SP v rokometu 2017
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 66 glasov Ocenite to novico!
Veliko razočaranje med hrvaškimi rokometaši, ki so v dveh dneh doživeli dva huda poraza. Foto: Reuters
Željko Babić
Največ kritik je usmerjenih proti selektorju Željku Babiću. Foto: EPA
VIDEO
Zadnjih 10 minut tekme Sl...

Dodaj v

Obup in jeza na Hrvaškem: Nismo kavboji, postali smo indijanci

Džomba: Izgubili brez sproženega strela
29. januar 2017 ob 12:44,
zadnji poseg: 29. januar 2017 ob 12:47
Zagreb - MMC RTV SLO

Medtem ko Slovenija slavi bron, je hrvaška javnost šokirana nad prednostjo, ki so jo zapravili rokometaši. Ostri so bili tudi mediji, ki so med drugim zapisali, da so "postali narod poražencev".

Hrvaška rokometna reprezentanca je ena najuspešnejših. Na velikih tekmovanjih so kavboji osvojili že 13 medalj, postali so tudi svetovni in olimpijski prvaki. Na svetovnih prvenstvih imajo pet medalj, zadnjo so osvojili pred štirimi leti v Barceloni, ko so v boju za bron premagali prav Slovenijo. Po 40 minutah tekme za tretje mesto, ko so vodili za osem, so bili v Parizu na dobri poti k ubranitvi odličja, toda Slovenci so se prebudili in v velikem slogu preobrnili rezultat.


V studiu sta bila na hrvaški televiziji RTL strokovna komentatorja, nekdaj odlična krilna igralca, Mirza Džomba in Goran Šprem povsem osupla. "Ne vem, kaj bi lahko rekel. Sem popolnoma pretresen. V zadnjih 15 minutah so Slovenci naredili 12:4. Ni to tekma v skupini, ki ne šteje nič. Dobesedno sem v šoku. To je res veliko razočaranje. V moji karieri smo izgubili polfinale in tekmo za tretje mesto, vendar izgubiti tako tekmo, ki je že tako rekoč dobljena … Po tisti petkovi smoli v polfinalu … Mislim, da smo imeli v zadnjih desetih minutah tri resne strele. Že med polčasom smo si rekli, da je konec in da tega ne moremo izgubiti. Nimam besed," je povedal Šprem.

"Izgubili brez sproženega strela"
Njegov nekdanji soigralec Džomba je dodal: "Neverjetno. Vrnilo se nam je, kar smo dobili na Poljskem. Izgubili smo brez sproženega naboja. Nihče ničesar ne razume, ne mi, ne igralci, ne selektor, ne javnost. Ne, da smo padli v črno luknjo, dobesedno smo ugasnili. Osem razlike, kdo lahko to zapravi? Oni so samo igrali, mi pa smo jim vse dali. Prvi polčas smo igrali dobro, bili smo samozavestni in tako smo tudi igrali. Česa takega še nisem videl."

Preobrat je povsem pretresel hrvaško javnost, ki je ostre besede namenila predvsem selektorju Željku Babiću, za katerega so enotni, da mora zapustiti klop, oditi pa mora tudi koordinator reprezentance in eden najboljših rokometašev vseh časov Ivano Balić. Sportske novosti so zapisale: "Takega poraza še ne! Zakockali osem golov prednosti in poklonili Slovencem bron. Šok na klopi, igralci v solzah …" Na 24sata so novico pospremili z naslovom: "Šok v Parizu: Kavboji imeli bron v žepu, a so izginili".

"V vseh skupinskih športih le razočaranja"
Na Indexu so celo zapisali, da je poraz "propad hrvaškega športa". V enem prispevku so zbrali tudi številne komentarje bralcev, ki so v večini povsem izgubili potrpljenje in za poraz okrivili Babića: "Babiću bi morali prepovedati vstop na Hrvaško, ne vzame minute odmora in drži v igri Duvnjaka, ki ne more več hoditi" in "Babić nima pojma, izgubil je dobljeno tekmo, ne glede na to, kako utrujen si, take tekme ne smeš izgubiti".

