Na evropskem prvenstvu v nogometu leta 2012 sta imela Portugalska in Nemčija v polfinalu v primerjavi s Španijo in Italijo celo 2 dneva več počitka, a sta oba izgubila in ostala brez preboja v finale. V drugem polfinalu je za Italijo oba gola dosegel Mario Balotelli. Foto: EPA
Na evropskem prvenstvu v nogometu leta 2012 sta imela Portugalska in Nemčija v polfinalu v primerjavi s Španijo in Italijo celo 2 dneva več počitka, a sta oba izgubila in ostala brez preboja v finale. V drugem polfinalu je za Italijo oba gola dosegel Mario Balotelli. Foto: EPA
Gibraltar
Gibraltar ne sme sodelovati v kvalifikacijah za SP 2018. Foto: EPA

Športni SOS se tokrat posveča reprezentančnim športom.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


629. Ob koncu EP-ja v košarki me je zanimalo, kaj pravi statistika o tekmah, ko ima ena ekipa dan premora več. Kolikšen delež zmag ima ekipa z dnevom počitka več proti tistim z dnevom počitka manj?

Rok Mavrič

Organizatorji velikih turnirjev se običajno potrudijo, da ni prevelikih tovrstnih striženj v programu, a do njih vseeno prihaja. Statistika zadnjih športnih turnirjev sicer pravi, da to nima pretiranega vpliva.

ŠportTurnirDan večDan manj
KošarkaEP 201342
KošarkaSP 201411
KošarkaEP 201520
NogometEP 201234
NogometSP 201411
RokometSP 201522
Skupajrazmerje1310

Opomba: V stolpcih dan več je število zmag ekip, ki so imele dan več počitka, v zadnji pa tiste, ki so imele dan manj počitka. V preostalih primerih sta imeli obe reprezentanci enako število dni počitka.

Na zadnji dveh evropskih prvenstvih v odbojki obstaja repasaž za četrtfinale. Zmagovalci skupin so tako neposredno uvrščeni v četrtfinale, kjer pa imajo manj uspeha od ekip, ki so morale odigrati tekmo več v repasažu: razmerje na obeh EP-jih je 5 zmag in 3 porazi v korist tistih reprezentanc, ki so imele tekmo več (in s tem manj počitka). Če to dodamo zgornji tabeli, opazimo, da dnevi počitka več ali manj ne igrajo pretirane vloge pri končnem razpletu.

630. V kvalifikacijah za Euro 2016 sta se v isti skupini merila Albanija in Srbija. Mislim, da bi se dalo urediti z žrebom, da se ti reprezentanci ne srečata v skupini. Koliko držav v Evropi ima z žrebom določeno, s katero državo se ne more srečati v skupini, in ali se to tudi v svetu prakticira in katere države so to?
Dražen Semenič

Večkrat se je že zgodilo, da so krovne zveze zaradi - večinoma političnih napetosti med državami - preprečile, da bi bile določene reprezentance lahko izžrebane v isto skupino.

V kvalifikacijah za Euro 2016 sta bili tako razdružena para Azerbajdžan - Armenija ter Španija - Gibraltar. Prvi par, ki geografsko sicer sploh ne leži v Evropi, bi bil ločen tudi pri kvalifikacijah za SP 2018, a to ni bilo potrebno, ker sta obe državi bili uvrščeni v 5. kakovostni razred in s tem samodejno nista mogli postati del iste kvalifikacijske skupine.

Zaradi političnih nemirov so tako v zadnjih dveh sezonah v evropskih klubskih tekmovanjih med seboj ločeni tudi ruski in ukrajinski nogometni klubi in se lahko srečajo šele v finalu.