Đoković in del Potro sta odigrala enega izmed najboljših dvobojev v letošnjem letu, ki je minil v zelo športnem vzdušju. Foto: EPA
Đoković in del Potro sta odigrala enega izmed najboljših dvobojev v letošnjem letu, ki je minil v zelo športnem vzdušju. Foto: EPA
Juan Martin del Potro
198 cm visoki Argentinec, ki je leta 2009 zmagal na US Opnu, se vrača v svetovni vrh. Foto: EPA
Novak Đoković
Đoković se je ob silovitih udarcih Del Potra nekajkrat znašel na tleh. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray je lani v polfinalu olimpijskih iger premagal Novaka Đokovića. Tudi v finalu OP-ja ZDA v New Yorku je ugnal Srba in se veselil prvega grand slama v karieri. Januarja v Melbournu je finale dobil prvi igralec sveta. Foto: EPA
Jerzy Janowicz
Jerzy Janowicz je odlično odigral prvi niz, potem pa je popustil. Foto: EPA
Andy Murray in Andrew Jarrett
Andy Murray je bil jezen zaradi odločitve glavnega sodnika turnirja Andrewa Jarretta, ki se je odločil, da bo po tretjem nizu zaprejo streho. Foto: EPA
Kim Sears
Kim Sears je bila navdušena nad zmago svojega fanta. Foto: EPA
Wimbledon, streha
Četrti niz sta Murray in Janowicz odigrala pod streho osrednjega igrišča. Foto: EPA
Đoković garal za finale Wimbledona

26-letni Škot se je drugič zapored prebil v finale na Church Roadu, s 6:7, 6:4, 6:4 in 6:3 je izločil Jerzyja Janowicza.

Najdaljši polfinale na "sveti travi"
Đoković in del Potro sta odigrala najdaljši polfinale vseh časov v All England Clubu in s sijajnimi potezami navdušila 15.000 gledalcev na osrednjem igrišču.
Argentinec, ki je dobil zadnji medsebojni obračun v Indian Wellsu in lanskega v Wimbledonu za bronasto olimpijsko medaljo, je kljub poškodbi kolena znova stisnil zobe. Rešil je kar 12 priložnosti za brejk Srba, navdušil je s številnimi forhend "winnerji".
Eden najboljših dvobojev v karieri Srba
"To je bil eden najboljših in najvznemirljivejših dvobojev v karieri. Na koncu so odločale najmanjše razlike, saj sva bila ves čas zelo izenačena. Seveda to ni nič presenetljivega, tudi zato je zmagovalec grand slama, vsakič ko se je znašel v brezizhodnem položaju, se je rešil z neverjetnimi udarci. Zelo sem ponosen, ker sem se prebil naprej. Najtežje mi je bilo, ko sem izgubil četrti niz, še zlasti boli, ker sem bil takrat tako blizu zmagi, a tega nisem znal unovčiti. Takrat je imel tekmec nekaj zelo lepih potez s forhendom. Tenis je bil na zelo visoki ravni. Pripravljen sem bil na pet nizov, nisem popustil, zdržal sem do konca," je povedal 26-letni Srb, ki se mu nasmiha še sedma lovorika na turnirjih velike četverice in druga po letu 2011 na "sveti travi".
"Tako blizu sem bil, da bi ga lahko premagal. Igral sem res dober tenis približno štiri ure in pol, nato pa sem v odločilnem nizu nekoliko popustil, kar je izkoristil tekmec, ki me je namučil z močnimi udarci. Nekoliko sem razočaran, ker sem izgubil. Na koncu je šlo le za nekaj točk. Prikazal sem svojo najboljšo predstavo na travi, vendar pa to še vedno ni bilo dovolj proti številki ena. Novak se je premikal, kot da bi igral na pesku ali trdi podlagi, ter vračal žogico. Zaslužil si je to zmago," je dejal del Potro, ki je imel po zmagi v New Yorku leta 2009 veliko smole s poškodbami.