"Postali smo narod poražencev v vseh skupinskih športih. Nogomet, košarka, rokomet, vaterpolo … Vse sama razočaranja in debakli," je med drugim pisalo. Nekateri so se spraševali, zakaj njihovo reprezentanco ne vodi slovenski selektor Veselin Vujović, nekdanji trener Zagreba: "Če bi bili bolj pametni in ne bi šteli krvnih celic, bi vzeli Vujovića in bi bili v finalu." "Šli smo po zlato, nato srebro, nazadnje po bron, dobili pa nič. Te tekme ni zmagala Slovenija, ampak jo je izgubila Hrvaška. Nismo kavboji, postali smo indijanci," so bile ene izmed kritik.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
bob7
# 29.01.2017 ob 12:51
Balkanska ignorantnost pa kar ne mine. In oni so nam poklonili medaljo?
tedy123
# 29.01.2017 ob 12:54
...hrvati so še hujši od nas v toplo/hladno razpoloženju, pri njih bereš še hujše stvari... sicer pa ponovno, čestitke obojim za prikazano, lahko smo oboji optimistični za naprej... !!!?
pingvi
# 29.01.2017 ob 12:58
moje sozalje hrvati... he-he...
resno zastopim vaso jezo in razocaranje
imamo slovenci dosti izkusenj z takimi tekmami
alesi1
# 29.01.2017 ob 12:50
Že med polčasu smo si rekli, da je konec in da tega ne moremo izgubiti. Nimam besed," je povedal Šprem.
Strokovnjak pa tak.
Lluka
# 29.01.2017 ob 12:51
Pa jeb* ga..... tudi kockarji se kdaj zakockajo.......

To je bil FILNALE Slovenija:Hrvaška. Čestitke našim za osvojeno ZLATO medaljo.
kosič
# 29.01.2017 ob 12:59
Malo manj prepotentni morajo biti ,pa jim bo šlo bolje povsod!
-mclaren-
# 29.01.2017 ob 12:55
To pove vse o Hrvatih.....počasi pa bodo dojeli kaj to pomeni..."Če bi bili bolj pametni in ne bi šteli krvnih celic, bi vzeli Vujovića in bi bili v finalu."
alesi1
# 29.01.2017 ob 13:06
Nismo kavboji, postali smo indijanci.

Prosim ne mi žalit indijancev.
Black Eagle
# 29.01.2017 ob 13:03
Komentirajo kot, da so izgubili vojno.

Ljudje ne znajo več ločit športa od vojne....
Sapienti sat
# 29.01.2017 ob 12:54
Kdo jim je pa kriv,ce imajo Duvnjaka za Messija ,brez njega ne morejo resne ekipe premagat.
king1
# 29.01.2017 ob 13:02
"Lako čemo, Hrvatska je absolutno bolja, progazit čemo tu Sloveniju" ipd....to so izjave večine hrvaških državljanov pred tekmo, predvsem pa po prvem polčasu. Kot vedno gojijo zelo arogantno in ponižujoče obnašanje do drugih. Nekateri so to skrivali, v glavah pa so mislili isto.

Zdaj jih pa boli, zelo jih boli. Ampak bolj kot poraz jih boli da so izgubili svoj ponos.
Slovenceljček
# 29.01.2017 ob 12:59
Ma zdej je trener vsega kriv. Ko je bli +8 je bil pa najboljsi ane? Pa ta utrujenost... se je poznala to je res ampak mislim, da jim je psiha vzela medaljo, ker niso mogli verjet da smo na konc spet prikljucli in da se jim spet v zadnjih sekundah lomi tekma. Sem navijal za njih en dsn prej, da bi bili v finalu ampak nimas kaj tak je sport.
Knez Miru
# 29.01.2017 ob 13:04
Smo predali štafeto večnih poražencev.
sandi97
# 29.01.2017 ob 13:05
prebiram komentarje hrvaških komentatorjev po tujih forumih .. same pohvale na račun naših igralcev.. le redko kateri nastrojen proti.. PRESENEČEN nad korektnim odnosom hrvatov.
Naši igralci pa si zaslužijo slovensko verzijo -,, hiše slavnih,.
Wasabi
# 29.01.2017 ob 13:07
"Neviden poraz! Zakockali osem golov prednosti in poklonili Slovencem bron.

