Polona Hercog je z odličnim forhendom in servisom navdušila v Portorožu. Foto: MMC RTV SLO
Polona Hercog je z odličnim forhendom in servisom navdušila v Portorožu. Foto: MMC RTV SLO
Polona Hercog
Mariborčanka je tudi na novinarskih konferencah delovala zelo sproščeno. Foto: MMC RTV SLO
Polona Hercog
Tudi v soboto bo imela na tribunah veliko navijačev. Foto: MMC RTV SLO
Nadja Petrova in Ana Čakvetadze
Moskovski župan Jurij Lujkov je oktobra 2006 podelil pokala Ani Čakvetadze in Nadji Petrovi. Foto: EPA
Hercogova v polfinalu Portoroža

19-letna Mariborčanka, ki do torka ni dobila niti enega dvoboja v glavnem žrebu Portoroža, je po številnih presenečenjih postala celo favoritinja za končno zmago. Na igriših ŠRC Marine Portorož ji pred tem tednom prav nič ni šlo po načrtih. Leta 2007 jo je ugnala Rusinja Jelena Vesnina, predlani Ukrajinka Julija Vakulenko, lani pa presenetljivo še Italijanka Alberta Brianti.

Hercogova rešila turnir
Organizatorji so bili po njeni četrtfinalni zmagi nad Švicarko Stefanie Vögele navdušeni, saj bi v primeru njenega poraza turnir postal dokaj nezanimiv za slovenske gledalce. Zmagovalka Roland Garrosa Francesca Schiavone je odpovedala nastop zaradi poškodbe, hitro se je poslovila atraktivna Slovakinja Dominika Cibulkova. Predlanska zmagovalka Sara Errani ni bila v pravi formi, druga igralka sveta Jelena Janković pa si je nesrečno zvila gleženj.

Na začetku igrala preveč pasivno
Velike zasluge za napredek Hercogove ima trener Zoltan Kuharszky, ki ji je v petek zvečer pomagal z nasveti pri zaostanku z 1:4 v prvem nizu. V nadaljevanju je Polona zaigrala kot prerojena. Dobila je sedem izmed naslednjih osmih iger in Vögelejeva je delovala popolnoma nemočno.

"Malce sem se lovila na začetku. Včasih rabim malo več časa, da spoznam nasprotnico in njeno igro. Igrala sem preveč pasivno, po posvetu s trenerjem sem se sprostila. Nisem se obremenejvela z zaostankom, zato sem tudi dobila prvi niz," je po dvoboju razlagala Polona.

Igra je primerna tudi za trdo podlago
Hercogova ima sijajen forhend, tudi servis postaja njeno orožje, bekhend pa bo morala še izboljšati. Odlikuje jo tudi raznovrstna igra, žogice ne nabija z vso silo, ampak uporablja glavo, kar je odlika najboljših igralk. Pesek je bil vseskozi njena najljubša podlaga, prav lahko pa se zgodi, da bo svoj prvi turnir osvojila na trdi podlagi.

"Vedno bolj domače se počutim tudi na trdi podlagi. Veliko sem trenirala na tej podlagi na začetku sezone. Že v Indian Wellsu in v Miamiju sem pokazala, da lahko dobro igram. Moja igra je narejena tudi za tako podlago, s servisom in forhendom lahko dosežem zelo dobre rezultate," je povedala Polona, ki bo danes ob 18.00 igrala z Ano Čakvetadze.

Čakvetadzejeva ima že številne uspehe
23-letna Rusinja je bila 10. septembra 2007 že peta igralka sveta, takrat se je prebila v polfinale US Opna. Osvojila je že sedem turnirjev WTA, a zadnjega pred tremi leti v Stanfordu na trdi podlagi. Njen največji uspeh je zmaga na domačem turnirju v Moskvi oktobra 2006.

"Občutki po četrtfinalni zmagi so super, a v soboto je nov dan. Zadovoljna sem z doseženim rezultatom, moje želje pa segajo še veliko dlje. S Čakvetadzuejevo se še nikoli nisem srečala, skupaj sva igrali v dvojicah v Budimpešti, izgubila sem četrtfinalni dvoboj dvojic proti njej v četrtek," je pojasnila Hercogova, ki jo je tudi presenetil poraz prve nosilke: "Malo me je šokiral poraz Jelene Janković v četrtek, zdaj pa se bom potrudila, da grem vse do konca. To ni tako dobro za turnir, je pa priložnost za ostale igralke."

Kuharszky je treniral že dve nekdanji številki ena
Kuharszky je zelo zadovoljen z njenim napredkom, saj enakomerno pridobiva mesta na lestvici WTA. Trenutno je na 55. mestu, v ponedeljek pa bo še pridobila nekaj mest, odvisno od končnega razpleta v Portorožu. Kuharszky, ki je treniral tudi Jennifer Capriati, Anke Huber in Ano Ivanović, jo vidi vsaj med najboljših 20, morda celo višje.

"S trenerjem že dolgo skupaj sodelujeva. Vedno ima pravi nasvet, veliko me spodbuja. To mi da dodaten zagon," je dodala Hercogova, ki je zablestela že konec februarja, ko se je v Acapulcu prebila vse do finala, kjer je bila blizu senzacije proti Venus Williams. Petkratna zmagovalka Wimbledona je na koncu le zmagala z 2:6, 6:2 in 6:3.

Kati dvakrat za las ni uspelo
V sredo je Polona v dvoboju generacij premagala Katarino Srebotnik, ki je v letih 2005 in 2007 izgubila finalni obračun Portoroža. Pred petimi leti jo je ugnala Klara Koukalova (zdaj Zakopalova), pred tremi leti pa je bila po pravem trilerju boljša Francozinja Tatiana Golovin. Spremljevalka Arsenalovega zvezdnika Samirja Nasrija je gladko izgubila prvi niz in v drugem zaostajala za brejk, a se je nato čudežno pobrala. V šesti izvedbi turnirja v Portorožu je morda napočil čas za slovensko zmago, ki bi obenem pomenila tudi veliko prelomnico v karieri Hercogove.

PORTOROŽ, polfinale, danes
(220.000 am. dolarjev, trda podlaga)

PERVAK (RUS) - LARSSON (ŠVE) ob 20.00

HERCOG (SLO/7) - ČAKVETADZE (RUS) ob 18.00

Hercogova v polfinalu Portoroža