Novak Đoković je do zdaj šestkrat zmagal na turnirjih za grand slam. V finalu bo danes igral enajstič. Foto: EPA
Novak Đoković je do zdaj šestkrat zmagal na turnirjih za grand slam. V finalu bo danes igral enajstič. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray se je sedmič uvrstil v finale največjih štirih turnirjev na svetu. Zmagal je samo lani v New Yorku. Pred tokratnim dvobojem je povedal, da je bil pred 12 meseci zadovoljen, ker se je uvrstil v finale, zdaj pa pričakuje zmago. Foto: Reuters

Vse od leta 1936 Britanci čakajo na naslednika Freda Perryja. Olimpijska zlata medalja - v finalu je s 6:2, 6:1 in 6:4 zmlel Rogerja Federerja - je nekaj premaknila v karieri 26-letnega Murraya, ki verjame, da tokrat lahko prekine moreči urok. 17 dvobojev že ne pozna poraza na travi in velja za malenkost boljšega igralca na tej podlagi od Đokovića, s katerim se bosta pomerila že v tretjem finalu zadnjih štirih turnirjev za grand slam.

11:7 za Đokovića
Trenutno najboljša igralca na svetu se nista ozirala na presenečenja v prvem tednu Wimbledona in poskrbela, da se bo 14-dnevno dogajanje v Londonu sklenilo na najboljši mogoč način. Srb, zmagovalec leta 2011, v medsebojnih dvobojih vodi z 11:7, a na največjem turnirju se vrstnika še nikoli nista srečala. Svež pa je še spomin na njuna zadnja dva velika obračuna: Murray se je septembra veselil zmage v finalu Odprtega prvenstva ZDA, Đoković mu je vrnil milo za drago januarja v Melbournu.

Beograjčan si je finale Wimbledona priboril v najdaljšem polfinalu v zgodovini All England Cluba, ko je v petek v petih nizih strl odpor Juana Martina Del Potra. V takšnem položaju pa ni prvič. Lani je na Odprtem prvenstvu Avstralije v polfinalu v petih nizih premagal Murrayja, dva dni pozneje pa še Rafaela Nadala v najdaljšem finalu v zgodovini štirih največjih turnirjev.
Bo v Beogradu znova veselo?
"Imam izkušnje s tem, ko se mi je uspelo osvežiti in znova igrati šest ur. Pripravljen sem," pravi Đoković, ki ga bo na tribunah seveda podpiralo veliko manj gledalcev kot njegovega škotskega tekmeca, a ga to ne bo motilo. V misli si bo lahko priklical vzdušje v domovini, kjer tudi nestrpno pričakujejo dvoboj. V primeru njegove zmage bo v Beogradu znova veselo. Pred dvema letoma ga je ob vrnitvi v Srbijo pred parlamentom pričakalo 100.000 navdušenih rojakov.
Finale, danes ob 15.10:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - MURRAY (VB/2)

Polfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - DEL POTRO (ARG/8)
7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (6), 6:3

MURRAY (VB/2) - JANOWICZ (POL/24)
6:7 (2), 6:4, 6:4, 6:3