Del Potro se je izvlekel iz težkega položaja
Doković je dobil prvi niz po 55 minutah s 7:5, potem ko mu je edini brejk uspel v 12. igri. V drugem je Srb pri vodstvu s 3:2 prišel do treh priložnosti za brejk, a se je Argentinec izvlekel, nato pa takoj v naslednji igri sam odvzel servis nasprotniku (3:4). Minimalno prednost je zadržal za zmago s 6:4 po 44 minutah igre. Nole je pri 3:4 zapravil žogico za "rebrejk". Tenisača sta uprizorila vrhunsko predstavo s številnimi izjemnimi potezami.

Đoković v "tie-breaku" popravil, kar je zapravil
V tretjem nizu je kazalo, da se bo ponovil razplet prvega, saj je Đoković pri vodstvu s 6:5 prišel do treh priložnosti (0:40) za brejk in s tem za zmago v drugem nizu, toda Argentinec je pokazal jeklene živce, nanizal pet točk zapored (neverjeten je bil forhend za 40:40) in izenačil na 6:6, tako da je odločala podaljšana igra. V njej je del Potro pri zaostanku z 2:3 poslal "smash" v mrežo, kar je pomenilo minibrejk (2:4). Ko sta nato še dva Argentinčeva forhenda končala v mreži, je bil niz odločen (7:2).

StatistikaĐoković

Del Potro

Prvi servis (%)6960
Asi

22

4

Dvojne napake24
Nevsiljene napake

48

37

Winnerji8048
Osvojene točke190178
Osv. točke na mreži42/5625/37
Priložnosti za brejk3/152/7


Del Potro v 4. nizu rešil dve zaključni žogi

V sedmi igri četrtega niza je "Nole" izkoristil drugo brejkžogico, potem ko je zadel močan forhend, Argentinec pa ga je vrnil le v mrežo. Srb je serviral pri vodstvu s 4:3 in vse je kazalo na njegovo zmago. Žilavi del Potro se je pobral že v naslednji igri, ko je odvzel servis prvemu nosilcu in izenačil na 4:4. Odločala je podaljšana igra, kjer je Đoković povedel s 4:2, z močnim forhendom je povišal na 6:4. Prvo zaključno žogo je imel na svoj servis, a je del Potro dobil dolgo izmenjavo (24 udarcev). Drugo zaključno žogo je rešil s servisom, nato pa je z bekhednom celo povedel s 7:6. Argentinec je na veliko veselje gledalcev podaljšal sijajni obračun.

Ključna osma igra odločilnega niza
Po štirih urah izjemnih izmenjav je bil na sporedu odločilni niz. V peti igri je imel Argentinec priložnost za brejk, ki je ni unovčil. Tudi Đokoviću ni uspelo v šesti igri. Ključna je bila osma igra, ko je Srb povedel s 15/40. Najprej je zgrešil forhend, potem pa je Argentinec že imel prednost v izmenjavi, a je poslal forhend v avt. V deveti igri je del Potro iztisnil še zadnje atome moči. Dobil je prvi dve točki in si priigral priložnost za odvzem servisa pri 30/40. V ključnih trenutkih se je "Nole" rešil z odličnimi servisi, obračun pa je sklenil s forhendom.

Janowicz dobil podaljšano igro
V drugem polfinalu sta v sijajnem vzdušju Murray in Janowicz v uvodnih igrah zanesljivo zadržala začetne udarce. V deseti igri je imel Murray dve priložnosti za brejk, ki sta hkrati pomenili tudi zaključni žogi za prvi niz. Poljak je z dvema izjemnima servisoma izničil brejkžogi in nato izenačil na 5:5. Odločala je podaljšana igra, kjer je Murray naredil dve neizsiljeni napaki, Janowicz je povedel s 4:0 in z močnimi servisi dobil "tie-break" s 7:2.

