Slovenci so dokazali, da ambiciozne napovedi pred prvenstvom o boju za medalje niso bile iz trte zvite. Foto: EPA
Slovenci so dokazali, da ambiciozne napovedi pred prvenstvom o boju za medalje niso bile iz trte zvite. Foto: EPA
Mikhail Čipurin in Uroš Zorman
Kapetan Uroš Zorman je dosegel pet golov in bil razglašen tudi za igralca tekme. Foto: EPA
Jure Dolenec, Timur Dibirov in Sergej Šelmenko
Jure Dolenec je bil spet med najboljšimi v slovenski reprezentanci. Foto: EPA
Mikhail Čipurin in Matej Gaber
Po izključitvi krožnega napadalca Mihaila Čipurina so Slovenci zadihali nekoliko lažje. Foto: EPA
Timur Dibirov in Borut Mačkovšek
Borut Mačkovšek je takole ustavljal Timurja Dibirova, najboljšega ruskega strelca. Foto: EPA
Luka Žvižej
Luka Žvižej je vseh pet golov zabil s sedemmetrovke. Foto: EPA
Alberto Entrerrios
V polfinalu Slovence čakajo Španci, ki so z 28:24 izločili Nemce. Med najboljšimi strelci domačih je bil Alberto Entrerrios, ki je dosegel šest golov. Foto: EPA
Slovenci ugnali ruske grobijane

Varovanci Borisa Deniča so s srčno in nepopustljivo igro spravili na kolena močne in grobe Ruse, ki so sredi prvega polčasa povedli že z 9:4.

Zamenjava vratarja Gorazda Škofa s Primožem Proštom je pomenila začetek preobrata, tako da so Slovenci na odmor odšli s prednostjo 14:13. Slovenija je vodila večji del drugega polčasa, na roko pa so jim šli tudi rdeči kartoni za grobijane Sergeja Gorboka, Mihajla Čipurina in Jegorja Jevdokimova. Dramatično končnico je z izjemnim golom pol minute pred sireno odločil Sebastian Skube, ki je - ob igralcu manj -zadel za 28:26.

Zdaj čaka Deničeve izbrance sanjski petkov polfinale z domačo reprezentanco Španije, ki je bila z 28:24 boljša od Nemčije.

Rusija povedla s 5:2
Slovenija je začela v postavi Škof, Zorman, Mačkovšek, Dolenec, Gaber, Marguč in L. Žvižej. Povedli so Rusi prek Šelmenka, Slovenci pa so nato izsilili dve zaporedni izključitvi Rusov (Rastvorcev, Gorbok). Prednost dveh igralcev več je izkoristil Zorman za 1:1.

V ruskih vratih je presenetljivo začel Bogdanov, ki je ubranil strela Mačkovška in Marguča. Selektor Kulešov je presenetil tudi z Rastvorcevom in Šelmenkom na zunanjih položajih, medtem ko sta bila Igropulo in Gorbok na klopi. Slovenija se ob trdni ruski obrambi 5-1 ni znašla, na drugi strani pa so Rusi z dvema zaporednima goloma Čipurina in enim Rastvorceva v 8. minuti ušli na 5:2

Deničeva minuta odmora pri 8:4
Slovenija je imela še naprej precej težav z rusko obrambo 5-1, poleg tega je dvakrat stresla tudi okvir vrat. Nasprotno so Rusi brez težav zadevali. V 14. minuti je pri izidu 8:4 Denič vzel minuto odmora, hkrati pa je Škofa zamenjal s Proštom. Po njej je Šiškarev povišal na 9:4.

Proštove obrambe omogočile priključek
Pri 10:5 se je Slovenija le prebudila. Obrambe Prošta so bile vzrok za znižanje izida na 10:8 (Kavtičnik), malo pozneje (21.) pa je Marguč znižal na 11:10. Isti igralec je po novi Proštovi obrambi izenačil na 11:11. Nato sta sledili zaporedni izključitvi M. Žvižeja in Bezjaka. Dibirov je najprej zapravil sedemmetrovko, nato pa mu je Prošt ubranil še skoraj stoodstotni zadetek, tako se Rusom ni uspelo odlepiti (12:12).

Skube zadel za prvo vodstvo
V 28. minuti je Slovenija prek Skubeta prvič na tekmi povedla (13:12), minuto pozneje pa je L. Žvižej s sedemmetrovke postavil izid polčasa - 14:13 za Slovenijo, ki se je po bledi igri v prvi polovici polčasa povsem pobrala, medtem ko je Rusiji pošla sapa.

