Rafael Nadal je za 26. zmago nad Novakom Đokovićem tokrat potreboval dve uri in 25 minut. Foto: Reuters
Rafael Nadal je za 26. zmago nad Novakom Đokovićem tokrat potreboval dve uri in 25 minut. Foto: Reuters

Šlo je že za 54. medsebojni obračun omenjenih gigantov, uspešnejši je Beograjčan, ki je dobil 28 dvobojev, Nadal je zmagal 26-krat. Nadal je pred nedeljskim dvobojem Noleta nazadnje premagal prav v Rimu, in sicer lani, ko je bil v polfinalu boljši s 7:6 (4) in 6:3.

Nadal v Rimu slavil osemkrat, Nole štirikrat
V Rimu je največ uspeha sicer požel Nadal, ki je turnir osvojil že devetič, letos je enajstič zaigral v finalu. Đoković je zmagal štirikrat, v finalu je zaigral devetkrat. Srb se je v finale uvrstil dvakrat zapored v letih 2016 in 2017, a je obakrat izgubil. Najprej je bil v dveh nizih (6:3 in 6:3) boljši Britanec Andy Murray, nato prav tako v dveh nizih (6:3 in 6:3) leto pozneje še Nemec Alexander Zverev.

Novak Đoković je bil v prvem nizu povsem razglašen. Drvel je iz ene nevsiljene napake v drugo, na igrišču nikakor ni našel odgovora na močne forhende tekmeca. Foto: Reuters
Novak Đoković je bil v prvem nizu povsem razglašen. Drvel je iz ene nevsiljene napake v drugo, na igrišču nikakor ni našel odgovora na močne forhende tekmeca. Foto: Reuters

Rafa v prvem nizu zmlel Đokovića
Malokdo je pred začetkom finala pričakoval takšno dominacijo Majorčana, ki je bil boljši prav v vseh pogledih. Že v uvodni igri je z odličnim returnom presenetil tekmeca, ta je žogico poslal v mrežo za 1:0. Nadal je brejk potrdil brez izgubljene točke, šov pa nadaljeval v 3. igri, ko je z natančno odmerjenim forhendom izkoristil drugo priložnost za odvzem začetnega udarca in povedel že s 3:0. Đoković nikakor ni našel odgovora na močne Nadalove forhende, Majorčan je ujel tako rekoč vse žogice, nekajkrat se je tudi čudežno rešil iz izgubljenega položaja z vrnjeno žogico na zadnjo črto. Najbolj izenačena je bila 5. igra, v kateri si je Nadal priigral pet priložnosti za brejk, izkoristil je zadnjo, v naslednji igri je Beograjčanu za konec 'zavezal še kravato'. 6:0 v zgolj 39 minutah!

Đoković vstal od mrtvih
Po katastrofalni predstavi se je Đoković v drugem nizu vendarle pobral. Pokazal je zobe, se zoperstavil Nadalu in po skoraj 45 minutah igre dobil prvo igro v dvoboju. Sledil je mrtvi tek do sedme igre, v kateri je znova storil kopico nevsiljenih napak in tekmecu podaril tri zaporedne priložnosti za brejk, a osvojil pet zaporednih točk in uspelo se mu je rešiti (4:3). Vajo je ponovil dve igri pozneje, ko je odbil vse Nadalove napade in povedel s 5:4. V 10. igri je napadel na vse ali nič, po predolgi žogici Nadala si je priigral priložnost za zmago v nizu, po uri in 39 minutah je bil izid 1:1.

Rafael Nadal je devetič dvignil pokal za zmago na mastersu v italijanski prestolnici. Foto: Reuters
Rafael Nadal je devetič dvignil pokal za zmago na mastersu v italijanski prestolnici. Foto: Reuters

Ključna 5. igra odločilnega niza
Odločilni niz je bolje začel Nadal, ki je tekmecu že v uvodni igri odvzel servis, dvoboj pa se je nato prelomil v 5. igri, ko si je Španec priigral 16. priložnost za brejk. Izkoristil jo je s predolgo Đokovićevo paralelo za vodstvo s 4:1. Noletovih možnosti za vrnitev v dvoboj tako rekoč ni bilo več, Majorčan je prednost brez težav ohranil in se po dveh urah in 25 minutah razveselil 9. turnirske zmage v večnem mestu.

Nadal prvič zavezal kravato Đokoviću

Rim (M)
(5.207.405 evrov, pesek)

NADAL (ŠPA/2) - ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:0, 4:6, 6:1

Polfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - SCHWARTZMAN (ARG)
6:3, (2) 6:7, 6:3

NADAL (ŠPA/2) - CICIPAS (GRČ/8)
6:3, 6:4


Pliškova v finalu Rima niti enkrat ni izgubila servisa

Rim (Ž)
(3.452.538 dolarjev, pesek)

Finale:
PLIŠKOVA (ČEŠ/4) - KONTA (VB)
6:3, 6:4

Finale je trajal uro in 25 minut. Za
27-letno Karolino Pliškovo je to 13.
naslov na turnirjih WTA, drugi na turnirjih serije premier in drugi letos. Na lestvici WTA bo skočila s sedmega na drugo mesto. Johanna Konta ostaja pri štirih WTA-naslovih.

Polfinale:
KONTA (VB) - BERTENS (NIZ/6)
5:7, 7:5, 6:2

PLIŠKOVA (ČEŠ/4) - SAKKARI (GRČ)
6:4, 6:4

Đoković: Nadal nedvomno prvi favorit Roland Garrosa