Foto:
Foto:
Renato Vugrinec v finalu ni bil razpoložen.
Christian Schwarzer.
Torsten Jensen in Branko Bedekovič
Klaus Diether Pettersen se je znašel sam pred vratarjem Dušanom Podpečanom.
Rokometaši Nemčije na zmagovalnem odru.
Slovenski reprezentanti na konči podelitvi medalj.
Tone Tiselj
Daniel Stephan v prodoru.

Kljub porazu v finalu je četa selektorja Toneta Tislja s prvo medaljo za Slovenijo v ekipnih športih na največjih tekmovanjih dosegla in presegla vse cilje.


Vabljeni na forum

Velika dvorana v Tivoliju je tako kot na polfinalni tekmi proti Hrvaški pokala po šivih. Slovenski rokometaši so napovedovali zmago in v tem duhu tudi začeli tekmo. Prvi zadetek na tekmi je dosegel Zoran Lubej in Slovenijo popeljal v vodstvo z 1:0. Aleš Pajovič je še povišal na 2:1, nato pa se je vse odvijalo po načrtih Nemčije.

Hitro vodstvo Nemčije s +5
Tako kot na tekmi drugega dela je Nemčija ušla na pet golov prednosti. V 15. minuti je po zadetku Pascala Hensa na semaforju pisalo že 10:5. Varovanci Toneta Tislja so prikazali veliko željo, vendar pa je bilo v njihovih vrstah prisotne preveč živčnosti. Neučinkovitost v napadu so nadomestili s fanatično borbenostjo, zaostanka za Nemci pa jim ni uspelo zmanjšati. Še najbolj hladnokrvno je deloval najmlajši Vid Kavtičnik, ki je v prvem delu trikrat zatresel mrežo.

Brez rešitev na postavljeno obrambo Slovenije so bili v drugem delu prvega počasa tudi nemški rokometaši, ki pa so odlično izkoriščali protinapad. Glavni krvnik je bil tako kot na prvi tekmi izjemni Florian Kehrmann.

Minuta odmora ni pomagala
Prvo minuto odmora na tekmi je v 20. minuti zahteval slovenski selektor Tiselj, njegovi varovanci pa se tudi v sklepu polčasa niso otresli nervoze in že vidno utrujeni še naprej zapravljali napade.

Vratarski dvoboj je pripadel nemškemu vratarju Henningu Fritzu (7 obramb), pregorel pa je Beno Lapajne, ki ni zbral nobene obrambe. Tiselj je zato v ogenj poslal Dušana Podpečan. "Dule" je do odmora uspel zaustaviti štiri strele.

Vugrinec se je prebudil v drugem delu
Renato Vugrinec je v prvem delu povsem odpovedal, že v prvem napadu Slovenije v drugem polčasu pa je v svojem slogu zatresel mrežo Nemčije. Slovenski rokometaši kljub visokemu zaostanku niso izgubili upanja. Z dvema zadetkoma Kavtičnika so se približali na 21:18 in dvignili dvorano na noge. Nemci so bili ranljivi, pričakovanega preobrata pa le ni bilo, saj je Nemčija odgovorila s tremi zaporednimi zadetki in znova ušla na 23:18.

Gostitelji se niso predali in 10. minut pred koncem znižali na 25:21. Renato Vugrinec je imel priložnost še za 22. gol Slovenije, a je bil na pravem mestu Christian Ramota, ki je zamenjal Henninga Fritza. Izkušeni Nemci prednosti do konca niso več zapravili. Razigranima Hehrmannu in Danielu Stephanu se je pridružil še Pascal Hens in Nemčija je bila na pragu naslova evropskih prvakov.

Nemci mirno zaključili tekmo
Tudi gledalci na tribunah so začutili, da so finalisti z zadnjega evropskega in svetovnega prvenstva tokrat premočni, in ravnodušno sprejeli poraz. Roko na srce, Nemčija je bila tokrat premočna za slovensko izbrano vrsto. Z izjemno visokim moštvim (Hens, Zerbe), hitrimi krilnimi igralci (Kehrmann, Zeitz), gibljivim Schwarzerjem in vodjem Stephanom so povsem zasluženo stopili na tron Evrope, Slovenija pa je že z uvrstitvijo v finale presegla samo sebe.

