Novak Đoković in Rafael Nadal se bosta pomerila že 33. Španec v zmagah vodi z 18:14, a zadnje tri obračune na grand slamih je dobil Srb. Nadal ima več zmag na pesku (11:2) in travi (2:1), Đoković pa na trdi podlagi (11:5). Foto: EPA
Novak Đoković in Rafael Nadal se bosta pomerila že 33. Španec v zmagah vodi z 18:14, a zadnje tri obračune na grand slamih je dobil Srb. Nadal ima več zmag na pesku (11:2) in travi (2:1), Đoković pa na trdi podlagi (11:5). Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal slovi kot zagrizen borec. Na poti do finala je le enkrat izgubil svoj servis (ubranil je 18 od 19 priložnosti za brejk). Na drugi strani je Đoković svoj servis izgubil kar 16-krat (ubranil je 20 od 36 priložnosti za brejk). Foto: EPA
dež
Podobnih prizorov smo večinoma bolj vajeni iz Wimbledona, a tokrat naj bi vreme pošteno porušilo shemo zadnjega dne turnrirja. Foto: EPA

V Parizu se bo ob 15.10 začeti finalni obračun na drugem letošnjem turnirju za grand slam, kjer se bosta pomerila najboljša igralca zadnjih dveh let - Novak Đoković in Rafael Nadal. Srb bi z zmago postal šele osmi igralec z zmagami na vseh štirih turnirjih za grand slam in peti, ki bi mu to uspelo v odprti dobi tenisa. To je do zdaj uspelo le Rodu Laverju, Andreju Agassiju, Rogerju Federerju in Nadalu.

Kaj pravi nebo?
V Parizu trenutno ne dežuje, vreme naj bi zdržalo vsaj do 16.00.

"Đoker slam" na dosegu roke
A še bolj zgodovinsko bi bilo dejstvo, da bi s tem postal šele drugi igralec v zgodovini, ki bi bil hkrati zmagovalec vseh štirih slamov. Osamljeni jezdec zgodovine je Rod Laver, Avstralcu je to za povrh uspelo celo v enem koledarskem letu (1968).

Od prve minute igra na visoki ravni
Za vpis v zgodovino mora še v četrtem zaporednem finalu na grand slamih premagati Rafaela Nadala. Tistega Nadala, ki ima v Parizu en sam poraz (2009 v osmini finala proti Robinu Söderlingu, a še takrat je igral poškodovan). "Brez dvoma je to dvoboj, ki ga najbolj pričakujem v svoji karieri," je vznemirjen Nole. "Res je to najin četrti zaporedni finale na slamih, a to je nekaj posebnega, saj je podlaga povsem drugačna. Če želim zmagati, bom moral od prve minute igrati na visoki ravni. In to stalno."

Nadal v lovu že na sedmo krono
Tudi Nadal lovi zgodovino - sedmo pariško krono, s čimer bi postal najuspešnejši v zgodovini tega turnirja. Zdaj si rekord šestih zmag deli z Björnom Borgom. "To je nedvomno velika priložnost za Đokovića. Za sabo ima fantastično sezono. Prav gotovo me čaka ogromno dela, seveda pa si želim zmagati."

Ne motivira ga rekord, ampak turnir
Španec je navajen igranja pod pritiskom: "Vsako leto je podobno. Vsako leto je pritisk izjemen. Vsak dan pridem na ta igrišča z eno samo željo - osvojiti turnir. Ne želim si zmagati zaradi rekorda, ampak ker je to Roland Garros, to je moja motivacija! To je tisti turnir, ki ga vsako leto nestrpno pričakujem. Pritisk izvira iz turnirja, ne iz lova na rekord!"

Na poti do finala več dela za Srba
Nadal je suvereno prišel v finale. Vseh šest dvobojev je dobil s 3:0 v nizih, na igrišču je prebil 12 ur in 22 minut, izgubil pa je samo 35 iger. Prvi igralec sveta je imel bistveno več dela, saj se je potil dobre štiri ure več. Proti Andreasu Seppiju je že zaostajal z 2:0 v nizih, proti Jo-Wilfriedu Tsongaju pa je rešil štiri žogice za zmago. Na poti do finala je tako izgubil kar 81 iger.

Bosta spet igrala v ponedeljek? Ali celo pozneje?
Đoković in Nadal bi lahko še drugič zapored finale igrala v ponedeljek. Vreme ju je pregnalo že v finalu Rima konec maja, podobno pa bi bilo lahko tudi v francoski prestolnici, saj je za nedeljo popoldne napovedan dež, nič kaj boljša napoved pa ni za ponedeljek, niti torek!