A smo gledali isto tekmo? Hrvati so dajali vse od sebe, da bi dobili bron, pa so bili prekratki. Hrvati imajo zgleda težave z jasno sporočilnostjo navadnih besed (njihovi mediji, da ne bo pomote), naši jim pa strumno sledijo in povzemajo take nesmislie. Nič ni bilo poklonjenega, lepo vas prosim!
DLeagueStar
# 29.01.2017 ob 13:01
Hrvati so zadnjih 10 minut poceli to, kar bi mi morali proti Katarju- pocasna igra. Problem jd bil, ker so igrali tako, kot da jih bo samo zavlacevanje reslo in niso speljali niti ene pametne akcije.

Sosede smo premagali na najboljsi mozen nacin + prvic, da se slovenska ekipa ni predala po takem zaostanku.
alojzr2
# 29.01.2017 ob 13:38
Mož prvenstva je nedvomno Cingesar. Tudi v zadnjih minutah proti Hrvatom je on držal priključek od -5 do -3, dokler niso še ostalim zrasla jajca in Hrvatom poklecala kolena.

Najzanimivejši detajl tekme: ko Kavtičnik po zadnjem žvižgu pretepe Veselina, ki bi skoraj rabil pomoč varnostnikov, da se ga otrese.
Partyzan
# 29.01.2017 ob 13:36
Nekateri so se spraševali, zakaj njihovo reprezentanco ne vodi slovenski selektor Veselin Vujović

To so se spraševali ljudje, ki ne obvladajo rodilnika?
stepar
# 29.01.2017 ob 13:23
Te tekme ni zmagala Slovenija, ampak jo je izgubila Hrvaška. Nismo kavboji, postali smo indijanci," so bile ene izmed kritik.
-----------------------------------
in kdo je Hrvaško prisilil,da je tako popustila?
svet Peter ali gospa međugorska?
ali mogoče Slovenija?
zelo vzvišen odnos...

bili so utrujeni,jasna stvar...ampak ne po osmih golih prednosti v 45-ti minuti...
ali pa s petimi goli prednosti v 53-ti minuti...
v taki situaciji te že adrenalin toliko po koncu drži,da že z njim pripelješ tekmo do konca...

a Norveška jih tudi ni premagala in so ji zmago poklonili?

sami izgovori,medtem,ko je stvar jasna-
ni več kvalitete...kot so jo imeli...
kriva pa so mešetarjenja v državi na vseh področjih in šport seveda mora plačati ceno...

plus to,da že dolgo ni več pravega nacionalnega naboja...tistega,ki jih je toliko let krasil...

uničili so si takorekoč vse ekipne reprezentance...
samo še Modrić jim je ostal...
tega pa en klinc briga za Hrvaško...
1a34
# 29.01.2017 ob 13:44
Dobri športniki in dobri navijači se ne navdušujemo nad porazi drugih, temveč nad zmagami naših.
Na splošno pa javni zapisi, ki se preveč ukvarjajo s porazi drugih (in iščejo kako se drugi počutijo ob porazih), pri ljudeh in v javnosti podpihujejo pritlehne vzgibe in ustvarjajo in širijo neprimerno energijo v družbi.

Obe reprezentanci sta se srčno borili, in vsaka čast obema ekipama; lahko bi zmagali eni ali drugi.

Raje napišite 20 člankov o vseh članih v naši reprezentanci (o vsakemu posebej, to si zaslužijo). Zdaj je čas za veselje nad našo zmago in ne nad privoščljivostjo nad porazom drugih. Počasi in umirjeno, slavimo lahko tedne in mesece...

