Marin Čilić je prvič v karieri zmagal na turnirju serije 1.000 in napovedal resno kandidaturo za zmago na OP ZDA, ki se začenja naslednji ponedeljek. Foto: EPA
Marin Čilić je prvič v karieri zmagal na turnirju serije 1.000 in napovedal resno kandidaturo za zmago na OP ZDA, ki se začenja naslednji ponedeljek. Foto: EPA
Marin Čilić
Čilić se je po grenkem porazu v četrtfinalu Wimbledona proti Rogerju Federerju (zapravil je vodstvo z 2:0 v nizih) razšel s trenerjem Goranom Ivaniševićem. V New Yorku ga bo vodil Šved Jonas Björkman. Foto: EPA
Angelique Kerber in Karolina Pliškova
Angelique Kerber je drugi teden zapored doživela grenak poraz v finalu, Karolina Pliškova pa se je veselila uspeha kariere. Foto: Reuters


Hrvat je končal niz 22 zaporednih zmag olimpijskega prvaka. Škot je izgubil prvič po finalu Roland Garrosa, ko ga je 5. junija ugnal prvi igralec sveta Novak Đoković. Murray je dobil turnirje v Queen's Clubu, Wimbledonu in tudi olimpijski turnir v Riu prejšnji teden. Tokrat je bil preveč utrujen po napornih dveh tednih in ostaja pri 12 lovorikah na masterih, v Cincinnatiju je bil najboljši leta 2008 in 2011.
Čilić, ki je v polfinalu ugnal Grigorja Dimitrova ob 1.50 po lokalnem času (v nedeljo zjutaj ob 7.50 po slovenskem času), se je veselil prve zmage na turnirjih serije 1.000 v karieri. V finalu je odlično serviral in zadel kar 24 "winnerjev", kar je odličen obet pred Odprtim prvenstvom ZDA v New Yorku, ki se začenja 29. avgusta. Pred dvema letoma se je Hrvat veselil uspeha kariere v Flushing Meadowsu.
Murray v finalu prikazal najslabšo predstavo
Vse do finala Murray ni oddal niti niza, tokrat pa ni bil v pravi dnevni formi. Servis je izgubil v peti in sedmi igri igri. Delal je številne napake, ki niso značilne zanj. Med točkami si je vzel precej odmora, videlo se je, da ga je zdelala utrujenost. Čilić je povedel s 5:2, nato je Murray uspel znižati na 5:4, a je Hrvat z odličnimi servisi dobil deseto igro in uvodni niz po 41 minutah.
V drugem nizu je Škot rešil štiri priložnosti za odvzem servis v enajsti igri, nato pa je poslal forhend v mrežo in Čilić je brez izgubljene točke zaključil dvoboj po uri in 34 minutah z natančno bekhend paralelo. Šele tretjič v 12 obračunih je uspel premagati dvakratnega olimpijskega prvaka.
Poraz Kerberjeve - Serena ostaja številka ena
Karolina Pliškova je v finalu ženskega turnirja presenetila drugopostavljeno Angelique Kerber s 6:3 in 6:1 in ji tako preprečila prevzem prvega mesta na lestvici WTA. Za Čehinjo je to sedma turnirska zmaga, a prva na turnirjih serije Premier. Na celotnem turnirju je izgubila le en niz, v četrtfinalu proti Rusinji Svetlani Kuznecovi.
Nemka, ki je prejšnji teden izgubila olimpijski finale v Riu proti Portoričanki Monici Puig, je začela izjemno slabo. Naredila je številne neizsiljene napake in Pliškova je dobila uvodne štiri igre. Kerberjeva je znižala na 4:3, a je nato v deveti igri znova oddala začetni udarec. V drugem nizu je Pliškova v drugi in šesti igri prišla do brejka in do velike zmage po uri in dveh minutah.
Do rekorda Grafove manjkajo še trije tedni
Serena Williams
, ki je odpovedala nastop v Cincinnatiju po razočaranju na olimpijskih igrah, ostaja na prvem mestu lestvice WTA. Američanka je na vrhu že 183 tednov zapored. Rekordni dosežek ima Steffi Graf, ki je bila številka ena 186 tednov zapored.

Finale, moški:
ČILIĆ (HRV/12) - MURRAY (VB/1)
6:4, 7:5



Finale, ženske:
PLIŠKOVA (ČEŠ/15) - KERBER (NEM/2)
6:3, 6:1