Slovenski junakinji Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Foto: Vid Ponikvar / Sportida
Slovenski junakinji Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Foto: Vid Ponikvar / Sportida

Slovenke so bile v Kopru v na videz izgubljenem položaju. Prvi dan sta Kaja Juvan in Tamara Zidanšek izgubili dvoboja, a morala v ekipi ni padla. Trenutno najboljša Slovenka na lestvici WTA Tamara Zidanšek je bila v prvem sobotnem dvoboju na pragu poraza, vendar je pokazala, da ima "devet življenj". V drugem nizu je Ana Bogdan dvakrat servirala za zmago, toda Tami se je obakrat rešila in izsilila odločilni niz. V njem je Romunka vodila s 5:2, a do konca ni več osvojila igre.

To je bila točka preloma. Slovenke so po triurnem maratonu dobile krila in Kaja Juvan je nato gladko premagala Jacquline Cristian za izenačenje na 2:2.

Sorodna novica Zidanšek in Juvan po epskem preobratu na kolena spravili Romunijo!

Igra dvojic se je začela v soboto in zaradi dežja končala v nedeljo s slavjem slovenskega para s 4:6, 6:2, 6:4. Kar štirje od petih dvobojev so se odločali v tretjem nizu. Nazadnje je 0:2 v zmago uspelo pretvoriti Francozinjam pred osmimi leti proti Italijankam.

"Ponosna sem, ker smo bile v izgubljenem položaju. Pokazale smo značaj in ekipnega duha. Vse na klopi so izgubile glas zaradi navijanja," je bila navdušena Zidanšek. "V trenutku, ko je Tamari uspel preobrat proti Ani Bogdan, sem vedela, da moramo izkoristiti priložnost. Adrenalin me je kar nosil," je povedala Juvan.

Kaja Juvan in Tamara Zidanšek poskrbeli za zgodovinski uspeh v Kopru
Epski preobrat za ducat najboljših

"Neverjeten uspeh za tako malo državo. Samo dva milijona nas je in igramo tenis na najvišji ravni. Ko sem začela igrati v pokalu BJK pred petimi, šestimi leti, smo bili v drugi evroafriški skupini. Proces je trajal, toda zdaj smo v finalu," je še dodala Juvan.

Varovanke Andreja Kraševca zaključni turnir elite čaka od 7. do 12. novembra. Kraj še ni določen. Poleg Slovenije so se med dvanajsterico uvrstili Švica (branilka naslova), Avstralija (lani druga) ter Španija, Češka, Francija, Kanada, ZDA, Italija, Nemčija in Kazahstan. 12. vozovnica bo določena s posebnim povabilom.

Reprezentance bodo razdeljene v štiri skupine s tremi ekipami. V polfinale se uvrstijo zmagovalke skupin.

Kaja Juvan in Tamara Zidanšek do zgodovinskega podviga