P.S. Kdo pa je za koga intimno navijal, je pa stvar vsakega posameznika. Upam samo, da kdo od glavnih ustvarjalcev javnega mnenja kar se tiče reprezentanc Slovenije iskreno ne navija proti Sloveniji.
anny22
# 29.01.2017 ob 13:05
Bolj, kot da so izgubili proti Slovencem, se Hrvatom fržmaga, da jim Srbi privoščljivo strgajo korenček. Na dan prihaja vse mogoče od domobranov do Nevihte in medžugorske Gospe. Na socialnih omrežjih in forumih potekajo prave bitke že celo noč.
Branimir II
# 29.01.2017 ob 13:29
ni potrebe delati vecjo mitomanijo glede vcerasnje tekme od potrebne, tukaj tudi. analize 'cele drzave' ali 'celog sporta' ene drzave po eni rukometni tekmi. mogoce mal pretiravanje, al ne?

slovenski rukometni fani lahko slavijo, a hrvaski lahko upajo na boljsi strokovni stab za domaci euro. oboji imajo kvalitetne igralce, in z te plati oboji nimajo kaj biti kriticni ali zaskrbljeni. a na koncu dneva to je tud najpomebnejse.

upajmo na sosedski finale v zg na euru :)
The Stig
# 29.01.2017 ob 13:27
še vedno naduvano, te tekme ni dobila Slovenija....
Kekec99
# 29.01.2017 ob 13:25
@alojzr2
Vujivić pove fantom da odigrajo kot da bo konec sveta, to sem razumel kot pumpanje adrenalina/dvigovanje zavesti o pomembosti tekme. Hrvaški selektor pa o bogu in gospi ter da je vse v njunih rokah. Se mi zdi popolnoma drugačen pristop, me pa čudi da se tebi ne zdi.
FancyBoy
# 29.01.2017 ob 13:14
Malo so se zakockali☺
slovenka333
# 29.01.2017 ob 13:01
In oni so že ob polčasu mislili, da je tekma doblejna. Podcenjevanje pa tako! Sam BOG je bil na naši strani, zato ker so Hrvati tako "gnili" do Slovencev!
tomazmb
# 29.01.2017 ob 13:48
Hrvati predvsem preveč resno jemljejo šport. Gre za šport in takšna nacionalistična čustva so povsem neumestna in neumna. Slovenci smo veseli in ponosni ob zmagah naših športnikov, ampak tudi ob porazih ostajamo realni, da je šport za razvedrilo in ne zgolj sredstvo za dvigovanje nacionalizma oz. lastnega ega. Tukaj Hrvati reagirajo povsem iracionalno in se kaže njihov manjvrednostni kompleks na račun Srbov, kjer hočejo biti glavni na Balkanu in so najbolj pretreseni, če zgubijo proti kateremu sosedskemu narodu iz bivše Jugoslavije in iz tega delajo tragedije ..

Lp!
stepar
# 29.01.2017 ob 15:38
Slovenci norijo v Zagrebu...

harmonika odmeva...

