Slovencem po prvi tekmi dobro kaže. Foto: Aljaž Janša
Slovencem po prvi tekmi dobro kaže. Foto: Aljaž Janša
Portugalska
Portugalci so dokazali, da niso naivna ekipa. Foto: Aljaž Janša
Uroš Zorman
Na kapetana Uroša Zormana so dobro pazili. Foto: Aljaž Janša
Andrade
Hitronogi Andrade je takole skušal prodreti mimo Dragana Gajića. Foto: Aljaž Janša
Rokometaši z lepo prednostjo na Portugalsko

A zdi se, da je pomlajena in dokazovanja lačna slovenska reprezentanca pred povratnim srečanjem v boljšem položaju, kot sta bili slovenski zasedbi v letih 2008 in 2010, ko so jima Slovaki in Madžari preprečili pot na svetovno prvenstvo. Navsezadnje je tudi tokratna prednost z domačega srečanja višja. Slovenci imajo tokrat "plus pet", medtem ko so pred štirimi leti po domačem remiju (33:33) na Slovaško potovali brez naskoka, na Madžarsko pred dvema letoma pa le z dvema (27:25).

Olsson: Še smo živi
Najprej v gostujoči tabor. Portugalski selektor Mats Olsson, nekdanja švedska rokometna legenda, je športno priznal poraz, vendar puške ne meče v koruzo: "Slovencem moram čestitati za zmago. Za nami je tipična 'play off' tekma, z veliko napakami na obeh straneh. Kljub zaostanku petih golov smo še živi. Poskušali bomo nadoknaditi pet golov, a šele tekma bo pokazala, če je to mogoče."

Denič bi bil zadovoljen z vsakršno zmago
Njegov kolega na slovenski klopi Boris Denič pa je bil - gledano pod črto - zadovoljen z izkupičkom. "V prvem polčasu nismo odreagirali tako, kot smo se dogovorili. Pokazali smo premalo agresivnosti in hitrosti. V nadaljevanju je bilo bolje. Zadovoljni smo z vsako zmago. Priigrali smo si pet golov prednosti. Če pravijo, da so oni živi, smo mi še bolj. Zdaj moramo stakniti glave in narediti vse, da bo teh pet zadetkov dovolj. Ta razlika je varljiva, a zagotovo je boljša, kot če bi zmagali z enim, dvema ali tremi zadetki ..." je tekmo povzel Denič.

Junijski termin je neugoden
Na trenutke se je Denič precej razjezil na svoje varovance: "Ta termin je krut. Dejstvo je, da po napornih sezonah igralci težko ohranijo koncentracijo, zato marsikatera njim posredovana informacija oziroma dogovor s treninga izpuhti. In to me je razjezilo." Denič ni želel pretirano razpravljati o slabem obisku v Stožicah: "Vsi, ki imajo reprezentanco radi, so prišli, zato se jim zahvaljujem. Več ne bi komentiral." In še napoved za sobotno gostovanje v Guimaraesu? "Vsekakor gremo tudi na Portugalskem na zmago, rezerve imamo v vseh elementih igre. Zmanjšati moramo število tehničnih napak ter povečati strpnost in trmo. Prepričan sem, da se bomo na koncu mi veselili, je pa jasno, da v boju za svetovno prvenstvo lahkih nasprotnikov ni," je dodal Denič.

Dolenec: Branjenje prednosti ne pride v poštev
Jure Dolenec
je z osmimi goli znova dokazal, da je igralec za velike tekme. S končno razliko se sicer ne obremenjuje: "Prednost je lepa, a dejstvo je, da neke prednosti, ki bi nam zagotavljala zanesljivo uvrstitev na prvenstvo, ni. Vsekakor smo dokazali, da smo kakovostnejši. V prvem polčasu smo zgrešili precej čistih strelov, tako da imamo še precej rezerv. Poleg tega rotiramo več igralcev. Portugalci so neugodni za vsakega nasprotnika, igrajo malo netipični rokomet, a jaz verjamem v še eno zmago in uvrstitev na svetovno prvenstvo. Branjenje prednosti bi bilo zelo nevarno za nas."

Špiler: Tudi 20 golov "plusa" ne zagotavlja napredovanja
Podobno razmišlja tudi David Špiler: "Enostavno moramo iti tudi na Portugalsko zmagat, ne pa branit rezultata. V karieri sem že zmagal doma z 11 goli naskoka, a potem izgubil v gosteh z enajstimi. Dejstvo je, da danes lahko tudi 20 golov ne zagotovi napredovanja. Vsekakor pa moramo izboljšati igro. Predvsem moramo pospešiti gibanje žoge v napadu. Ne moremo igrati na moč, ampak na hitrost, tu smo veliko močnejši od nasprotnika. S trdnejšo obrambo in hitrejšimi protinapadi jih moramo preteči in zabiti čim več lahkih golov."

Torej, Slovenci so odločeni, da po letu 2007, ko je bilo tekmovanje v Nemčiji, znova zaigrajo na svetovnem prvenstvu. Ali jim bo uspelo, bo znano v soboto, 16. junija, okoli 19.00.

Rokometaši z lepo prednostjo na Portugalsko