Rafael Nadal je na turnirjih za grand slam nazadnje izgubil ravno v četrtfinalu Melbourna. Foto: Reuters
Rafael Nadal je na turnirjih za grand slam nazadnje izgubil ravno v četrtfinalu Melbourna. Foto: Reuters
Kim Clijsters
Kim Clijsters se je v Melbournu uvrstila v svoj šesti polfinale. V finale se je uvrstila le leta 2004, ko je izgubila proti rojakinji Justine Henin. Foto: EPA
Vera Zvonarjova
Vera Zvonarjova se je lani prvič prebila v finale turnirjev za grand slam, v Wimbledonu je klonila pred Sereno Williams, v New Yorku pa prav pred Kim Clijsters. Foto: EPA
Nadal na robu joka izpadel iz Melbourna

Nadal bi z zmago na OP Avstralije postal šele tretji tenisač, ki bi bil aktualni zmagovalec vseh štrih turnirjev za grand slam. Dvoboj se je začel bombastično, saj je samo druga igra trajala 20 minut, v tej je Ferrerju uspel prvi brejk, a mu je Nadal takoj vrnil, saj je rojaku odvzel servis brez izgubljene točke!

Po odmoru je bil Nadal povsem drugačen
A prvi igralec sveta je nato zaradi težav z levo nogo vzel zdravniško pomoč, ko se je vrnil v areno, je bil povsem drugačen igralec. Njegovo gibanje se je upočasnilo, na obraz pa so se prikazale neprijetne grimase, ki so pričale o hudih bolečinah. Nadal je bil v uvodnem nizu še konkurenčen, saj ga je izgubil šele po 70 minutah igre. Nadaljevanje je bilo bolj enostransko, saj je Ferrer za preostala niza potreboval le še 83 minut. "Rafa", ki je bil zaradi nemoči na robu solz, je moral predajo podpisati po dveh urah in pol.

Nadal: "Preveč spoštujem zmagovalca"
"Za mano je naporen dan," je Nadal začel pogovor s sedmo silo in nadaljeval: "Očitno je, da se nisem počutil najbolje, to velja predvsem za začetek dvoboja, z bolečinami je bilo kaj hitro jasno, da ne morem zmagati. Sovražim predaje, to sem moral storiti že lani in nikakor se nisem želel še drugič zapored posloviti na tak način. Nočem govoriti o poškodbi, niti ne vem, kaj natančno je narobe, po drugi strani pa preveč spoštujem Ferrerja, da bi razloge za poraz iskal v lastnih težavah."
Poškodba Nadala preprečila "pravo" zmago
"Ni lahko zmagati na tak način, ampak Rafa je še enkrat dokazal, da je 'gentleman' in je odigral dvoboj kljub poškodbi. Igral sem napadalno, ampak če Rafael ne bi bil poškodovan, ne bi zmagal v treh nizih. To je zame velik dosežek, ne pa tudi prava zmaga," je po drugi uvrstitvi v polfinale grand slam turnirja povedal Ferrer.

Tudi zadnjič izgubil zaradi poškobe
Nadal je na turnirjih za grand slam izgubil prvič po 25 zmagah. Zanimivo - zadnjič je klonil ravno v četrtfinalu lanskega Melbourna, ko je moral zaradi poškodbe v tretjem nizu predati dvoboj. Takrat je na drugi strani stal Andy Murray, ki je nato v finalu klonil proti Rogerju Federerju.

Murray za zmago potreboval štiri nize
Andy Murray
je po dobrih treh urah premagal presenečenje turnirja Aleksandra Dolgopolova s 7:5, 6:3, 6:7 in 6:3. "Dvoboj je bil res naporen, to je bil pravi test za nadaljevanje turnirja. Moje gibanje je bilo izjemno, a za naslov bom potreboval še nekaj več," je razmišljal 23-letni Škot.

Clijstersova favoritinja
Kim Clijsters
se je z nekaj težavami uvrstila v polfinale, kjer jo čaka Rusinja Vera Zvonarjova. Belgijka je med polfinalistkami edina, ki je že osvojila turnir za grand slam, tokrat je za preboj med zadnje štiri premagala Poljakinjo Agnieszko Radwansko s 6:3 in 7:6. Tretja nosilka je uvodni niz dobila manj kot v pol ure, v drugem pa že vodila s 4:2. Radwanska je dobila tri zaporedne igre in pri 5:4 servirala za drugi niz, a je 27-letni nasprotnici uspel brejk, nato pa dobila podaljšano igro s 7:4.

Clijstersova od dobrih do slabih potez
"Fizično sem se počutila utrujeno, zato so se v mojo igro prikradle številne napake. Odigrala sem nekaj odličnih točk, nekaj pa je bilo tako slabih, da mi ni bilo jasno, zakaj tako slabo igram," je bila po dvoboju iskrena Belgijka.

Zvonarjova slavila v 75 minutah
Vera Zvonarjova
je s 6:2 in 6:4 odpravila Čehinjo Petro Kvitovo. Druga nosilka je v 29 minutah dobila uvodni niz, v drugem pa že vodila s 3:0. Lanska polfinalistka Wimbledona se je sicer s tremi zaporednimi igrami za kratek čas vrnila v igro, a je morala vseeno po uri in 15 minutah priznati poraz.

Rusinja se je spomnila domačih žrtev
"V določenih trenutkih sem izgubila koncentracijo in nadzor, a večji del dvoboja mi je uspelo prikazati dober tenis, vesela sem, da sem zmagala v dveh nizih," je bila zadovoljna Rusinja, ki je igrala s črnim trakom, s katerim je spomnila na žrtve terorističnega napada v domovini.

Srebotnikova brez finala ženskih dvojic
Katarina Srebotnik
je skupaj s Kveto Peschke izgubila polfinale dvojic. S 6:2 in 6:4 je bila boljša beloruska-ruska naveza Viktorija Azarenka-Marija Kirilenko.

MELBOURNE
(9.264.098 am. dolarjev, trda podlaga)

Moški, četrtfinale, tabela:
FERRER (ŠPA/7) - NADAL (ŠPA/1)
6:4, 6:2, 6:3

MURRAY (VB/5) - DOLGOPOLOV (UKR)
7:5, 6:3, 6:7 (3), 6:3

DJOKOVIĆ (SRB/3) - BERDYCH (ČEŠ/6)
6:1, 7:6 (5), 6:1

FEDERER (ŠVI/2) - WAWRINKA (ŠVI/19)
6:1, 6:3, 6:3

Ženske, četrtfinale, tabela:
WOZNIACKI (DAN/1) - SCHIAVONE (ITA/6)
3:6, 6:3, 6:3

LI (KIT/9) - PETKOVIC (NEM/30)
6:2, 6:4

CLIJSTERS (BEL/3) - RADWANSKA (POL/12)
6:3, 7:6 (4)

ZVONARJOVA (RUS/2) - KVITOVA (ČEŠ/25)
6:2, 6:4

Nadal na robu joka izpadel iz Melbourna