Novak Đoković je še drugo leto zapored končal na prvem mestu lestvice ATP. Foto: Reuters
Novak Đoković je še drugo leto zapored končal na prvem mestu lestvice ATP. Foto: Reuters
Novak Đoković
V odločilnih trenutkih je bil "Nole" najboljši. V karieri je že 13-krat premagal Federerja. Foto: Reuters
Roger Federer in Novak Đoković
Roger Federer je lahko zadovoljen s sezono, ki jo je končal na drugem mestu. Vrhunec je doživel v Wimbledonu, kjer je slavil sedmič. Foto: Reuters
Marc Lopez in Marcel Granollers
Marc Lopez in Marcel Granollers sta osvojila naslov med dvojicami. Foto: EPA

Srb, ki je leto drugič zapored končal na prvem mestu lestvice ATP, je dobil vseh pet obračunov v O2 Areni, kjer se je znova zbralo 20.000 gledalcev. V žep je pospravil 1.760.000 ameriških dolarjev.

31-letni Švicar ostaja pri šestih zmagah na zaključnih mastersih, drugič je izgubil finalni obračun, pred sedmimi leti ga je v Šanghaju v petih nizih ugnal Argentinec David Nalbandian.

V prvih treh igrah "Nole" brez možnosti
V uvodnem nizu je Federer začel sijajno. V uvodni igri ni oddal točke, serviral je dva asa. V drugi igri je "Nole" brez dobljene točke izgubil začetni udarec. Švicar je s sijajno igro hitro povedel s 3:0.
Federer v nadaljevanju popustil
Srb se je hitro zbral, v peti igri je Federer naredil dve neizsiljeni napaki v ključnih trenutkih in Đoković je znižal na 2:3. Prvi igralec sveta je igral vse bolje, v deveti igri je še drugič odvzel servis Baselčanu. V deseti igri je "Nole" serviral za prvi niz, si priigral zaključno žogo, ki pa je ni unovčil in Roger je izenačil na 5:5. Odločala je podaljšana igra, ki je bila prav tako zelo napeta.
Federer je rešil prvo zaključno žogo z izjemno potezo pri mreži, a je pri izidu 6:6 z neizsiljeno napako izgubil servis, Đoković pa je z močnim začetnim udarcem osvojil niz.
Tudi v drugem nizu velika vrnitev Đokovića
V drugem nizu je Federer znova začel odlično, že v prvi igri mu je uspel odvzem servisa. Švicar je tudi na svoj servis deloval precej bolje kot v prvem nizu, zato je zadržal prednost in pri vodstvu s 5:4 serviral za tretji niz. Povedel je s 40/15, nato pa ni izkoristil dveh priložnosti za zmago v drugem nizu.
Đoković je izenačil na 5:5, v 12. igri pa si je priigral zaključno žogo. Federer jo je skušal rešiti s prihodom na mrežo, a je "Nole" odgovoril z izjemno paralelo. Srb je po dveh urah in 14 minutah zaključil teniško sezono s sanjsko potezo.
Začel v Melbournu, končal v Londonu
"Sezone ne bi mogel začeti bolje in tudi končati je ne bi mogel bolje," je bil vesel Đoković, ki je januarja zmagal na OP-ju Avstralije v Melbournu, v Parizu in New Yorku pa je izgubil finalni obračun.

Federer je tudi ob grenkem porazu dokazal, da je zares velik športnik. "Odigral si odlično sezono. Letos si bil najboljši," je dejal 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

LONDON, finale
(5.500.000 funtov, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/2)
7:6 (6), 7:5

Statistika

Đoković

Federer

Prvi servis (%) 69 61
Asi

6

8

Dvojne napake 2 2

Osvojene točke9695
Brejk priložnosti4/73/7



Polfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - DEL POTRO (ARG/6)
4:6, 6:3, 6:2

FEDERER (ŠVI/2) - MURRAY (VB/3)
7:6 (5), 6:2



Dvojice, finale:
GRANOLLERS/LOPEZ (ŠPA) - BHUPATHI/BOPANNA (IND)
7:5, 3:6, 10:3