Djokovićevi returni so bili glavna uganka Rafaela Nadala. Foto: EPA
Djokovićevi returni so bili glavna uganka Rafaela Nadala. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal se je za prvo špansko zmago v Miamiju boril vse do podaljšane igre, kjer pa je z dvojno napako prelomil dvoboj in Djokoviću podaril vodstvo, ki ga Srb ni več izpustil iz rok. Foto: Reuters
Djoković letos ne pozna poraza

To je bil sicer 25. medsebojni dvoboj med Špancem in Srbom. Nadal je odlično igral v prvem, Djoković pa v drugem nizu. V tretjem nizu sta bila zelo izenačena, zmagovalca pa je odločila šele podaljšana igra. Nadal je storil kar 6 dvojnih napak (Djoković nobene). Španec, ki je ubranil 7 od 9 brejk žogic, je serviral pet asov, Srb tri. Razmerje v dobljenih točkah je bilo 109:96 v korist Djokovića, dvoboj pa je trajal tri ure in 21 minut.

Preveč neizsiljenih napak Djokovića
V prvem nizu je Nadal nadigral nasprotnika in mu v tretji igri že odvzel servis, potem ko je izkoristil svojo drugo brejk priložnost. Djoković je že v naslednji igri pokazal zobe in Nadalu vrnil milo za drago, a je Španec ostal zbran in svoj servis ubranil. Srb je nato svoj servis izgubil še v peti igri, odločilen je bil slab forhend pri izidu 15:40. Djoković je nato z brejkom nakazal povratek, a je Majorčan po vnovični neizsiljeni napaki Srba dobil deseto igro in niz uspešno zaključil (6:4).

Novakovo vstajenje
V drugem nizu smo videli popolno nasprotje. Djoković se je proti koncu prvega niza ogrel, v drugem pa prevzel pobudo in Nadalu v drugi igri odvzel servis, potem ko je Španec zgrešil lahek forhend. Nadal je imel ogromno težav z Djokovićevimi returni, na drugi strani pa je 'Nole' znatno popravil servis, večkrat je Nadala ujel tudi s fantastičnimi lobi, drugi niz (6:3) pa je zaključil z asom.

Nadal klonil šele v podaljšani igri
Če je bil Nadal boljši v prvem, "Nole" pa v drugem nizu, sta bila v odločilnem nizu oba zelo izenačena. Nadal je malce popravil svoj servis, Djoković pa je še vedno briljiral s paralelnim bekhendom. V zadnjem nizu si noben od igralcev ni pripravil brejk priložnosti, niz pa se je prevesil v podaljšano igro, kjer je dvoboj prelomila Nadalova dvojna napaka (za vodstvo Djokovića s 3:2), po kateri se Španec ni več pobral, podaljšano igro je izgubil s 7:4.

MIAMI
(4.500.000 am. dolarjev, trda podlaga)

Finale, moški:
DJOKOVIĆ (SRB/2)
- NADAL (ŠPA/1)
4:6, 6:3, 7:6 (4)

Finale, ženske:
AZARENKA (BLR/8)
- ŠARAPOVA (RUS/16)
6:1, 6:4

Djoković letos ne pozna poraza