Nad Gajserjem je le nebo. Foto: hondaproracing.com
Nad Gajserjem je le nebo. Foto: hondaproracing.com
Gajser pri 19 letih svetovni prvak
Gajser uresničil svoje sanje

Na portalu Športni SOS tako odgovarjamo na vaša vprašanja o Gajserju. Tudi v prihodnje vabljeni k sodelovanju s svojimi vprašanji.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


833. Tim Gajser je postal najmlajši svetovni prvak v elitnem razredu motokrosa. Koliko pa je povprečna starost prvaka? Koliko pa najvišja?

Marko Prša

Povprečna starost svetovnega prvaka v elitnem razredu motokrosa je 27 let in 11 mesecev. Tim Gajser z 19 leti, 11 meseci in 26 dnevi je res postal najmlajši svetovni prvak, sploh prvi najstnik, ki mu je to uspelo. Prej je rekord imel Novozelandec Shayne King, ki je na svetovni prestol sedel leta 1996, ko je štel 21 let. Zanimivo, to je bil sploh njegov edini naslov prvaka.

Najstarejši prvak pa je leta 2006 postal Belgijec Stefan Everts, ki je bil najboljši pri 33 letih in 9 mesecih. To je bila sploh najbolj dominantna sezona enega voznika v zgodovini tega športa. Belgijec je namreč dobil vseh 15 velikih nagrad, zmagal pa je na kar 27 od 30 voženj. Everts je s tem kronal svojo bogato kariero, v kateri je osvojil kar deset naslovov svetovnega prvaka (šest v kraljevskem razredu), saj se je upokojil na vrhuncu moči.

834. Kateri dirkač je v zadnjih desetih letih dobil največ voženj? Kako visoko je na tej lestvici Gajser, čeprav dirka med elito šele eno leto?
Marko Prša

V obdobju med letoma 2007 in 2016 je vse v znamenju Antonia Cairolija, saj je osvojil kar šest naslovov svetovnega prvaka, zato je razumljivo na vrhu lestvice dirkačev, ki so v tem času dobili največ voženj. Italijan jih je dobil namreč natanko 100. Čeprav Tim Gajser v tem razredu vozi šele prvo sezono, je na visokem petem mestu.

DirkačVožnje
Antonio Cairoli100
Clement Desalle31
Maximilian Nagl31
Romain Febvre22
Tim Gajser15
Gautier Paulin15
Ken De Dycker15
Joshua Coppins11
David Philippaerts10

Gajser pri 19 letih svetovni prvak
Gajser uresničil svoje sanje