJA - ITALIJA
3:2 (1:0)
Vrhovec 11., Čujec 26., Osredkar 39.; Fortino 24., Saad 40.