Četverec brez krmarja nadaljuje izjemno slovensko tradicijo osvajanja odličij na največjih veslaških tekmovanjih. Foto: VZS
Četverec brez krmarja nadaljuje izjemno slovensko tradicijo osvajanja odličij na največjih veslaških tekmovanjih. Foto: VZS
Miha Pirih, Rok Kolander, Rok Rozman in Tomaž Pirih
Kdo je v četvercu brez krmarja? 31-letni Miha Pirih in 28-letni Tomaž Pirih iz Smokuča pri Žirovnici, 29-letni Rok Kolander iz Kamnice pri Mariboru in 21-letni Rok Rozman iz Radovljice. Foto: Simon Plestenjak
Jan in Luka Špik
Jan in Luka Špik v finalu nista potrdila časa iz polfinala, kjer sta dosegla skupno tretji čas. Foto: STA
Zsuzsanna Francia in Erin Cafaro
V ženskem dvojcu brez krmarja sta Američanki ugnali Novozelandki in Romunki. Foto: Reuters
Slovenci zadovoljni s Poznanja
Četverec brez krmarja končno dozorel
Bronasta vožnja četverca brez krmarja

Četverica veslačev je lani na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila odlično, a nehvaležno četrto mesto, tokrat pa so dobili ogorčen dvoboj s Češko za najnižjo zmagovalno stopničko. Zlato je pričakovano osvojila Velika Britanija, druga je bila Avstralija.

Izjemen napad v drugem kilometru
Udarni slovenski čoln je na začetku pametno sledil favoriziranim Britancem in Avstralcem, ki pa so si vseeno privozili prednost dolžine čolna. Na polovici proge so bili Slovenci v izenačeni konkurenci sicer šele šesti, a nato je kapetan Miha Pirih zaukazal napad. Belorusi in Francozi so hitro zaostali, nato pa je sledil 700-metrski obračun za bron, ki so ga na koncu z 1,69 sekunde prednosti dobili slovenski junaki dneva.

"Slovenija, veseli se z nami"
"Bodimo vsi veseli. Slovenija, veseli se z nami. Dolgo smo delali za to, grb imamo na srcih in tudi to nam je pomagalo v težkih trenutkih," je bil v trenutkih po osvojitvi prve članske medalje evforičen najmlajši član četverca Rozman.
"Naš cilj je bil držati prvi dve posadki - Angleže in Avstralce. To nam ni najbolje uspevalo, ampak kljub temu smo obdržali tisti minimalni stik, na koncu pa smo tudi vedeli, da bo odločal finiš. Tako je vedno na tako velikih tekmah in tokrat nam je finiš zelo dobro uspel. Super smo odveslali in rezultat je tu," je po tekmi povedal Rok Kolander, ki je odličje enakega leska osvojil že na SP leta 2001 v Luzernu, takrat skupaj z Milanom Janšo, Janijem Klemenčičem in Matejem Prelogom. "Lahko rečem samo super, mi smo presrečni. Končno nam je uspelo osvojiti tako želeno medaljo. Danes smo res dali vse od sebe, odveslali smo vrhunsko in kolajna je naša. Za obe medalji - tako za prvo iz Luzerna kot za to - sem zelo vesel. Resda je med obema preteklo nekaj let, morda je zato ta toliko slajša," je še dejal Kolander.

21. slovenska medalja v zadnjih 21 letih
Na jezeru Malta je četverec brez krmarja osvojil že 16. slovensko medaljo na svetovnih prvenstvih, skupno pa 21. medaljo na velikih tekmovanjih v zadnjih 21 letih po Seulu 1988, ko sta z zbiranjem slovenskih veslaških medalj na olimpijskih igrah začela Sadik Mujkič in Bojan Prešeren v dvojcu brez krmarja.

V območju medalj do 1.000 m
Prva sta v finalu dvojnih dvojcev nastopila brata Jan in Luka Špik, ki sta bila na polovici proge še tretja, a v drugi polovici nista mogla več slediti ritmu Nemcev, Francozov in Estoncev. Do cilja sta Špika zaostala še za čolnom Nove Zelandije in zasedla končno peto mesto. Brata Špik sta ponovila letošnjo uvrstitev s prestižne regate v Luzernu.

Kot zadnja med slovenskimi veslaškimi posadkami na svetovnem prvenstvu v Poznanu na Poljskem se je popoldan v malem finalu predstavil še dvojni četverec z Iztokom Čopom, Janezom Zupancem, Gašperjem Fistravcem in Janezom Juršetom, ki je zmagal v malem finalu in osvojil sedmo mesto na SP.

Slovenska posadka je z zmago v malem finalu dokazala, da je imela v petkovem polfinalu tudi slab dan in zato ni napredovala med najboljših šest posadk na svetu. V malem finalu pa je nato blejsko-mariborska kombinacija pokazala, da sodi med najboljše in po taktično dobri predstavi v finišu prehitela tudi vseskozi vodilne Ukrajince. Tretje mesto so osvojili Rusi. Finale A bo na sporedu v nedeljo.

Dvojni četverec dobil mali finale
Kot zadnja med slovenskimi veslaškimi posadkami se je popoldan v malem finalu predstavil še dvojni četverec z Iztokom Čopom, Janezom Zupancem, Gašperjem Fistravcem in Janezom Juršetom, ki je zmagal v malem finalu in osvojil sedmo mesto na SP. Slovenska posadka je z zmago v malem finalu dokazala, da je imela v petkovem polfinalu tudi slab dan in zato ni napredovala med najboljših šest posadk na svetu. V malem finalu pa je nato blejsko-mariborska kombinacija pokazala, da sodi med najboljše in po taktično dobri predstavi v finišu prehitela tudi vseskozi vodilne Ukrajince. Tretje mesto so osvojili Rusi.

Čez dve leti prvenstvo na Bledu
26. veslaško svetovno prvenstvo v Poznanju se bo končalo v nedeljo, slovenska izbrana vrsta pa jutri ne bo imela svojih predstavnikov. Naslednje leto bo SP v Hamiltonu na Novi Zelandiji, leta 2011 pa bo srečanje najboljših veslačev na svetu že četrtič gostil Bled.

SVETOVNO PRVENSTVO 2009 POZNANJ

Sobotni finali:

Četverec brez krmarja (M):           
1. VELIKA BRITANIJA 5:47,28
2. AVSTRALIJA 5:49,20
3. SLOVENIJA 5:51,11
(M. Pirih/T. Pirih/Kolander/Rozman)
Dvojni dvojec (M):                   
1. NEMČIJA 6:07,02
2. FRANCIJA 6:07,82
3. ESTONIJA 6:07,86
5. SLOVENIJA 6:15,10
(J. Špik/L. Špik)
Slovenci zadovoljni s Poznanja
Četverec brez krmarja končno dozorel
Bronasta vožnja četverca brez krmarja