Vratar Španije Arpad Šterbik je o slovenskem kapetanu Urošu Zormanu povedal, da je eden najboljših srednjih zunanjih igralcev na svetu. Foto: EPA
Vratar Španije Arpad Šterbik je o slovenskem kapetanu Urošu Zormanu povedal, da je eden najboljših srednjih zunanjih igralcev na svetu. Foto: EPA
Vid Kavtičnik
Slovenija je imela na letošnjem turnirju pogosto nekaj padcev v igri, česar si proti Španiji ne bo smela privoščiti, saj bi bil lahko zaostanek v hipu previsok. Foto: EPA
Albert Rocas
Levo krilo Albert Rocas je s 33 goli najboljši španski strelec po sedmih tekmah. Zadetek manj je dosegel desno krilo Victor Tomas. Foto: EPA
Valero Rivera: "Slovenija je na letošnjem turnirju pustila globoke sledi. Igra lepo in atraktivno, krasi jo neverjeten moštveni duh, njene tukajšnje predstave zgovorno pričajo o njeni kakovosti." Foto: MMC RTV SLO/Simon Maljevac
Vsi selektorji, ki bodo v petek svoje reprezentance poskušali popeljati v finale. Foto: MMC RTV SLO/Simon Maljevac
Marguč, M. Žvižej in Pucelj pred tekmo s Španci
Španci previdni pred polfinalom

Po sedmih zaporednih zmagah in zgodovinski uvrstitvi v polfinale se bo Slovenija v petek v dvorani Sant Jordi v Barceloni ob 19. uri (prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju) poskušala prebiti še v finale in ustaviti gostitelje prvenstva, ki veljajo za velike favorite in s katerimi imajo Slovenci v medsebojnih tekmah izrazito negativno statistiko. Španci so v prvem delu prvenstva izgubili s Hrvati, premagali pa Madžare, Egipčane, Alžirce in Avstralce. V osmini finala so v Zaragozi izločili Srbe, v četrtfinalu pa Nemce.

Zadnjo besedo o Gajiču bo imel selektor
Na četrtkovem treningu je bil na igrišču tudi poškodovani Dragan Gajič, ki je vadil po posebnem programu. Reprezentančni zdravnik Rudi Čajavec mu je odsvetoval nadaljnje nastope v Španiji, tudi Denič je namesto njega dodatno vpoklical krožnega napadalca Petra Puclja. A krilni igralec Montpellierja ima veliko željo po polfinalnem nastopu. "Na lastno odgovornost bom skušal odigrati tekmo s Španci, končno besedo o tem pa bo imel selektor Denič," je povedal Gajič. Ob koncu dneva pa se se je selektor Boris Denič vendarle odločil, da Gajiča v petek ne bo poslal na igrišče.

Španci z menjavami ohranjajo visok ritem
Deniča zaradi velikega uspeha, preboja med štiri najboljše na svetu, ni preplavila evforija. "Delujemo in razmišljamo enako kot pred uvrstitvijo v polfinale. Ne počutimo se nič pomembnejše, enostavno gremo tekmo po tekmo in prav je, da je tako. Špance krasi moštveni duh. Igrajo kolektivno, veliko menjajo, bržkone največ na tem prvenstvu. Na vsaki njihovi tekmi izplavajo na površje novi igralci, ki na prejšnjih tekmah niso bili v osredju. Igrajo na domačem igrišču, imajo veliko podporo s tribun."

Miha Žvižej: "Gremo v finale"
Krožni napadalec Miha Žvižej se zaveda, da bo preizkušnja veliko težja, kot je bila tekma proti Rusiji. "Težko se bo pripraviti na Španijo. Nevarni so z vseh položajev, njihova igralna mesta so pokrita z dvema kakovostnima igralcema. V obrambi bomo skušali onemogočiti komunikacijo zunanje vrste s krožnim napadalcem, v tem elementu so še posebej nevarni. Pred nami je težka preizkušnja, a iskali bomo svoje priložnosti. Gremo v finale."

Tokrat padci v igri ne bodo dovoljeni
Mihov brat Luka Žvižej, ki je v karieri nosil tudi dres Barcelone, je dodal: "V polfinalno tekmo gremo brez pritiskov, na njej enostavno nimamo česa izgubiti. Skušali bomo narekovati svojo igro, iskali bomo svoje priložnosti. Na tem prvenstvu smo dokazali, da smo prava ekipa, ki se zna pobrati in uprizoriti številne preobrate. Na polfinalni tekmi si ne smemo privoščiti naših padcev v igri, Španci to znajo kaznovati."

