Andrej Hauptman je še vedno edini slovenski kolesar z medaljo na SP-jih v članski konkurenci. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Hauptman je še vedno edini slovenski kolesar z medaljo na SP-jih v članski konkurenci. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci, ki bodo v Španiji nastopali med elito. Foto: MMC RTV SLO

stno kolesarstvo je eden redkih športov, v katerih hkrati potekajo svetovna prvenstva tako za moške kot ženske, hkrati pa se na istem prizorišču za medalje borijo tako člani kot mladinci.

Najmlajši tekmovalci zato dobijo več pozornosti, kot je običajno njihovi vrstniki v drugih športih. Slovenski kolesarji so tako skupno na svetovnih prvenstvih osvojili sedem medalj, skoraj polovico izmed teh je v zadnjih dveh sezonah osvojil Matej Mohorič.

Leta 1990 je Bogdan Fink še v dresu Jugoslavije osvojil bron med mladinci na cestni driki.

Edina članska medalja: bron Hauptmana
Za edino medaljo v članski konkurenci je leta 2001 poskrbel Andrej Hauptman, ki je v Lizboni osvojil bron na cestni dirki. Na nepozabni dirki je z glavnino v cilj prišlo 45 kolesarjev. V divjem šprintu je naslov svetovnega prvaka pripadel Špancu Oscarju Freireju, srebro je pripadlo Paolu Bettiniju, v večnost pa se je s tretjim mestom vpisal Hauptman. V zadnjih metrih je imel več moči od slovitih Erika Dekkerja in Erika Zabla.

Dva Slovenca v prvi peterici
Hempi je svetlo prihodnost slovenskega kolesarstva napovedal že leta 1997, ko je v San Sebastianu cestno dirko mladincev končal na petem mestu. Hauptman je bil blizu medalje še leta 2002, ko je cestno dirko končal na četrtem mestu. Takrat je v Zolderju svetovni prvak postal Mario Cipollini, na oder za zmagovalce pa sta se povzpela še Robbie McEwen in Zabel. To je bil sijajen dan za slovensko kolesarstvo, saj je peto mesto osvojil Zoran Klemenčič.

Le Brajkovič dirko na čas končal med deset
V kronometru ima med člani najboljšo uvrstitev Jani Brajkovič, ki je leta 2009 dirko v Mendrisiu končal na šestem mestu, še leto prej pa je bil v Vareseju osmi. To sta v tej disciplini tudi edini slovenski uvrstitvi v prvo deseterico.

Pred desetletjem dva kolesarja do medalje
Brajkovič je svojo medaljo na svetovnih prvenstvih osvojil leta 2004, ko je v Veroni postal svetovni prvak v vožnji na čas v kategoriji do 23 let. Prvenstvo pred desetletjem je bilo za Slovenijo nekaj posebnega, saj je bilo edino, na katerem sta medaljo osvojila dva Slovenca. Takrat je bronasto medaljo med mladinci na cestni vožnji osvojil Simon Špilak.

Mohorič predlani osvojil dve medalji
V današnji generaciji slovenskih kolesarjev za največji up velja Matej Mohorič, ki je svetovno javnost nase opozoril v Valkenburgu leta 2012. Najprej je med mladinci osvojil srebro, nekaj dni pozneje pa je na cestni dirki postal še svetovni prvak. Da ta uspeh ni muha enodnevnica, je potrdil leto pozneje, ko je v Torinu še pred svojim 19. rojstnim dnevom postal svetovni prvak v kategoriji do 23 let.