Toni Cahunek je prepričan, da niti najboljši teniški igralci, kot je Novak Đoković, niso imuni na nameščanje izidov, medtem ko je Blaž Trupej prepričan, da igralci iz prve dvajseterice tega ne počnejo, jih je pa morda zamikalo, ko so začenjali kariero. Foto: EPA
Toni Cahunek je prepričan, da niti najboljši teniški igralci, kot je Novak Đoković, niso imuni na nameščanje izidov, medtem ko je Blaž Trupej prepričan, da igralci iz prve dvajseterice tega ne počnejo, jih je pa morda zamikalo, ko so začenjali kariero. Foto: EPA

V ozadju je tudi izsiljevanje, marsikdo od teniških igralcev je v preteklosti potreboval mecene in to so bili ljudje, ki v nekaterih primerih prihajali iz kriminalnega ozadja in ki, potem ko igralcu uspe preboj v teniški vrh, potrebujejo kakšno protiuslugo.

Toni Cahunek
Toni Cahunek
Toni Cahunek je veliko dela vložil v dokumentarni film Svet stav in pri pogovorih s številnimi teniškimi igralci prišel do zelo zanimivih informacij. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Ko vidim pred seboj igralko, imam občutek, kot da roke želijo igrati, glava pa pravi: Bodi previden, to ni dobra kombinacija.

David Marrero in njegove težave, ko igra dvoboj mešanih parov
Blaž Trupej trdi, da stoti igralec na svetu na koncu sezone nima dobička, zato lahko vsakogar zamikajo prsti, da bi poskusil zaslužiti še na stavnicah. Za slovenske igralce Trupej pravi, da tega ne počnejo. Foto: BoBo

Pogledaš vozni park nižje rangiranih igralcev, vidiš ferrarije in lamborghinije, kar ni sorazmerno z njihovimi dohodki.

Blaž Trupej
Visoke kvote, ki jih stavnice ponujajo za zmage slabših igralcev, premamijo tudi najboljše, da nalašč izgubijo dvoboj oziroma da na kakšen drugačen način zaslužijo denar. BBC je poročal, da je trenutno kar 16 igralcev, ki so uvrščeni med prvih 50 na svetu, udeleženih v stavniških malverzacijah. Foto: e-stave.com

Dal bi roko v ogenj, da so nekateri med najboljšimi štirimi že služili na ta način. A to je res le moje mnenje. Slika se počasi odkriva in vedno bližje smo samemu vrhu teniške lestvice. Tudi vzorci iger najboljših so pogosto odstopali od pričakovanj.

Toni Cahunek
Potito Starace
Italijanska teniška zveza je avgusta Potitu Staraceju (na fotografiji) in Danieleju Braccialiju izrekla dosmrtno prepoved igranja tenisa zaradi prirejanja izidov in vpletenosti v goljufije. Foto: Reuters

"Razlogov je veliko; marsikdo od teniških igralcev je v preteklosti, ko je začenjal kariero, potreboval mecene in to so bili ljudje, ki so v nekaterih primerih prihajali iz kriminalnega ozadja in ki, potem ko igralcu uspe preboj v teniški vrh, potrebujejo kakšno protiuslugo. Včasih gre za izsiljevanje, navodilo nasprotnika, organizatorja turnirja ali stavnice oziroma stavnih sindikatov. Največkrat gre predvsem za to, da nekaterim bogastva nikoli ni dovolj ali pa da so prisluženi denar zapravili, slabo investirali oziroma padli v odvisnost recimo od iger na srečo. Skratka, imajo neko šibko točko, zaradi katere vplivajo na izide teniških dvobojev. Ne smemo pa zanemariti niti možnosti, da je prirejanje vseprisotno v teniški karavani oziroma da je to pač tisto, kar tenisači stalno počnejo, kot je to ravno ta ponedeljek priznal nekdanji vzhajajoči zvezdnik avstralskega tenisa Nick Lindahl."

Prelomna novica za raziskovalce
Na začetku letošnjega Odprtega prvenstva Avstralije je odmevala novica, da naj bi bilo 16 igralcev, ki so uvrščeni med prvih 50 na svetu, udeleženih v stavniških malverzacijah. O tem so seznanjeni tudi vodilni možje teniške organizacije, ki pa omenjenih igralcev, tudi zmagovalcev turnirjev za grand slam, ne kaznujejo. Toni Cahunek je presenečen le toliko, ker je informacija končno prišla v javnost. "Do zdaj so bili vedno izpostavljeni le primeri nižje rangiranih teniških igralcev, ki niso imeli večjega pomena na teniško dogajanje. To je prelomna informacija za vse raziskovalce, raziskava pa se je tokrat osredotočila še na igro dvojic, saj je bilo tudi tam najbrž veliko manipulacij. K temu sili tudi narava dvobojev, kjer je njihova dolžina pri parih skoraj enaka, če se konča v dveh nizih ali če odločitev pade v tako imenovanem match tie-breaku, kjer v odločilnem tretjem nizu zmagovalca odloči deset osvojenih točk."

