Jan Oblak je imel na povratni tekmi manj dela kot v Londonu. Kmalu ga čaka tretji evropski finale. Foto: Reuters
Jan Oblak je imel na povratni tekmi manj dela kot v Londonu. Kmalu ga čaka tretji evropski finale. Foto: Reuters
Jan Oblak
Prejšnji konec tedna je izpustil sploh prvo tekmo v španskem prvenstvu, saj je trener Diego Simeone vse misli usmeril v evropsko tekmovanje, kjer Atletico lahko letos osvoji edino lovoriko. Foto: EPA
Diego Costa popeljal Atletico v finale

25-letni vratar se je v Madrid preselil pred štirimi leti, takoj po selitvi iz Benfice se je sicer veselil zmage v španskem superpokalu, a takrat je na obeh tekmah med vratnicama stal Miguel Angel Moya. Po nekaj mesecih gretja klopi je Moyi kmalu prevzel status prvega vratarja in začela se je njegova uspešna kariera. Med individualnimi nagradami sta v ospredju dve zamori (ki jo prejme vratar z najmanj prejetimi goli na tekmo v državnem prvenstvu), letos pa je blizu še tretji zaporedni nagradi. Večkrat je bil izbran še v najboljše postave različnih tekmovanj.

Naslednji finale 16. maja v Lyonu
A tisto, kar najbolj manjka, je klubska lovorika (kjer je igral). Tej je bil še najbližje pred dvema letoma, ko je v mestnem derbiju izgubil finale Lige prvakov. Zdaj je spet le korak oddaljen od lovorike, saj je Atletico v četrtek na povratni tekmi polfinala Evropske lige premagal Arsenal (1:0) in se uvrstil v finale, ki ga bo 16. maja gostil Lyon. Njegov tekmec bo Marseille, ki je po podaljških izločil Salzburg. Oblak je v finalu tega tekmovanja igral že leta 2014, ko je z Benfico po streljanju 11-metrovk izgubil proti Sevilli.

Oblak: Smo odlična ekipa
"Vsak naslov je pomemben, želim si, da bi nam tokrat uspelo," je po zmagi na povratni tekmi razmišljal slovenski reprezentančni vratar. "Lačen sem lovorik, želim si jih osvojiti čim več. Do zdaj smo že pokazali, da smo tega sposobni. Zasluženo smo se uvrstili v finale, na zelenici smo pokazali, da smo odlična ekipa in lahko igramo tekme na tako visoki ravni."

Pohvalil navijače
Oblak je pohvalil ozračje, ki so ga pripravili španski navijači: "S tako atmosfero, ki so jo pripravili naši navijači, je vse lažje. Zaradi glasnega navijanja sem imel občutek, kot da igramo z igralcem več, to nam je brez dvoma pomagalo."

Škofjeločan je že 27. v sezoni ohranil mrežo nedotaknjeno, s čimer je najboljši vratar v petih najmočnejših ligah, kar potrjujejo tudi spodnje številke.

VratarKlubTekmeBrez golaMinute na gol
Jan OblakAtletico Madrid4527169
Marc Andre ter StegenBarcelona4523127
David de GeaManchester United4321117
Alphonse AreolaParis SG4221115
Pepe ReinaNapoli442199
EdersonManchester City4420109
Gianluigi DonnarummaMilan492092
AlissonRoma472090
Anthony LopesLyon481885
Sven UlreichBayern4417110
Thibaut CourtoisChelsea431790
Steve MandandaMarseille411782

Opombe:
- število tekem je v vseh uradnih klubskih tekmovanjih.
- stolpec 'brez gola' prikazuje število tekem, na katerih vratar ni prejel gola.
- stolpec 'minute na gol' pa prikazuje povprečno število minut, v katerih je vratar prejel en zadetek, torej čas med posameznimi zadetki.

Diego Costa popeljal Atletico v finale