Novak Đoković je dobil prvi niz, nato pa Murray ni več delal toliko napak in je prevzel pobudo. Foto: Reuters
Novak Đoković je dobil prvi niz, nato pa Murray ni več delal toliko napak in je prevzel pobudo. Foto: Reuters
Novak Đoković
V finalu se bo srbski igralec pomeril z Rafaelom Nadalom. Pomembno vprašanje je, ali se bo uspel do nedelje regenerirati. Nadal bo imel dan več počitka. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray je leta 2010 in 2011 igral v finalu Melbourna, letos pa ga je ustavil branilec naslova in prijatelj Novak Đoković. Foto: Reuters
Đoković po maratonu znova boljši od Murrayja

Branilec naslova je v ponovitvi lanskega finala zaostajal že z 1:2 v nizih, a v nadaljevanju vstal kot feniks iz pepela in slavil s 6:3, 3:6, 6:7 (4), 6:1, 7:5. Dvoboj za sladokusce, poln imenitnih potez, je trajal 4 ure in 50 minut.

Đoković je že v drugem nizu deloval popolnoma izčrpano. Izgledalo je, da komaj hodi, toda to je bila očitno le krinka. Po izgubljenem tretjem nizu je prestavil v višjo prestavo in Škotu, ki je skupaj naredil 87 nevsiljenih napak (17 več od zmagovalca) prizadejal novo bolečo rano.
"Nole" je v odločilnem nizu vodil že s 5:2, serviral za zmago, vendar se je trmasti Murray vrnil. Izenačil je na 5:5, imel v naslednji igri dve priložnosti za nov odvzem servisa, a je obe zapravil. Đoković nove priložnosti ni izpustil iz rok.

Lažje je bilo narediti brejk kot dobiti svoj servis
"To je bil ne le telesno, ampak tudi psihološko izredno zahteven dvoboj. Murray je bil nepopustljiv, tudi pri zaostanku 5:2 se je v zadnjem nizu boril. Skoraj lažje je bilo narediti brejk kot dobiti igro na svoj servis. Imel sem tudi srečo, saj je bil Murray blizu zmagi. Tudi finale bo psihološki triler. Predvsem se bom poskušal čim bolje spočiti, saj ima Nadal na volju dan več odmora," je povedal prvi nosilec turnirja.

Film dvoboja

Prvi niz: 6:3 (47 minut)
Đoković je dobil prvih sedem točk, uvodni brejk pa mu je uspel v četrti igri po dvojni napaki Murrayja. Že v naslednji igri mu je Škot vrnil in po močnem bekhendu znižal na 3:2. Vendar je Đoković spet pobegnil, potem ko Murray, ki je naredil preveč nevsiljenih napak, na svoj servis ni dobil niti točke.

Drugi niz: 3:6 (65 minut)
Đokoviću je z brejkom takoj prevzel pobudo, Murray pa je še naprej delal nevsiljene napake. Že na začetku drugega niza jih je imel 28. V prelomni četrti igri, ki je trajala več kot 10 min, je izenačil na 2:2 in nato povedel s 4:2. Pri vodstvu s 4:3 je imel dve žogi za brejk. Izkoristil je drugo in z uspešno igro na svoj servis izenačil izid v nizih.

Tretji niz: 6:7 (88 minut)
Prvi pomemben trenutek v tretjem nizu se je zgodil v tretji igri, ko je Đoković izgubil servis. Vseeno si je Srb priigral prednost 5:4 in serijo priložnosti za niz. Murray je z asom (207 km/h) rešil prvo žogo, nato drugo z natančnim forehandom na črto, tretjo pa s skrajšano žogo. 5:5. V naslednji igri je Đoković na svoj servis zaostajal 15:40 in Murray je povedel s 6:5. Toda prednosti ni unovčil, saj je v naslednji igri Đoković izsilil podaljšano igro, v kateri je imel četrti igralec sveta pobudo. Povedel je s 6:3 in izkoristil drugo žogo za niz.

Četrti niz: 6:1 (25 minut)
Zdelo se je, da je Murray v psihološki prednosti, toda četrti niz je prinesel nov zasuk. Djoković je bil prerojen in je povedel s 4:0. Tekmec je osvojil le eno igro in po 25 minutah je bilo niza konec.

Peti niz: 7:5 (65 minut)
Nole" je v odločilnem nizu vodil s 4:0 in s 5:2, pri 5:3 pa serviral za zmago. Vendar se je trmasti Murray z nekaj izjemnimi forehandi vrnil. Izenačil je na 5:5, imel v naslednji igri dve priložnosti za nov odvzem servisa, a je obe zapravil. Đoković nove priložnosti ni izpustil iz rok.

Slovo z dvignjeno glavo
"Zelo sem razočaran, kljub temu pa sem zelo ponosen na to, kako sem se boril. Lani sem Melbourne, čeprav sem se prebil do finala, zapustil z veliko slabšimi občutki," je dejal Britanec, ki še čaka na svoj prvi naslov zmagovalca na turnirjih velike četverice.Rafael Nadal si je nastop v finalu priboril v četrtek, ko je v štirih nizih premagal Rogerja Federerja.

Melbourne (M), polfinale

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - MURRAY (VB/4)
6:3, 3:6, 6:7 (4), 6:1, 7:5

NADAL (ŠPA/2) - FEDERER (ŠVI/3)
6:7 (5), 6:2, 7:6 (5), 6:4

Đoković po maratonu znova boljši od Murrayja