Tako kot lani so se v polfinale Melbourna spet uvrstili prvi štirje nosilci. Foto: EPA
Tako kot lani so se v polfinale Melbourna spet uvrstili prvi štirje nosilci. Foto: EPA
Serena Williams in Sloane Stephens
Sloane Stephens je izkoristila poškodbo bolj izkušene rojakinje. Foto: Reuters
Serena Williams
Serena Williams je na novinarski konferenci pokazala, da je imela že po uvodnem krogu močno zatekel gleženj. Foto: EPA
Federer desetič zapored v polfinalu OP Avstralije

31-letni Švicar je z dobljenima podaljšanima igrama dvakrat vodil, vendar se je navdahnjeni Tsonga uspel vrniti. Odločilni brejk je drugemu nosilcu uspel na začetku zadnjega niza. Izkoristil je peto zaključno žogo in po treh urah in pol slavil s 7:6, 4:6, 7:6, 3:6 in 6:3.

Federer, ki v Melbournu predtem še ni oddal igre na svoj servis, je proti Tsongaju kar petkrat izgubil začetni udarec. Sam je izkoristil le štiri izmed 18 priložnosti za brejk. 27-letni Francoz je imel 66 winnerjev, 17 več od Federerja, vendar tudi 61 nevsiljenih napak, Švicar 47.
Njegov nasprotnik v petkovem polfinalu bo Andy Murray, ki je v treh nizih s 6:4, 6:1, 6:2 gladko odpravil Francoza Jeremyja Chardyja.

Najstnica izločila Sereno Williams
V ženski konkurenci je 19-letna Sloane Stephens poskrbela za daleč največje presenečenje, saj je v četrtfinalu izločila rojakinjo Sereno Williams s 3:6, 7:5 in 6:4.

Serena Williams je bila po lanskem Roland Garrosu v neverjetni formi, saj je na 40 obračunih po tem izgubila le enkrat. Na uvodnem grand slamu sezone je lažjo poškodbo dobila že v prvem krogu, kjer si je poškodovala gleženj.

Servirala le še 130 kilometrov na uro
Tretja igralka sveta je zanesljivo osvojila prvi niz s 6:3, v osmem nizu drugega niza pa si je pri lovu za žogico poškodovala hrbet, zaradi krčev je tako potrebovala zdravniško pomoč. Mlajša od sester Williams se je zato začela premikati počasneje, rame pa je premikala z veliko težavo, kar se je precej poznalo pri njenem začetnem udarcu. Na turnirju je ta v povprečju znašal 170 kilometrov na uro (nekajkrat tudi čez 200), po poškodbi pa je servirala le z okoli 130 kilometrov na uro. Drugi niz je tako pripadel Stephensovi s 7:5.

Serena vesela, da je zdaj konec (bolečin)
Ko je mladenka v zadnjem nizu povedla z 2:1, je Sereno to tako razjezilo, da je razbila svoj lopar. To jo je za kratek čas dvignilo, z brejkom prednosti je tako povedla s 4:3, a nato ni več osvojila igre. "Priznati moram, da sem na nek način srečna, da je zdaj vsega konec. Bilo je res težko, v teh dveh tednih sem morala prenašati ogromno bolečine. Gleženj me je bolel vsak dan, zdaj pa še hrbet. Vesela sem, da je vsega konec," je priznala Serena Williams, ki je že pred tedni pohvalila igro mlade Sloane Stephens in ji napovedala, da bo nekoč prva igralka na lestvici WTA.

Takoj po zmagi se je spomnila starih staršev
Sloane Stephens, ki se je na grand slamih do zdaj le enkrat prebila v osmino finala, je po največji zmagi v karieri komaj zbrala besede: "O, moj Bog, neverjetno. To je res neverjetno. Mislim, da so moji stari starši ravnokar ponorel. Gotovo sta dvoboj gledala prek računalnika."

V polfinalu še Viktorija Azarenka
Najstnica se bo v polfinalu pomerila s prvo igralko sveta Viktorijo Azarenka, ki je izločila Svetlano Kuznecovo s 7:5 in 6:1. Rusinja je začela samozavestno, saj je hitro povedla s 4:1, a nato je do konca dvoboja osvojila le še dve igri.

Četrtfinale (Ž):
AZARENKA
(BLR/1) - KUZNECOVA (RUS)
7:5, 6:1
STEPHENS (ZDA/29) - S. WILLIAMS (ZDA/3)
3:6, 7:5, 6:4
LI (KIT/6) - A. RADWANSKA (POL/4)
7:5, 6:3
ŠARAPOVA (RUS/2) - MAKAROVA (RUS/19)
6:2, 6:2
Četrtfinale (M):
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - BERDYCH (ČEŠ/5)
6:1, 4:6, 6:1, 6:4
FERRER (ŠPA/4) - ALMAGRO (ŠPA/10)
4:6, 4:6, 7:5, 7:6 (4), 6:2
MURRAY (VB/3) - CHARDY (FRA)
6:4, 6:1, 6:2
FEDERER (ŠVI/2) - TSONGA (FRA/7)
7:6 (4), 4:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3

STAVKA JAVNEGA SEKTORJA

Stavkovne zahteve:

1. Ohranitev delovnih mest v javnem sektorju

2. Pogajanja o masi plač in o delovnih razmerah v javnem sektorju za leti 2013 in 2014

3. Utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev

4. Spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov

Zaposleni in sodelavci RTV Slovenija se pridružujejo stavki

Začela se je splošna stavka javnega sektorja

Federer desetič zapored v polfinalu OP Avstralije