Začetek preobrata v prvi igri drugega niza
V prvi igri drugega niza je Janowicz naredil dve dvojni napaki in izgubil začetni udarec. Murray je v šesti in osmi igri rešil skupaj štiri priložnosti za vrnitev Poljaka, po uri in pol je bil izid izenačen na 1:1.

Poljak je znova zaigral precej bolje na začetku tretjega niza, v četrti igri je z odlično skrajšano igro odvzel servis Škotu. Na osrednjem igrišču je bilo vse več zaskrbljenih obrazov, le trener Murrayja Ivan Lendl je ostal popolnoma miren. Njegov varovanec je v težkem položaju odigral najbolje. Nanizal je kar pet iger zapored, izkoristil je številne napake Poljaka. Po dveh urah in 17 minutah je povedel z 2:1 v nizih.

Murray si ni želel igrati pod streho
Pred začetkom četrtega niza je bilo vse temneje nad osrednjim igriščem, organizatorji so za 20 minut prekinili obračun. Murray, ki je imel silovit zalet, ni bil prav nič navdušen. Prepričan je bil, da bi lahko še vsaj ure igrali brez strehe in žarometov, imel je občutek, da je Janowicz na kolenih.

StatistikaJanowicz

Murray

Prvi servis (%)5570
Asi

9

20

Dvojne napake111
Nevsiljene napake

43

15

Winnerji4349
Osvojene točke110133
Osv. točke na mreži32/5122/36
Priložnosti za brejk1/75/13



Tudi po odmoru je bil Murray precej boljši. V tretji igri je Janowicz naredil dvojno napako za 15/40. Prvo priložnost za odvzem servisa mu je uspelo rešiti, potem pa je poslal forhend v mrežo in na osrednjem igrišču je završalo. Murray je odlično serviral, Poljak ni imel možnosti za priključek. V deveti igri je Murray odlično odgovoril na servis, s forhendom je poslal žogo mimo Poljaka in se veselil preboja v finale po dveh urah in 42 minutah.

Srebotnikova ostala brez finala mešanih parov
Katarina Srebotnik je končala nastope v Wimbledonu. S Srbom Nenadom Zimonjićem sta po dveh urah in pol izgubila polfinalni dvoboj mešanih dvojic proti Francozinji Kristini Mladenović in Kanadčanu Danielu Nestorju z 2:6, 7:6 (4) in 9:11.

Srebotnikova ostaja pri petih zmagah na grand slamih v tej konkurenci. Kata in Zimonjić sta gladko izgubila uvodni niz in bila na pragu poraza tudi v drugem, a sta izsilila podaljšano igro, ki sta jo dobila s 7:4. V tretjem nizu sta bili dvojici ves čas izenačeni, v enajsti igri sta imela tekmeca priložnost za brejk, a je nista izkoristila, tako da sta tretja nosilca povedla s 6:5. "Mrtvi tek" se je nadaljeval vse do 19. igre, ko sta imela Francozinja in Kanadčan tri priložnosti za odvzem servisa, izkoristila sta drugo in tako prešla v vodstvo z 10:9. V 20. igri sta na svoj servis le še potrdila pot v finale, drugi zaporedni na grand slamih.

V njem bosta Mladenovićeva in Nestor igrala proti prvima nosilcema, Brazilcu Brunu Soaresu in Američanki Lisi Raymond, in lovila dobrih 107.000 evrov denarne nagrade. Soares in Raymondova sta v drugem polfinalu s 6:4 in 6:4 ugnala Nizozemca Jean-Juliena Rojerja in Rusinjo Vero Duševino.

Polfinale, moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - DEL POTRO (ARG/8)
7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (6), 6:3

MURRAY (VB/2) - JANOWICZ (POL/24)
6:7 (2), 6:4, 6:4, 6:3

Mešane dvojice, polfinale:
MLADENOVIĆ/NESTOR (FRA/KAN/8) -
SREBOTNIK/ZIMONJIĆ (SLO/SRB/3)
6:2, 6:7 (4), 11:9

Đoković garal za finale Wimbledona