Španec se je "ustrašil" ženske
Svež primer je z letošnjega Odprtega prvenstva Avstralije. V nedeljo je bilo zelo sumljivo dogajanje na dvoboju mešanih dvojic med Laro Arruabarrena in Davidom Marrerom na eni strani in Andreo Hlavackova in Lukaszom Kubotom na drugi. Češko-poljska naveza je v 49 minutah zmagala s 6:0 in 6:3. Stavna hiša Pinnacle Sports je zaznala, da so bile na ta dvoboj trinajst ur pred začetkom položene nenavadno visoke stave. Arruabarrena in Marrero, ki na igrišču s številnimi napakami in slabim servisom niti najmanj ni dajal vtisa, da se trudi za zmago, sta seveda zanikala, da bi bilo lahko kar koli narobe. Marrero je za svojo slabo igro krivil boleče koleno, motilo pa ga je tudi to, da je na nasprotni strani ženska: "Ko vidim pred seboj igralko, imam občutek, kot da roke želijo igrati, glava pa pa pravi: Bodi previden, to ni dobra kombinacija."

Davidenko le eden izmed mnogih
Avtor dokumentarnega filma Svet stav se ne čudi da se je marsikdo pripravljen odreči denarni nagradi za zmago, saj so zneski na stavah lahko precej višji, možnosti, da te ujamejo in kaznujejo, pa majhne. "Pod drobnogled so vedno vzeli le igralce, ki so bili v zenitu kariere ali pa so kariero že končali, kot je bilo to tudi v primeru Nikolaja Davidenka, kjer ni bilo nobenih dokazov, čeprav je bilo očitno, da se je dogajalo nekaj nenavadnega. A Davidenko je po mojem mnenju zgolj eden izmed tisočih igralcev, ki so bili vpleteni v to, je pa žal za marsikoga edino ime, na katerega pomislimo ob prirejanju izidov. Tovrstnih primerov je v tenisu ogromno in očitno je prišel čas, da se s tem resneje spopademo. Začelo se je z izključitvijo italijanske dvojice Starace-Bracciali, sledilo je priznanje Lindahla in mislim, da nas v kratkem čakajo prelomna razkritja."

Pogled na vozni park pove veliko
Da je nameščanje teniških dvoboj pogosto, je prepričan tudi nekdanji igralec Blaž Trupej, ki je zdaj v vlogi selektorja slovenske reprezentance za Davisov pokal in Pokal Fed. Spominja se, da je bil prvi odmevnejši primer na začetku stoletja: "Takrat je Jevgenij Kafelnikov v Melbournu izgubil, čeprav je v nizih vodil z 2:0, pri čemer so bile takrat vplačane milijonske vsote na njegov poraz. Nameščanja tekem je bilo iz leta v leto več. Pogledaš vozni park nižje rangiranih igralcev, vidiš ferrarije in lamborghinije, kar ni sorazmerno z njihovimi dohodki. Pri ATP-ju bi lahko bili pozornejši, a jim ni v interesu in nameščanje stav zanikajo, saj vedo, da je to slaba promocija za tenis."

Na Wimbledonu je še dobičkonosneje goljufati
Mišljenje, da se to dogaja le na manjših turnirjih, je zmotno. Z nečednostmi je zaznamovana tudi sveta wimbledonska trava. "To se dogaja tudi v drugih športih. Na tekmah, kjer je večji interes javnosti, je pač vloženega več denarja in je zato veliko lažje prikriti stavo, pri kateri je v igri velika vsota denarja. Na grand slamu v Wimbledonu je, tako kot na tekmi svetovnega prvenstva v nogometu, lažje skriti visoke vložke in zaslužiti precej več denarja kot na manjšem turnirju."

Je velika četverica nedolžna?
Za zdaj še ni bil osumljen nihče izmed teniških velikanov, nihče od četverice Đoković, Federer, Nadal in Murray, čeprav Toni Cahunek tudi pri njih opaža nenavadne rezultate. "Dal bi roko v ogenj, da so nekateri med njimi že služili na ta način. A to je res le moje mnenje. Slika se počasi odkriva in vedno bližje smo samemu vrhu teniške lestvice. Tudi vzorci iger najboljših so pogosto odstopali od pričakovanj, čeprav se v spornosti ne morejo kosati z izidi množice nižje rangiranih tenisačev, ki se najbrž v veliki meri preživljajo ravno s prirejanjem izidov."

