Osem let po enem izmed najbolj grenkih porazov v karieri je Federer strl velikega tekmeca v odločilnem nizu finala v Melbournu. Foto: Reuters
Osem let po enem izmed najbolj grenkih porazov v karieri je Federer strl velikega tekmeca v odločilnem nizu finala v Melbournu. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je štiri leta in pol čakal na zmago na turnirjih velike četverice. Foto: Reuters
Rafael Nadal in Rod Laver
Rafael Nadal je iz rok Roda Laverja prejel krožnik za finalista. Po zmagi v Melbournu leta 2009 je Španec izgubil finalne obračune v letih 2012, 2014 in 2017. Foto: Reuters
Mirka Federer in Ivan Ljubičić
Žena Mirka in trener Ivan Ljubičić sta bila v zadnjem nizu skoraj ves čas na nogah. Foto: Reuters
Roger Federer
Na začetku zadnjega niza je Federer potreboval tudi masažo fizioterapevta. Foto: Reuters
Roger Federer in Rod Laver
Dve legendi - Roger Federer in Rod Laver. Foto: Reuters
Maria Francisca Perello, Toni Nadal in Carlos Moya
Dekle Maria Francisca Perello, Toni Nadal in Carlos Moya so bili sredi odločilnega niza že evforični. Foto: Reuters
Tudi navijači so se težko odločili ... Foto: Reuters
Federer: Z veseljem bi si delil zmago z Nadalom

Dvoboj velikih tekmecev je trajal tri ure in 37 minut. Federer je v odločilnem nizu zaostajal že z 1:3, potem pa prikazal sanjsko igro in nanizal pet iger zapored za peti naslov v Melbournu, kjer je bil najboljši tudi v letih 2004, 2005, 2007 in 2010.
Na Roland Garrosu je zmagal leta 2009, sedemkrat se je veselil v Wimbledonu in petkrat v New Yorku. S tem je postal prvi tenisač s petimi ali več zmagami na treh grand slamih.

