Novak Djoković je v karieri osvojil le en turnir za grand slam - leta 2008 v Avstraliji. Foto: EPA
Novak Djoković je v karieri osvojil le en turnir za grand slam - leta 2008 v Avstraliji. Foto: EPA
Roger Federer ostaja pri petih avstralskih lovorikah. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer prvič po letu 2003 nima v lasti niti ene lovorike največjih štirih turnirjev. Foto: Reuters
Na Li je zaostajala že 6:3, 5:4, potem pa ji je uspel brejk in dvoboj se je prevesil na njeno stran. Foto: EPA
Kim Clijsters
Kim Clijsters je do zdaj osvojila tri turnirje za grand slam, vse v New Yorku. Foto: EPA
"Nole" z izjemno igro do finala Melbourna

Po točno treh urah je bilo 7:6, 7:5, 6:4. 23-letni Srb se bo za drugi grand slam turnir v karieri v finalu pomeril z boljšim iz dvoboja Andy Murray - David Ferrer, ki bo na sporedu v petek. Dobili smo tudi ženski finalistki. Kitajka Na Li je s 3:6, 7:5, 6:3 izločila prvo nosilko, Danko Caroline Wozniacki, Belgijka Kim Clijsters pa je bila s 6:3, 6:3 boljša od Rusinje Vere Zvonarjove.

Ključ do uspeha preobrat v drugem nizu
Prelomnica obračuna med Djokovićem in Federerjem je bila v drugem nizu, ko je Srb po zaostanku 2:5 osvojil naslednjih pet iger. V tretjem nizu je Švicar servis izgubil že na začetku, a vseeno uspel izenačiti na 4:4. "Noletov" drugi brejk je bil zadnji žebelj v Fedexovo krsto. Djoković, ki je delal manj napak, prevladoval v igri z osnovne črte in bil presenetljivo miren, je v zadnji servis igri izkoristil tretjo zaključno žogo. Skupaj je nasprotniku servis odvzel kar petkrat.
Djoković: Pritisk je bil ogromen
"Čutil sem ogromen pritisk. To je bil eden izmed mojih najboljših dvobojev v zadnjem času. Dobro sem izkoriščal priložnosti. V drugem nizu sem zaostajal že s 5:2 in če bi ga izgubil, samo Bog ve, kje bi se končalo," je povedal tretji igralec sveta po drugem finalu v Avstraliji.

"Bil sem pripravljen še za dva niza"
"Seveda je poraz zame udarec. Novak je igral odlično. Bil sem pripravljen še za dva niza, ampak ni mi jih uspelo izsiliti," pa je bil poklapan Federer.

"Nole" ponovil scenarij iz New Yorka
Djoković se je v finale turnirja za grand slam uvrstil četrtič. Zmagal je leta 2008 v Avstraliji, v New Yoku pa sta ga po enkrat premagala Nadal in Federer. Srb je zaostanek v medsebojnih obračunih znižal na 13:7, na turnirjih za grand slam pa 4:3. Pred Melbournom je Federer dobil tri medsebojne obračune, a klonil v polfinalu lanskega New Yorka.

1. niz: Ob zanesljivem serviranju odločal tie-break
Čeprav je Djoković že v prvi igri ponudil Federerju priložnost za odvzem servisa, sta oba svoj začetni udarec držala dokaj zanesljivo. V podaljšani igri je "Nole" povedel s 4:1, prednost povišal na 6:2 in izkoristil drugo zaključno žogo.

2. niz: Djoković od 2:5 do 7:5
Niz preobratov. Na krilih dobljenega prvega niza je Djoković Federerju prvič odvzel servis v 3. igri in povedel z 2:1. A Švicar je vrnil z dvojno "porcijo". Po dveh brejkih je povedel s 5:2 in ko so vsi pričakovali konec, se je borbeni Srb vrnil. Švicarju je dvakrat zapored odvzel servis in dobil naslednjih pet iger za osvojitev niza s 7:5.

3. niz: Povratek Federerja, a le za trenutek
Federer je povedel z 1:0 in imel priložnost za brejk, a je ni izkoristil. Sledilo je maščevanje. Djoković je z brejkom dobil naslednje tri igre in vse je kazalo, da je dvoboj odločen. A Švicar se ni dal. Po hudem boju je izenačil na 4:4. Za drugega nosilca je bila usodna 9. igra. Novak je na nasprotnikov servis povedel 0:40 in izkoristil tretjo brejk priložnost. V zadnji igri Federer ni več imel priložnosati za odvzem servisa.

Prvi kitajski finale na turnirjih za grand slam
28-letna Na Li je v prvem polfinalu v ženski konkurenci izločila prvo igralko sveta Caroline Wozniacki in se kot prva Kitajka uvrstila v finale teniškega turnirja za grand slam med posameznicami. 9. nosilka je v drugem nizu rešila žogo za zmago Danke in po več kot dveh urah in pol slavila s 3:6, 7:5, 6:3. Na Li je lani izpadla v polfinalu Melbourna proti poznejši zmagovalki Sereni Williams. Wozniacki, ki bo ohranila prvo mesto na lestvici WTA, tako še vedno ostaja brez osvojenega turnirja za grand slam.

Samo, da mož ne bo smrčal
Na Li upa, da se ji bo uspelo pred finalom pošteno naspati, saj noč pred dvobojem z Danko zaradi moževega smrčanja ni bilo tako. "Mož mi je rekel, naj se sprostim, pa sem ga vprašala kako? Povej mi, kako naj se sprostim, če ne morem spati," je bila do moža, ki je hkrati tudi njen trener, hudomušna Na Li. Kitajka ni izgubila že 11 dvobojev zapored.

Zvonarjovi maščevanje ni uspelo
V drugem polfinalu je 3. nosilka Kim Clijsters s 6:3, 6:3 odpravila drugo postavljeno Rusinjo Vero Zvonarjovo. To je bila ponovitev finala Odprtega prvenstva ZDA, v katerem je bila prav tako boljša Belgijka, ki v Avstraliji še ni zmagala. Najboljša je bila leta 2004, ko se je prav tako prebila v finale.

Srebotnikova brez boja v polfinale
Katarina Srebotnik
se je uvrstila v polfinale mešanih dvojic. Velenjčanka in Kanadčan Daniel Nestor, ki sta v Avstraliji druga nosilca, sta v četrtfinalu brez boja premagala avstralsko-indijsko navezo Anastasia Rodionova/Mahesh Bhupathi. V polfinalu bosta njuna tekmeca tretja nosilca Rusinja Marija Kirilenko in Srb Nenad Zimonjić.

Polfinale (M), danes:
DJOKOVIĆ (SRB/3)
- FEDERER (ŠVI/2)
7:6 (3), 7:5, 6:4
Petek:
MURRAY (VB/5) - FERRER (ŠPA/7)

Polfinale:
LI (KIT/9) - WOZNIACKI (DAN/1)
3:6, 7:5, 6:3
CLIJSTERS (BEL/3) - ZVONARJOVA (RUS/2)
6:3, 6:3

"Nole" z izjemno igro do finala Melbourna