David Nalbandian je v karieri osvojil enajst turnirjev. Foto: EPA
David Nalbandian je v karieri osvojil enajst turnirjev. Foto: EPA

31-letnik, ki se je na vseh štirih teniških turnirjih za grand slam uvrstil vsaj v polfinale, je leta 2002 v wimbledonskem finalu izgubil proti Lleytonu Hewittu.

"Ni mi lahko, toda moja rama mi ne dovoljuje stopnje treninga, ki je potrebna za najvišjo raven," je povedal Nalbandian, ki je bil leta 2006 tretji igralec sveta. Zdaj je zdrsnil na 231. mesto, potem ko je letos odigral le 11 dvobojev.

Nalbandian je pet mesecev mlajši kot Roger Federer, s katerim je odigral nekaj izjemnih dvobojev. Argentinec je dobil prvih pet medsebojnih obračunov med poklicinimi tenisači, a je Švicar stvari pozneje zasukal in skupno vodi z 11:8. Vrhunec Nalbandianove kariere je bila zmaga na zaključnem turnirju leta 2005, ko je premagal Federerja v petih nizih. Leta 2007 je v Madridu zapored opravil z Nadalom, Đokovićem in Federerjem.

Bil je tudi vodja reprezentance v Davisovem pokalu, a lovorike ni dočakal, saj je trikrat klonil v finalu.

Nalbandian med teniškimi strokovnjaki velja za najbolj talentiranega igralca, ki nikoli ni osvojil turnirja za grand slam. Najverjetneje bi v karieri dosegel tudi to, a Argentincu z armenskimi koreninami tenis velikokrat ni bil najvažnejši, za nameček pa je imel še ogromno smole s poškodbami.