Rdeči karton Gorboku
Slovenija je drugi polčas začela z golom L. Žvižeja s sedemmetrovke za 15:13, po prodoru Zormana malo pozneje pa je semafor kazal 16:14. Rusi so z igralcem manj izenačili na 16:16, a je za novo vodstvo poskrbel Gaber (17:16). Sledila sta dva gola Rusov (Šelmenko, Šiškarev) za ponovno vodstvo (18:17). Nato se je zgodil morda prelomen trenutek. Ob golu Bilbije za 18:18 ga je Gorbok udaril po obrazu, tako da sta mu nemška sodnika pokazala rdeči karton.

Izključitev Čipurina in +5 za Slovenijo
Slovenija je po golih Zormana in Bilbije v 42. minuti znova ušla na +2 (20:18), po novi obrambi Prošta in golu M. Žvižeja pa je semafor v 43. minuti prvič kazal +3 (21:18), tako da je Kulešov vzel minuto odmora. Po njej je bil še tretjič izključen Čipurin, ki je šel po poti Gorboka v slačilnico. Tehtnica se je močno nagnila na stran Slovenije, kar sta potrdila tudi gola Marguča in Kavtičnika za 23:18 v 45. minuti.

Zaporedni izključitvi Atmana in Rastvorceva
Toda Rusija se ni predala. Z delnim izidom 3:0 v dobrih dveh minutah je k minuti odmora prisilila Borisa Deniča (21:23). Rusija ni popuščala in v 51. minuti znižala na 24:25. Pri tem izidu sta bila zapored izključena Rastvorcev in Atman, tako da je imela Slovenija skoraj dve minuti dva igralca prednosti. Dolenec je zadel za 26:24, en napad pa je napravil Zorman.

Odločilni gol Skubeta
Slovenija je zadnjih pet minut začela s +2, a je Šelmenko znižal na 26:25. V 27. minuti je rdeči karton prejel še Jevdokimov, kar je dve minuti in pol pred koncem izkoristil Zorman za 27:25. Sledila je izključitev Dolenca in zadetek Dibirova za 27:26 minuto pred koncem. Vse dvome o zmagovalcu je z golom pol minute pred sireno razblinil Skube. Sledil je še gol Šelmenka, ki pa ni mogel preprečiti slavja Slovencev, med katerim so tekle tudi solze sreče.

Oglejte si slavje Slovencev v slačilnici

Hrvati izločili Francoze
V drugem polfinalu se bosta pomerili Danska in Hrvaška. Prva je z 28:26 ugnala Madžare, druga pa s 30:23 svetovne in olimpijske prvake Francoze. Z 9 goli je blestel Domagoj Duvnjak.

SVETOVNO PRVENSTVO - ŠPANIJA 2013
ČETRTFINALE

Rusija - SLOVENIJA (4)
27:28 (13:14)

Rusija: Dibirov 6 (3), Šelmenko in Šiškarev po 4, Jevdokimov, Atman (1) in Rastvorcev po 3, Čipurin 2, Žitnikov in Gorbok po 1.

Slovenija: L. Žvižej (5) in Zorman po 5, Marguč in M. Živžej po 4, Dolenec (1) in Skube po 3, Bilbija 2, Kavtičnik in Gaber po 1.

Sedemmetrovke: 4/6; 6/7
Izključitve: 24 min; 10 min

: Harbok 39., Čipurin 42., Jevdokimov 57./vsi Rusija

ŠPANIJA - Nemčija (3) 28:24 (12:14)
Aguinagalde in Tomas 7, A. Entrerrios 5; Christophersen, Klein in Theuerkauf po 4.

DANSKA - Madžarska (1) 28:26 (18:11)
Lindberg 10, Eggert 5; Nagy 8.

Francija - HRVAŠKA (2) 23:30 (12:13)
Sorhaindo 5; Duvnjak 9, Horvat 5.

POLFINALE

Petek ob 19.00:
ŠPANIJA - SLOVENIJA

Ob 21.30:
DANSKA - HRVAŠKA

Sobota ob 19.00:
TEKMA ZA 3. MESTO

Nedelja ob 17.15:
FINALE

Slovenci ugnali ruske grobijane