Novak Djoković je z najboljšo igro na turnirju napovedal izjemno zanimiv polfinalni obračun z Rogerjem Federerjem. Foto: Reuters
Novak Djoković je z najboljšo igro na turnirju napovedal izjemno zanimiv polfinalni obračun z Rogerjem Federerjem. Foto: Reuters
Novak Djoković
Novak Djoković je prvi in tretji niz dobil s 6:1, drugega pa ob težavah z očmi šele po podaljšani igri. Foto: Reuters
Stanislas Wawrinka in Roger Federer
Wawrinka ni bil kos prijatelju in rojaku Federerju, ki v Melbournu trenutno uspešno brani lanski naslov. Foto: EPA
Caroline Wozniacki
Prva igralka sveta Caroline Wozniacki se je za polfinale pošteno namučila v boju z deset let starejšo Francesco Schiavone. Foto: Reuters
Caroline Wozniacki
Wozniacki je med dvobojem s Schiavonejevo potrebovala tudi zdravniško pomoč zaradi vnete stegenske mišice. Foto: EPA
Na Li
Na Li je po 80 minutah zmagoslavno zakričala in skočila v objem trenerja Jiang Šana, ki je obenem tudi njen mož. Foto: EPA
OP Avstralije: Brez presenečenj

Katarina Srebotnik se je prebila v polfinale tako ženskih kot mešanih dvojic.

V navezi s Čehinjo Kveto Peschke je Kata prepričljivo z dvakrat po 6:3 odpravila ameriško dvojico Mattek-Sands/Shaughnessy.

Za vstop v finale Australian Opna se bosta Srebotnikova in Peschkejeva "udarili" z 12. nosilkama, Belorusinjo Viktorijo Azarenka in Rusinjo Marijo Kirilenko.

"Kata" je bila uspešna tudi v paru s Kanadčanom Danielom Nestrojem. Slovensko-kanadska naveza je v drugem krogu mešanih parov s 4:6, 6:4 in 10:4 premagala Belorusinjo Olgo Govorcovo in Poljaka Marcina Matkowskega.

Hiter konec prijateljskega obračuna
Švicarski četrtfinale v moški konkurenci je ponudil enostransko srečanje. Stanislas Wawrinka se ni zmogel resneje upreti svojemu dobremu prijatelju Rogerju Federerju, ki je s tekočo in učinkovito igro slavil že po uri in tri četrt (6:1, 6:3, 6:3). Federer v Melbournu meri na peti naslov - več (6) jih ima le Avstralec Roy Emerson, ki je zmagal v letih 1961, 1963, 1964, 1965, 1966 in 1967.

"Nujno sem potreboval dobro predstavo. Ker sem na treningih že velikokrat igral s Stanom, ne zame ne zanj ni bilo nobenih ugank ali skrivnosti," je razkril Federer, ki je skupaj z Wawrinko osvojil olimpijsko zlato med dvojicami leta 2008 v Pekingu.

Berdych enakovreden le v 2. nizu
Drugi nosilec Melbourna se bo v polfinalu pomeril z Novakom Djokovićem, ki je po nekaj težavah v 2. nizu gladko odpravil Tomaša Berdycha. Srb je uvodni niz prepričljivo dobil s 6:1, nato pa je Čeh prevzel pobudo in povedel s 4:1. Djoković se je v težavah znašel tudi zaradi leč, ki jih nosi, saj v svoji torbi ni našel tekočine, s katero bi navlažil oči. Bojeviti Beograjčan se je s trmo vrnil in izenačil ter izsilil podaljšano igro, ki je s 7:5 pripadla 3. nosilcu turnirja.

Poraz v "tie-breaku" je pomenil konec resnega odpora Berdycha, pri katerem so kamere razkrile močno ožuljene noge. Tretji niz je tako kot prvi s 6:1 pripadel Djokoviću, ki ga zdaj v polfinalu čaka stari znanec - Roger Federer.

Kitajka Li ponovila lanski uspeh
Za vstop v ženski finale se bosta pomerili Kitajka Na Li in 1. nosilka Carolen Wozniacki. Prva kitajska teniška igralka, ki se je prebila med najboljših deset na svetu, je ponovila lanski uspeh. V obeh nizih je izgubila uvodni servis, a je nato z močjo in hitrostjo strla Nemko srbskega rodu Andreo Petkovic.

"Že na turnirju v Sydneyju sem igrala zelo dobro, zato upam, da lahko letos v Melbournu naredim še korak naprej. Ne želim se spet ustaviti v polfinalu," je dejala Li Na.

Trdoživa Italijanka klonila po drugem maratonu
Prva igralka sveta je proti Francesci Schiavone izgubila prvi niz in v drugem že zaostajala z 1:3, ko je začela preobrat in s petimi zaporednimi igrami izsilila tretji niz. Italijanska veteranka se je dobro upirala v odločilnem nizu, v katerem pa se je poznalo, da je za njo maratonski dvoboj s Svetlano Kuznecovo. Schiavonejeva je ubranila tri "match" žoge, nato pa se je po 144 minutah le morala predati.

Kolarjeva uspešna med mladinkami
Na turnirju mladink uspešno nastopa Nastja Kolar, ki je v 3. krogu s 6:2, 2:6 in 9:7 ugnala Južno Korejko Su Jeong Jang. V osmini finala jo čaka dvoboj z drugo nosilko, Belgijko An-Sophie Mestach.

MELBOURNE
(9.264.098 am. dolarjev, trda podlaga)

Moški, četrtfinale, tabela:
NADAL (ŠPA/1) - FERRER (ŠPA/7)
sreda

MURRAY (VB/5) - DOLGOPOLOV (UKR)
sreda

DJOKOVIĆ (SRB/3) - BERDYCH (ČEŠ/6)
6:1, 7:6 (5), 6:1

FEDERER (ŠVI/2) - WAWRINKA (ŠVI/19)
6:1, 6:3, 6:3

Ženske, četrtfinale, tabela:
WOZNIACKI (DAN/1) - SCHIAVONE (ITA/6)
3:6, 6:3, 6:3

LI (KIT/9) - PETKOVIC (NEM/30)
6:2, 6:4

CLIJSTERS (BEL/3) - RADWANSKA (POL/12)
sreda

ZVONARJOVA (RUS/2) - KVITOVA (ČEŠ/25)
sreda

Slovenski nastopi

Ženske dvojice, četrtfinale:
SREBOTNIK/ PESCHKE (SLO/ ČEŠ/2) -
MATTEK-SANDS/SHAUGHNESSY (ZDA/9)
6:3, 6:3

Mešane dvojice, 2. krog, danes:
SREBOTNIK/ NESTOR (SLO/ KAN/2) -
GOVORCOVA/MATKOWSKI (BLR/POL)
4:6, 6:4, 10:4

Mladinke, 2. krog:
KOLAR (SLO/16) - JANG (J. KOR)
6:2, 2:6, 9:7

OP Avstralije: Brez presenečenj