Tiselj je po tekmi s Hrvaško dejal, da se finale zmaguje in ne igra, kar kaže na odločenost Slovenije na tem prvenstvu, da gre do konca. Z borbenim duhom, ki smo ga bili vajeni predvsem pri nogometaših, so se Evropi predstavili v najboljši luči. Izpostaviti velja največje presenečenje prvenstva, Vida Kavtičnika, ki je bil izbran v idelano postavo prvenstva.

Izjave po tekmi
Zoran Jankovič, predsednik Rokometne zveze Slovenije: "Že pred EP sem vedel, da bo organizacija dobra, kar so nam potrdili tudi najvišji predstavniki Evropske rokometne zveze in nacionalnih zvez udeleženk zaključnega turnirja. Srebrna kolajna je posladek za odlično kolajno naših fantov, ki so pokazali nove smernice rokometni igri s poštenim bojem do zadnje kaplje krvi."

Tone Tiselj: "Čestitam Nemcem za zasluženo zmagoslavje. Mi smo se borili in trudili po najboljših močeh. Upali smo nas psihološko zavoro nemških rokometašev, ki so klonili že v dveh finalih. Račun se nam ni izšel, tako meni kot mojim igralcem pa je tudi zmanjkalo energije."

Vid Kavtičnik: "Nikoli nisem računal na kolajno. Na tem prvenstvu je našo odlično igro nadgradila publika, ki je naredila ključno delo in bila naš osmi igralec. Kljub poškodbam smo se prebila do finala. Nismo uspeli premagati sijajne, a premagljive Nemčije, kar je dokazala SČG. Zavedamo se, da lahko premagamo vsakogar, zato gremo v Atene po zlato."

Renato Vugrinec: "Gledalce v dvorani smo dvignili na noge tudi z našimi igrami in bojem do zadnjega diha. Zato so nas spodbujali do konca. Prvenstvo je bilo izjemno naporno in ta trenutek sem tako utrujen, da bi lahko le pod tuš in v posteljo. V sobotnem polfinalu s Hrvati smo se psihološko zelo izčrpali, kar se je predvsem poznalo v prvem polčasu z Nemčijo. Drugi del je bilo bolje, vendar se tiudi v tem delu poznalo, da bi med tekmo potrebovali dan premora."

Andrej Kastelic: "Nemci so bili boljši. Storili smo preveč napak in bili pod vtisom velikega dogodka. Vseeno smo naredili veliko za slovenski šport in Slovenijo."

Beno Lapajne: "Zadovoljni s prvo kolajno, čeprav ostaja grenak priokus. Upam, da se bomo maščevali. Težko je igrati osem tekem v desetih dneh."

Ognjen Backovič: "Mogoče smo imeli preveč poškodovanih igralcev in bili preveč utrujeni za finalno tekmo z Nemčijo, ki je kaznovala vsako našo napako. Pred EP bi se podpisal pod pogodbo, na kateri bi pisalo, da bomo osvojili srebro in se uvrstili na OI."

Heiner Brand, selektor Nemčije: "V zadnjih letih smo dvakrat neuspešno naskakovali naslov evropskega in svetovnega prvaka, v Ljubljani nam je končno uspelo zmagati. Prezgodaj je za podrobne analize, zahvalil bi se mojim igralcem, ki so na igrišču delovali zelo samozavestno in se zasluženo veselili končnega zmagoslavja. Začeli smo sicer s porazom, toda na koncu smo nanizali odlično serijo zmag. Organizacija je bila odlična."

Daniel Stephan: "Po uvodnem porazu s Srbijo in Črno goro so nas mnogi že odpisali iz boja za kolajno. Končno smo osvojili zlato kolajno, potem ko smo v zadnjih letih bili praktično abonirani na srebrno odličje. Zasluge za zmagoslavje si lastijo vsi, od našega selektorja, ki nas je odlično pripravil, do igralcev, ki smo na igrišču pustili srce."

SLOVENIJA - NEMČIJA     25:30 (10:16)
                                       
 Vugrinec       6   Kehrmann     9      
 Kavtičnik      5   Stephan      8      
 Lubej          4   Hens         6      
 Zorman         4   Schwarzer    2      
 Pajovič        3   Zerbe        2      
 Kastelic       1   Jansen       2      
 Tomšič         1   Zeitz        1      
 Simonovič      1                       
                                        
 Sedmmetrovke:   1/2; 4/5               
  Izključitve: 6 min; 2 min             
                                        
 6.500 gledalcev