Roger Federer je na dobri poti, da postane eden najboljših športnikov vseh časov. Foto: EPA
Roger Federer je na dobri poti, da postane eden najboljših športnikov vseh časov. Foto: EPA

Star slovenski pregovor pravi, da imajo vsake oči svojega malarja. V pokušino vam ponujamo nekaj najbolj spektakularnih trenutkov, ki so za vedno spremenili svet športa.

10. Magični teniški finale
Wimbledon je leta 1980 videl enega najbolj spektakularnih finalov v zgodovini tenisa. Nasproti sta si stala Björn Borg, štirikratni zmagovalec najpomembnejšega turnirja na svetu, in John McEnroe, ki je strmo vstopal v sam teniški vrh. Borg je po skoraj štirih urah slavil z 1:6, 7:5, 6:3, 6:7 in 8:6 in s tem dobil svoj zadnji turnir v Wimbledonu. Posebej spektakularna je bila podaljšana igra četrtega niza, ki jo je McEnroe po več kot 20 minutah dobil z 18:16. Leto pozneje je McEnroe dobil medsebojni finale, Borg pa je pri vsega 26 letih končal kariero.



9. Čudež na ledu
Sovjetska zveza je na zimske olimpijske igre leta 1980 v Lake Placidu prišla s popotnico štirih zaporednih naslovov olimpijskega prvaka v hokeju na ledu. ZDA so nastopile z amatersko ekipo, ki pa je v medsebojni tekmi (takratni sistem ni poznal finalne tekme) ruski stroj šokirala z zmago 4:3. Tekma je takoj dobila ime čudež na ledu. Člani zmagovalne ekipe so leta 2002 v Salt Lake Cityju prižgali olimpijski ogenj.



8. Bob Beamon - rekord za 55 centimetrov
Na olimpijskih igrah leta 1968 je bil v skoku v daljino nesporni favorit Bob Beamon. Američan je v Mexicu Cityju na visoki nadmorski višini s skokom 8,90 metra popravil svetovni rekord kar za 55 centimetrov. Njegov rekord je veljal kar 23 let. Šlo je res za neverjeten dosežek, saj drugi najboljši dosežek Beamona meri "le" 833 centimetrov.



7. Prvi poraz ameriških košarkarjev na OI
Olimpijske igre so bile prizorišče, kjer so ameriški košarkarji vedno osvajali zlate medalje. Tradicija se je prekinila leta 1972 v Münchnu, ko jih je v finalu premagala Sovjetska zveza. Američani so tri sekunde pred koncem tekme po zadetih prostih metih Douga Collinsa povedli s 50:49. Sovjeti so hitro izvajali izpod svojega obroča, sekundo pred koncem je bila igra prekinjena, saj je sovjetski selektor Vladimir Kondrašin pri prostih metih Collinsa zahteval minuto odmora. Sovjeti so imeli sekundo časa, a so zapravili žogo, Američani pa so začeli slaviti zmago. Po posredovanju delegata so nato časa premaknili na tri sekunde, v katerih pa so Sovjeti po košu Aleksandra Belova zmagali. Američani so vložili protest in niso želeli sprejeti srebrnih medalj.



6. Boksarski dvoboj stoletja
Boksarski svet je dvoboj za naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji najbolj pričakoval 8. marca 1971, ko sta se v Madison Square Gardnu za naslov udarila Muhammad Ali in Joe Frazier. Ali je kot aktualni svetovni prvak izgubil boksarsko licenco, ker se ni odzval vojaškemu naboru. V tem času je naslov prvaka prevzel Frazier in vsi so čakali na spopad dveh velikanov, ki sta bila še brez poraza. Dvoboj stoletja je v zadnji rundi dobil Frazier, Ali pa mu je vrnil z zmago v obeh naslednjih obračunih.



5. Nadia Comaneci - prva desetka
Svet gimnastike je osupel na olimpijskih igrah leta 1976, ko je Romunka Nadia Comaneci za svojo vajo na dvovišinski bradlji kot prva telovadka na OI-jih prejela popolno oceno 10,0. 14-letnica je presenetila tudi organizatorje, ki niso imeli ustreznih monitorjev, tako da so na semafor zapisali oceno 1,00. Comanecijeva je v Montrealu v različnih vajah prejela kar osem desetic in se domov vrnila s štirimi zlatimi medaljami. Danes je večina pozabila, da je Romunka v resnici prvo desetko dobila že nekaj mesecev prej v New Yorku ...



4. Finale Lige prvakov 1999 - sodnikov podaljšek
Camp Nou je maja 1999 gostil enega bolj dolgočasnih finalov nogometne Lige prvakov. V dvoboju Bayerna in Manchester Uniteda so bili boljši Nemci, ki so 84 minut vodili po zaslugi Maria Baslerja. Angleži si niso priigrali skoraj nobene priložnosti. Karizmatični italijanski sodnik Pierluigi Colina je že označil triminutni podaljšek, v katerem so rdeči vragi spletli enega največjih preobratov v zgodovini nogometa. Dva kota, dve podaji Davida Beckhama, v polno sta zadela Teddy Sheringham in Ole Gunnar Solskjär ...



3. Michael Jordan - pika na i izjemni karieri
Košarka ima ogromno junakov, med katerimi pa brez dvoma najvišje kotira Michael Jordan. V Ligi NBA je postavil ogromno številno individualnih rekordov. Bil je gonilna sila in srce Chicago Bullsov, s katerimi je osvojil šest naslovov. V svoji bogati karieri je izpeljal ogromno akcij, njegovi ljubitelji pa se najbolj spominjajo zadnje tekme v dresu Bikov, ko je na šesti tekmi finala leta 1998 Utahu nasul 45 točk. Svojo predstavo je kronal v zadnji minuti. Pri zaostanku 83:86 je 37 sekund pred koncem zadel, nato v obrambi ukradel žogo in pet sekund pred sireno še z enim zadetkom še bolj pozlatil svoje ime.



2. Mark Spitz - sedem olimpijskih zlatih medalj
Ameriški plavalec Mark Spitz je leta 1968 na olimpijske igre v Mexico City odšel pompozno z napovedjo, da bo osvojil šest zlatih medalj. Čeprav se je vrnil z dvema zlatima, srebrom in bronom je bil silno razočaran. Štiri leta pozneje je v Münchnu dosegel absolutni rekord, saj je na enih olimpijskih igrah osvojil sedem zlatih medalj, za povrh pa je prav v vsaki disciplini zrušil svetovni rekord.



1. Jesse Owens - štirje svetovni rekordi v 45 minutah
Sanje vsakega športnika je postaviti svetovni rekord v svojem športu. Ameriškemu atletu Jesseju Owensu je 25. maja 1935 v Michiganu uspelo postaviti tri svetovne rekorde (daljina, 220 jardov in 220 jardov z ovirami) ter izenačiti četrtega (100 jardov) v vsega 45 minutah. Neponovljivo. Eden najboljših atletov vseh časov je piko na i svoji karieri postavil naslednje leto v Berlinu, ko se je na olimpijskih igrah ovenčal s štirimi zlatimi medaljami (100 metrov, 200 metrov, 4 x 100 metrov in daljina).



Slavko Jerič

John McEnroe in Björn Borg sta se v Wimbledonu po več kot 20 letih letos spet srečala. Foto: EPA