Stoti igralec sveta je na koncu sezone na ničli
Drugače meni Blaž Trupej: "Ne verjamem, da so vpleteni igralci iz prve dvajseterice, ker nima pomena. Federerju 100 tisoč evrov ne pomeni veliko. Ne dam roke v ogenj, da niso poskušali na začetku kariere, zdaj pa ne. Preostali igralci so krvavi pod kožo, saj je to 'easy money' (lahko prislužen denar). Stoti igralec sveta je na koncu sezone na ničli in mu 100 tisoč evrov, ki jih dobi ilegalno, zagotovi boljše življenje."

Več razlogov, da igralec nalašč izgubi
Seveda za uspešno prirejanje izidov ni nujno, da igralec izgubi tekmo. "Večina misli, da če igralec prireja tekmo, mora na koncu dvoboj izgubiti, a ni tako. Lahko gre le za poraz v prvem nizu oziroma v določeni servisni igri, lahko proti povprečnemu serverju nadoknadijo zaostanek odvzetega servisa, v posameznem nizu odigrajo več kot 10 ali 12 iger, ali pa tudi za zmago z določenim izidom, skratka, za kakšen preobrat, točen ali presenetljiv rezultat. Prepričan sem, da se tudi najboljši igralci kdaj poslužijo tega, pa ne zaradi zaslužka, ampak je v ozadju toliko dejavnikov. Včasih želijo hitro na drug turnir, kjer morda branijo večje število točk. Morda tudi vedo, da jih v naslednjem krogu čaka nasprotnik, ki ga ne bodo mogli premagati ..."

Dokaze je težko zbrati
Veliko izkušenj je Cahunek zbral med snemanjem na ATP-turnirju v Umagu, kjer se je o prirejanju izidov pogovarjal tudi s francoskima asoma Gasquetom in Monfilsom. Kaj pa Slovenci? "Pri ustvarjanju dokumentarnega filma Svet stav je bilo zanimivo, ko sem se obrnil na vodilne slovenske teniške igralce. Sami so v nasmehu nekako priznali, da so bili večkrat v položaju, ko so do njih pristopili določeni ljudje in jih poskušali prepričati, naj prirejajo rezultate. Grega Žemlja, ki je imel tako izkušnjo v Sarajevu, je dobro rekel, da dokler ni dokazov (in teh dokazov ni, ker gre za ustne dogovore), ni mogoče ukrepati. Pri sporazumnih kaznivih dejanjih je težko iskati dokaze, zato so preiskovalci že leta v temi. Hkrati jim je krovna teniška organizacija doslej dovolila izpostaviti le nižje rangirane igralce, saj se naravnost trudi, da preprečuje poskuse iskanja krivcev med uspešnejšimi tenisači."

Večina je že dobila ponudbo za prirejanje izidov
"Prepričan sem, da je marsikdo od Slovencev kdaj, čeprav mi tega ni priznal, ko sem snemal dokumentarni film, izkoristil kakšno priložnost. Navsezadnje so bili prav letos rezultati Aljaža Bedeneta v Čenaju rahlo nenavadni, četudi bi za vsakega od slovenskih tenisačev našli nekaj spornih turnirskih nastopov. Vsekakor so naši igralci neizčrpen vir odličnih informacij o tem, kaj se dogaja s prirejanjem rezultatov na teniških turnirjih, o čemer mi je veliko zaupal Blaž Kavčič, ki je imel ponudbo za prirejanje tekme v Južni Koreji. Ne nazadnje je direktor naše teniške zveze Gregor Krušič v svoji raziskavi ugotovil, da je kar 72 odstotkov vprašanih tenisačev že dobilo ponudbo za prirejanje izidov. Morda je vseeno preveč naivno verjeti, da med njimi ni naših igralcev ali najboljših tenisačev oziroma, da teh ponudb niso kdaj tudi sprejeli," nam je še povedal Toni Cahunek.

Tomaž Okorn

V ozadju je tudi izsiljevanje, marsikdo od teniških igralcev je v preteklosti potreboval mecene in to so bili ljudje, ki v nekaterih primerih prihajali iz kriminalnega ozadja in ki, potem ko igralcu uspe preboj v teniški vrh, potrebujejo kakšno protiuslugo.

Toni Cahunek

Ko vidim pred seboj igralko, imam občutek, kot da roke želijo igrati, glava pa pravi: Bodi previden, to ni dobra kombinacija.

David Marrero in njegove težave, ko igra dvoboj mešanih parov

Pogledaš vozni park nižje rangiranih igralcev, vidiš ferrarije in lamborghinije, kar ni sorazmerno z njihovimi dohodki.

Blaž Trupej

Dal bi roko v ogenj, da so nekateri med najboljšimi štirimi že služili na ta način. A to je res le moje mnenje. Slika se počasi odkriva in vedno bližje smo samemu vrhu teniške lestvice. Tudi vzorci iger najboljših so pogosto odstopali od pričakovanj.

Toni Cahunek