noro...
radijovandl
# 29.01.2017 ob 13:36
Ta uspeh in preobrat iz "pekla v Raj" je pokazal vsem nam "v dolini tihi", da smo le skupaj močni kot Krpan, da lahko dosežemo vse, prav vse,
soleti
# 29.01.2017 ob 13:21
Ravno to je njihov problem, ker ne vidjo pravih razlogov za poraz, Niti si nočejo priznati nekaterih stvari.. Slovenci so se neverjetno psihološko dvignili, niso oni toliko padli.In ko so naši začeli igrati svojo hitro se sprostili jim Hrvati niso več mogli parirati. Nekaj je pripomogla tud njihova iztrošenost proti Norveški ampak vseeno to ni bilo odločilno., Saj je Slovenija fizićno bolje pripravljena kar pomeni tudi boljšo koncentarcijo in boljšo psiho.
okram23
# 29.01.2017 ob 13:49
Če bi naši igrali celo tekom tako kot jo zmorejo in znajo bi pojedli hrvate že v 45min... tako pa so igrali v krču in Hrvati so ušli na 8 razlike.. potem so se naši sprostili, ker ni bilo česa več za zgubit in so jih premagali...
Tako, da naj Hrvati ne govorijo, da so nam podarili zmago! Zmago smo si sami priborili!
BRAVO NAŠI!!!
scenic
# 29.01.2017 ob 13:30
naša ekipa je drugačna kot pred vujotom.
zdaj imamo mi tudi tiste stebre v obrambi,ki jih v preteklosti nismo imeli,saj je rekel denič,da takih igralcev nimamo in je potem miha žvižej igral centralnega branilca.haha
ne samo to,tudi,ko je bil mačkovšek pri deniču v ekipi,v obrambi ni igral skorajda nič,včeraj pa sta ravno on in gaber v zadnjih desetih minutah odigrala ključno vlogo pri vsem tem.duvnjaku sta podelila par blokov kot pri odbojki.
preprosto smo boljši tako v napadu kot obrambi in prej se bodo nasprotniki tega zavedali,prej bodo manj žalostni,ko jih bomo premagovali.
seveda pa so nas hrvati podcenjevali.to se je videlo pri njihovih komentarjih pred tekmo.
sandi97
# 29.01.2017 ob 13:15
se še kdo spomni rivalskih tekem Zagreba in Celja v CL. takrat je ivek spremljal takole .. džomba-sprem-džomba in gool, naši morajo paziti na džombo.
Zato mi je včerajšni hrvaški studio še toliko bolj fajn,ko vidim bivšega igralca, ki nas je velikokrat rešetal..da je vsaj enkrat okusil čisto bedo, ki smo jo mi velikokrat..
kapljač
# 29.01.2017 ob 13:12
Zdej je Hrvaškim medijem vse krivo, zgolj da bi opravičili poraz. Slovenija je bila enostavno boljša. Ne glede, da zgolj v končnici tekme. Tudi tako je mogoče zmagovati.
KiNgKoNg
# 29.01.2017 ob 12:55
Babić je že bivši?
Lombardo
# 29.01.2017 ob 14:11
vujoviću in fantom sem že čestital. Tokrat bi čestital še tisti mali kavčarski ekipi, ki smo od začetka do konca zdržali biti pozitivni, navkljub milijon vpisom 'kako se bodo naši itak spet usr*li'
Lep kavčarski posel smo opravili!!
Branimir II
# 29.01.2017 ob 13:37
Ja, tako kot z Zagrebom. Aja, ni več trener Zagreba.
----------------
delal je cuda v rk zagreb ampak vec ni imel novih cuda za nardit. rk zagreb je zelo slabo zacel igrati in kadar se to zgodi tipicno se zamenja trener. tud samo vujo ni nic narobe povedal o ostavki in je blo obostrano razumljiva.

tako da ni dobil otpoved v rk zagreb kr je iz cg. in dvomim nekako da je to bla prerpeka za klop hr, prepreka za klop hr je balic-metlicic duo.

namrec metlicic se 'sola' za selektorja/trenerja in je MORAL biti pomocni izbornik na hr klopi. niti eden resen izbornik kot vujo, Serdarušić itn., ne bi pristali da im zveza 'gura' in bira njihov strokovni stab.

v tem je bla tezava. zarad tega tudi so 'prisilili' Babica da ostane po OI kr Metlicic je moral ze naprej ostati na tej klopi zarad 'iskusnj'.

tipicne hrvaske zadeva. ampak tokrat ni na nacionalni ampak na koruptivno/interesnih osnovih
piš
# 29.01.2017 ob 15:09
8 golov prednosti in še Međugorska Gospa je bila na njihovi strani. No, izgleda, da je naša Marija z Brezij vendarle močnejša.
Adi H.
# 29.01.2017 ob 13:59
Veliko srce in Vujovičeva energija sta naredila svoje. Ne nazadnje pa tudi francoski navijači, ki so s svojim navijanjem odkrito priznali, na čigavi strani so :-))
pozitivc
# 29.01.2017 ob 13:52
Če bi pa un zadnč proti norvežanom zadel 7 metrovko, bi jih pa častil pa ne vem kaj. Mislim, a bi se lahk navijači zavedaj, da športniki športajo predvsem za sebe, navijači smo pa lahko samo veseli za njih ali žalostni. Jezn na športnike je pa lahko samo ubog človek
Shalabayzer
# 29.01.2017 ob 13:47
Mislim ne vem no kot da je važno kdo je zmagal.

A vam se res zdi to pomembno?

In če da zakaj je pomembno kdo zmaga?[/i

Normalno, najbolj je važno samim igralcem in štabu, ki imajo največ zaslug za to medaljo. Pa ajd gledalci ki so skozi navijali zraven.
Mi kavč selektorji se lahko samo prištulimo zraven.

