Jure Dolenec je že nekaj let standardni član slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Jure Dolenec je že nekaj let standardni član slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Dolenec
Slovenija je na evropskem prvenstvu na Poljskem igrala brez poškodovanega Dolenca in obstala v predtekmovanju, aprila pa si je v Malmöju z Dolencem v ekipi izborila pot na olimpijske igre v Riu de Janeiru. Foto: EPA
Jure Dolenec
Dolenec je bil s 103 goli v dresu Montpellierja 16. strelec francoskega prvenstva v pravkar končani sezoni. Foto: EPA
Slovenci brez Zormana in Kavtičnika

Slovenija si bo v dveh tekmah (11. junija v Celju in 15. v Stavangerju) proti Norveški skušala izboriti pot na svetovno prvenstvo, ki bo januarja 2017 v Franciji.

27-letni Dolenec je prva izbira selektorja Veselina Vujovića na položaju desnega zunanjega. Gorenjec se je izkazal v aprilskih kvalifikacijah za olimpijske igre v Malmöju, tudi tokrat pa bo nosil precej bremena.

Prenos prve tekme iz Celja bo v soboto ob 14.50 na TV SLO 1 in na MMC-ju.

Ob koncu sezone je za vse enako težko
Za Dolencem je tako kot za večino reprezentantov naporna sezona, a to ne sme biti izgovor. "Gotovo gre za neugodno obdobje. Vsi smo utrujeni, klubske sezone so se končale. Marsikdo pride malo izpraznjen, po izpolnjenih ali tudi neizpolnjenih ciljh. A situacija je verjetno povsem enaka tudi pri Norvežanih, tako da tukaj ne vidim prednosti za eno ali drugo ekipo. Vsekakor upam, da bomo nadaljevali v podobnem ritmu, ki smo ga pokazali v olimpijskih kvalifikacijah v Malmöju. Pokazati moram predvsem dobro igro v obrambi in jaz mislim, da bomo na ta način bomo izločili Norveško. Ne sme se nam zgoditi, da na to tekmovanje ne bi odšli."

Na starih lovorikah se ne da počivati
Norveška je presenetila na januarskem evropskem prvenstvu, ko je osvojila četrto mesto, čemur pa Dolenec ne pripisuje prevelike teže, saj je vsaka tekma zgodba zase. "Januarja so bili hit, a to nima nekega posebnega vpliva. Mi smo bili hit pred tremi leti v Španiji, ko smo bili na svetovnem prvenstvu četrti, pa smo potem junija izpadli proti Belorusiji, kjer je bila kakovostna razlika precej večja. Tako mi kot Norvežani imamo določene prednosti in slabosti. Vsekakor se bomo dobro pripravili, vodilo pa nam morajo biti predstave iz Malmöja. Z dobro obrambo nam bo tudi v napadu lažje," razmišlja 190 cm visoki Dolenec.

Najprej Norveška, potem sledi "uživanje" v OI
Reprezentante počasi že preveva olimpijski duh, a Dolenec se zaveda, da morajo pred obračunoma z Norvežani ostati na tleh. "Zagotovo je to nekaj posebnega in v tem duhu živimo že od tekme s Švedsko naprej. To je za nas velik rezultat, sploh za tiste, ki smo zraven že od poraza proti Makedoncem v Srbiji leta 2012. Ni lahko, ko za en gol izpadeš, pa potem štiri leta čakaš na novo priložnost. Definitivno so olimpijske igre ena največjih stvari, ki se ti lahko zgodi v življenju športnika. A po drugi strani smo profesionalci, ki moramo vse to odmisliti pred obračunoma z Norvežani. Pokazati moramo najboljši obraz, potem pa se prepustiti olimpijskemu duhu. Tudi v Brazilijo ne bomo šli le gledat otvoritve in sodelovati," napoveduje Dolenec.

Letošnji dopust bo zaradi olimpijskih iger nekoliko krajši oziroma razdeljen v dva dela. "Nam so šli v klubu na roko, tako da bomo imeli po olimpijskih igrah še dva tedna prosto. Ni me strah, da se ne bi uspel pripraviti na novo sezono. Je pa res, da bomo vsi malo bolj utrujeni. A če se hočemo pripraviti na veliko tekmovanje, tudi ne smemo imeti predolge pavze. Enostavno bi potem potrebovali tudi daljše priprave, tako kot pred klubsko sezono, kjer trajajo sedem tednov."

Upanje na Ligo prvakov ostaja
Dolenec je kljub nekoliko smole in "le" četrtemu mestu Montpellierja v francoskem prvenstvu zadovoljen s klubsko sezono. Z Montpellierjem je osvojil dva pokala, potem ko so obakrat premagali PSG. Upa, da bo tudi v naslednji sezoni igral v Ligi prvakov: "Generalno smo imeli dobro sezono. Vemo, kaj nam je manjkalo. Imeli smo precej poškodb. Na koncu je najbolj trpelo prvenstvo, kjer smo si privoščili nekaj kiksov proti na papirju slabšim ekipam. Realno smo bili po točkah tretji, na četrtem mestu smo zaključili zaradi tehnične napake pri prijavi igralca, zaradi česar smo izgubili tekmo, čeprav smo jo v resnici zmagali. A je, kar je. Osvojili smo dva pokala in dokazali, da smo na eni tekmi več kot konkurenčni PSG-ju. V obeh finalih smo jih nadigrali. Glavni cilj kluba je sicer bil, da se osvoji ena lovorika, kar smo izpolnili. V Ligi prvakov smo bili že drugo leto zapored le en zadetek oddaljeni od četrfinala. Kljub četrtemu mestu v klubu še vedno verjamemo, da tudi naslednje leto lahko igramo v Ligi prvakov. Iz Francije je vanjo neposredno uvrščen le PSG, vse ostalo pa gre na t. i. dosje. In naš dosje je precej bolj poln kot od drugouvrščenega St. Raphaela. Bomo pa videli, kako se bo odločila Evropska rokometna zveza. Vsekakor pa smo optimistični, imamo tradicijo, dva osvojena pokala proti PSG-ju, dober marketing ...

Gaber odhaja, Žvižej prihaja v Montpellier
"Slovenska kolonija" v Montpellierju bo v naslednji sezoni ostala brez Mateja Gabra, ki se seli v Pick Szeged, zato pa iz Toulousa prihaja Miha Žvižej. "Slovenska zasedba ostaja enako številčna, a gre za dva različna igralca, ki ju ne moremo primerjati. Matej je steber obrambe, saj igra na položaju 3 in 4, medtem ko Miha na 2 in 5, kar se nam lahko pozna, a to je vprašanje za trenerja, ki je tudi sestavil ekipo in ima v glavi tudi to, kako bo vse skupaj izgledalo," razmišlja Dolenec.

Zaključni turnir v Kölnu reklama za rokomet
Razplet finala Lige prvakov, ki so jo osvojile Kielce, ga ni toliko presenetil. "Jaz sem po finalu francoskega pokala, ko smo premagali PSG, dejal da se bodo Kielce uvrstile v finale. Med štirimi ekipami, ki pridejo na Final four, tako majhne razlike. Vsaka ima 25 odstotkov možnosti. Specifična je bila le finalna tekma zaradi velikega preobrata. Sicer pa med 16 ekipami v Ligi prvakov lahko praktično vsak premaga vsakogar. Ne verjamem, da je v nogometu tako izenačeno. Vsekakor je bil letošnji zaključni turnir prava reklama za rokomet," je zaključil Dolenec.

Slovenci brez Zormana in Kavtičnika