Šterbik z izbranimi besedami o Zormanu
V španski zasedbi kar mrgoli zvezdnikov najvišjega kakovostnega razreda, med najboljšimi je zagotovo v Vojvodini rojeni vratar Arpad Šterbik. Ta je na račun slovenske igre na letošnjem turnirju natrosil kar nekaj komplimentov, predvsem pa izpostavil vlogo svojega nekdanjega soigralca Uroša Zorman. "Zorman je eden najboljših srednjih zunanjih igralcev na svetu. Njegova kakovost mi je znana, tudi vloga v slovenski reprezentanci. Odlično je povezal izkušenejše in nadarjene igralce, gre za zelo kolektivno ekipo."

Rivera: Slovenija igra lepo in atraktivno
Na novinarski konferenci je Slovenijo hvalil tudi španski selektor Valero Rivera: "Slovenija je na letošnjem turnirju pustila globoke sledi. Igra lepo in atraktivno, krasi jo neverjeten moštveni duh, njene tukajšnje predstave zgovorno pričajo o njeni kakovosti. Gre za ekipo, ki se nikoli ne preda in vselej igra do zadnjega diha."

Izjave vseh selektorjev reprezentanc, ki bodo igrale v polfinalu:
Boris Denič:
"Če bi mi mi kdo pred tremi meseci dejal, da bo jutri moje moštvo nastopilo v polfinalu svetovnega prvenstva, bi se le sladko nasmejal. Lahko rečem, da je to odličen rezultat za nas. V tekmo bomo krenili kot v vsako drugo. Možnosti za zmago zagotovo imamo. Prvič smo tako visoko, zato smo lahko zadovoljni in ponosni. V polfinalu bomo poskusili prikazati najboljši rokomet, ki smo ga v tem trenutku sposobni. Tekma proti domačinom je velik izziv, vendar pa moji fantje zaradi tega ne čutijo nobene dodatne motivacije. Dobro vemo kaj nas čaka. Že polfinalna tekma je dovolj velika motivacija. Nestrpno čakamo na začetek tekme."

Valero Rivera: "Zame je velika čast, da sem reprezentanco pripeljal do polfinala ravno na tem prizorišču, saj že celo življenje živim v Barceloni. Užival sem vsako minuto s svojimi igralci. Do Slovenije imamo maksimalen respekt. Igrate zelo atraktiven rokomet. Dosegli smo veliko, vendar so naši cilji še višji. Pritisk igranje pred domačo publiko je zagotovo prisoten, vendar smo sanjali o tem, da se znajdemo v takšnem položaju. Španski navijači in mediji nas že vidijo v finalu, a se zavedamo, da je Slovenija v minulih dneh prikazala veliko kvalitet, še posebej pa blestijo tesnih končnicah."

Slavko Goluža: "Rad bi čestital trenerskim kolegom, ki sedijo ob meni. V Španijo smo prišli z mlado ekipo, ki je dokazala, da imena v športu ne igrajo. Pošteno delo se nam je povrnilo.V vlogo rahlega favorita pa bi postavil Dansko. Kolega Wilbek je bolj izkušen, sam pa sem nekakšen novinec v družbi vrhunskih trenerjev. Ne bomo se predali.

Ulrik Wilbek: "Pred takšnimi je vedno težko govoriti o favoritih. Hrvaška je na OI v Londonu prikazala odlično igro, izjemno pa igrajo tudi sedaj, saj so premagali Španijo in Francijo. Gre za ekipo, ki se zelo razvija. Tekma bo zagotovo zelo zanimiva, ključnih elementov pa ne bi izpostavljal, saj bo vsaka faza igre zelo pomembna."

Svetovno prvenstvo - Španija 2013

POLFINALE

Petek ob 19.15:
ŠPANIJA - SLOVENIJA
Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Ob 21.30:

DANSKA - HRVAŠKA

Sobota ob 19.00:
TEKMA ZA 3. MESTO

Nedelja ob 17.15:
FINALE

Marguč, M. Žvižej in Pucelj pred tekmo s Španci
Španci previdni pred polfinalom