Ampak občutek ko pa nekaj takega uspe tistim za katere najbolj navijaš je pa nekaj fenomenalnega. To ni bila navadna zmaga ampak eden največjih uspehov naših športnikov, iz izgubljenega položaja -8 do zmage... Zelo težko, če sploh, ponovljivo.

Čeprav nimam za ta uspeh nikakršnih zaslug si bom to tekmo zapomnil za vedno in sigurno pravil o njej vnukom, če jih bom kdaj imel.
Sibid
# 29.01.2017 ob 13:49
Zdaj so se spravili že nad Indijance, da jih ni sram.
sandi97
# 29.01.2017 ob 13:28
reakcija džombe, šprema in štambuka v zadnjih sekundah tekme.

Takšne reakcije so meni znane odkar spremljam naše rokometaše.. vsaj tokrat mi ni bilo potrebno se popizde... ker so bili borbeni do konca. Tudi če bi izgubili so pokazali, kar si človek želi od reprezentančnih nastopov- BORBA DO KONCA ZA DOMOVINO.
Kekec99
# 29.01.2017 ob 13:11
Drugič naj zaposlijo selektorja rokometne ekipe in ne teologa. Če selektor pravi da je vse v božjih rokah, rezultat res da ne more biti zadovoljiv.
Branimir II
# 29.01.2017 ob 13:07
Index.hr ni relevanten izvor kr se dela o clickbait internetskem portalu, kateri kot taksen zivi od senzacionalistickih/troll naslova in tema in kot taksen 'kultivira' in zivi od ene najbol troll 'forum zajednice' na 'nasih' prostorih.

Razumem da je kot clickbait portal posjecen, kr to je poanta clickbait portala, ampak to samo po sebi ga ne bi smelo delati relevantnim za 'citate' kr kaksni so to 'novinarski' ali bilokaksni drugi standardi za upostevati kadar im naslovi znajo imati kletvice, clanki kletvice, pogosto faktualno netocni ali faktualno nepopolni, tendenciozni, itn.

Par excellence primer problema modernih medijov.

slovenska rokometna reprezentanca je zasluzeno zmagala, je pokazala izdrzljivost in se dela o kakovosni reprezentanci na ravni hrvaske z izjemnim selektorjem. Hrvaska rokometna reprezentanca je igrala to tekmo za 3. mesto manj od 24 ur po podaljsih in sokov lasne semifinalne tekme z Norvezani, in 'misterij' padca je enostaven-- posle so moci. Kadar so Hr reprezentanti bili ze fizicno na ravni razlika je bla jasna, ampak ta ritem niso izdrzali.

Tukaj je Babic moral nekaj 'iskemijati' ampak ni imel odgovora na fizicno potrosnjo in rezultat je jasen.

'Pedro' bo in je Babic, in z njim skupaj lahko tudi Balic gre pa-pa kr je on odgovoren da Babic kateri je karakterno ze dal ostavko po OI, ostal. Na koncu pac cela zadeva je problem Hr rokometa in ni nekaj z cim bi se Slovenci ali gdo drug imel kaj zamarat. Hr ima igralce ampak ostaja pomanjkljivost z strokovne plati.
friks
# 29.01.2017 ob 16:18
Hrvatje so glede spreminjanja mnenja še 5x bolj usekani kot Slovenci. Čeprav so bili njihovi igralci dan prej 1 penal oddaljeni od finala, čeprav so bili še 15 minut pred koncem tekme s Slovenijo rokometni geniji s popolnim selektorjem, so po zadnjem žvižgu v očeh navijačev v trenutku postali popolne zgube z rokometnim aberveznikom na klopi.
monte
# 29.01.2017 ob 15:50
Tekme ni našim nihče podaril... krvavo so si jo sami priigrali!
Nikolaj
# 29.01.2017 ob 14:54
Zelo neobjektivno je mnenje hrvaške javnosti,da so v vseh skupinskih športih le razočaranja.
Resnica je ravno obratna, v vseh skupinskih športih je Hrvaška v svetovnem vrhu.
Seveda pa ne moreš vedno osvojiti kolajno.
yoda
# 29.01.2017 ob 14:26
Hrvati so tolk hudi, da vedno vse premagajo. Tokrat sami sebe :D

Vsa čast slovenskim rokometašem. V zadnjih 10min., so Hrvate pojedli.
Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!