35-letni Baselčan, ki se je vrnil po polletnem premoru zaradi poškodbe, je serviral 20 asov in zadel kar 73 "winnerjev", zato ga tudi 57 neizsiljenih napak ni pokopalo. Postal je najstarejši igralec z zmago na turnirjih velike četverice v odprti teniški dobi po Kenu Rosewallu. Avstralec je domači grand slam leta 1972 osvojil pri 37 letih.
Odličen začetek Švicarja
V prvem nizu sta oba zanesljivo dobila igre na svoj servis do 3:3. V sedmi igri je Federer bolj agresivno vračal začetne udarce, zadel je sijajen volej v kot za 15/40, nato pa je Nadal poslal žogo v avt in izgubil servis. Švicar je odlično serviral, brez težav je zadržal prednost za prvi niz po 34 minutah.
"Rafa" silovito odgovoril
V drugem nizu se je slika na osrednjem igrišču popolnoma spremenila. Federer se je znašel v težavah že v drugi igri, rešil je prvo priložnost za brejk, nato pa poslal žogo v mrežo in "Rafa" je povedel z 2:0. Izmenjave z osnovne črte so postajale daljše, Španec pa je začel prevladovati. V tretji igri je rešil dve priložnosti Švicarja za odvzem servisa in povišal vodstvo na 3:0. Federer je bil razglašen, naredil je številne neizsiljene napake in hitro se je znašel v izgubljenem položaju. Pri zaostanku z 0:4 se je sprostil, zadel dva močna forhenda in uspel znižati. Preobrat mu ni uspel, saj je Nadal brez izgubljene točke v sedmi in deveti igri izenačil na 1:1 v nizih.
Federer ekspresno dobil tretji niz
V prvi igri tretjega niza je Federer hitro povedel s 40/0, nato pa naredil nekaj neizsiljenih napak. "Rafa" si je priigral tri priložnosti za brejk, a jih je Baselčan rešil s tremi asi. Po hudem boju je zadržal servis in dobil silovit zalet. V drugi igri je zadel tri sijajne forhende, Nadal pa je nato poslal bekhend v mrežo. Federer je pri vodstvu s 3:0 zapravil še tri priložnosti za povišanje vodstva. Četrta igra je trajala kar osem minut, zato pa je peta le minuto, ko je Švicar ekspresno zadržal servis za 4:1. Tudi bekhend Federerja je deloval vse bolje in v šesti igri je znova odvzel servis Nadalu, nato pa potrdil zmago v tretjem nizu.
Nadal našel ritem pri servisu
V četrtem nizu je Nadal serviral večkrat v telo Federerja in znova je prevzel pobudo. V četrti igri je bil Švicar nezbran, naredil je nekaj napak in po dolgem času je oddal začetni udarec. Španec je dobil silovit zalet, v sedmi in deveti igri je brez izgubljene točke zadržal servis in izenačil na 2:2 v nizih.
V odločilnem nizu velika vrnitev švicarskega velemojstra
Ob odmoru pred odločilnim nizom je Federer zapustil igrišče, vzel je zdravniški odmor. V prvi igri je Nadal z agresivno igro unovčil drugo priložnost za odvzem servisa. V drugi igri se je rešil po 15/40, v ključnih trenutkih je vedno našel pravi odgovor, po treh rešenih priložnostih za brejk je povedel z 2:0. Tudi v četrti igri je Federer zapravil eno priložnost za izenačenje na 2:2, Nadal je vedno našel pravi servis in uspel je zadržati pomembno prednost (3:1).
Ko se je zdelo, da je Federer v izgubljenem položaju, je v šesti igri zadel izjemno bekhend paralelo, nato pa je Nadal poslal forhend v avt. Švicar je izenačil na 3:3 in nato brez izgubljene točke zadržal servis za 4:3. Dobil je neverjeten zalet in tudi v osmi igri odlično vračal servise. Priigral si je prednost 0/40, vendar je Nadalu uspelo izenačiti. Rešil je tudi četrto priložnost za brejk, peto pa je Federer unovčil in povedel s 5:3. V deveti igri je Nadal zaigral na vse ali nič, pri 15/40 je kazalo, da bi se lahko znova vrnil v igro, a je Federer nanizal tri točke zapored. Prvo zaključno žogo je Nadal rešil, potem pa je Švicar najprej povedel z asom in zadel še forhend na črto. Tudi sokolje oko ni rešilo Španca.
Federer: Če bi se dalo, bi z veseljem sprejel remi
"Mislim, da pred štirimi meseci na njegovi akademiji na Majorki nisva mislila, da bova igrala finale v Melbournu. Če bi se dalo, bi z veseljem sprejel remi z Rafo danes zvečer. Zadnje pol leta je bilo res nekaj nenavadnega, saj nisem igral veliko tenisa. Moram se zahvaliti celotni moji ekipi, ki mi je stala ob strani. V Melbournu nastopam že skoraj dve desetletji in vedno je bilo nekaj posebnega. Upam, da se vidimo naslednje leto," je povedal Federer, ki je imel malce solzne oči.
Nadal: Verjetno si je tokrat Roger zaslužil zmago bolj od mene
"Roger kar nekaj časa ni igral. Res mu je uspela velika vrnitev in zaslužil si je to. To je bil odličen mesec v Avstraliji, v Brisbanu sem igral dobro, zadnja dva tedna pa mi je šlo še bolje. Gledalci so bili v Melbournu izjemni. V karieri sem imel številne poškodbe, zato sem vesel, da sem se uspel vrniti. Verjetno si je tokrat Roger zaslužil zmago bolj od mene. Tretjič imam v rokah krožnik za finalista, precej lepši je veliki pokal in upam, da ga bom še kdaj lahko osvojil," je v zelo dobrem zaključnem govoru pojasnil Nadal.
Pred osmimi leti peti niz dobil Nadal
V medsebojnih obračunih Nadal še vedno vodi s 23:12. V finalih turnirjev za grand slam sta igrala devetkrat, "Rafa" je zmagal šestkrat, Federer pa je pred današnjim finalom edini zmagi dosegel v Wimbledonu v letih 2006 in 2007.
V Melbournu sta odigrala epski finale leta 2009, ko je Federer lovil rekord Peta Samprasa, a na koncu ostal brez 14. naslova s turnirjev velike četverice in na govoru potočil tudi nekaj solz. 7:5, 3:6, 7:6 (3), 3:6, 6:2 je po 4 urah in 22 minutah pisalo na semaforju, ko so se tenisaču z Majorke uresničile sanje.
Zdaj Roger vodi z 18:14
Federer se je leta 2010 v Melbournu veselil 16. naslova na turnirjih za grand slam, v zadnjih sedmih letih pa je dvignil pokal le še julija 2012 v Wimbledonu. Na Church Roadu se je poškodoval v lanskem polfinalu proti Milošu Raoniću in nato ni več igral, vrnil se je šele na Hopmanovem pokalu pred mesecem dni. Nadal ima v zbirki 14. naslovov za grand slam, zadnjega je osvojil na Roland Garrosu pred tremi leti.
Dva polna stadiona uživala v sijajnem finalu
Finale si je ogledalo 15.000 gledalcev v Rod Laver Areni, razprodana pa je bila tudi Margaret Court Arena, kjer so navijači gledali finale na velikih zaslonih. Federer je po koncu prišel s pokalom še na drugi največji stadion, kjer so navijači noreli od navdušenja.

Finale, moški:
FEDERER (ŠVI/17) - NADAL (ŠPA/9)
6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3

Statistika

Federer

Nadal

Prvi servis (%)6273
Asi

20

4

Dvojne napake33
Neizsiljene napake

57

28

Winnerji7335
Osvojene točke150139
Osv. točke na mreži29/4010/12
Brejk priložnosti6/204/17

Mešane dvojice, finale:
SPEARS/CABAL (ZDA/KOL) -
MIRZA/DODIG (IND/HRV/2)
6:2, 6:4


Zmagovalci v Melbournu v zadnjih 25 letih:
1990 Ivan Lendl
1991 Boris Becker
1992 Jim Courier
1993 Jim Courier
1994 Pete Sampras
1995 Andre Agassi
1996 Boris Becker
1997 Pete Sampras
1998 Petr Korda
1999 Jevgenij Kafelnikov
2000 Andre Agassi
2001 Andre Agassi
2002 Thomas Johansson
2003 Andre Agassi
2004 Roger Federer
2005 Marat Safin
2006 Roger Federer
2007 Roger Federer
2008 Novak Đoković
2009 Rafael Nadal
2010 Roger Federer
2011 Novak Đoković
2012 Novak Đoković
2013 Novak Đoković
2014 Stan Wawrinka
2015 Novak Đoković
2016 Novak Đoković
2017 Roger Federer

Federer: Z veseljem bi si delil zmago z Nadalom