Tamara Zidanšek in Kaja Juvan sta z epskim preobratom Slovenijo popeljali na sklepni turnir 12 najboljših reprezentanc na svetu. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Tamara Zidanšek in Kaja Juvan sta z epskim preobratom Slovenijo popeljali na sklepni turnir 12 najboljših reprezentanc na svetu. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Romunke so namreč po petku vodile že z 2:0, v soboto je imela Ana Bogdan proti Tamari Zidanšek že večkrat dobljen obračun (v zadnjem nizu je vodila s 5:2). A Slovenija se je vrnila iz vseh nemogočih položajev in se uvrstila na zaključni turnir 12 najboljših reprezentanc, ki bo novembra.

Prvi niz odločil en brejk
Dvoboj se je danes nadaljeval pri izidu 3:3 (obračun je bil v soboto prekinjen zaradi slabega vremena). Ključni trenutek je bila deveta igra, v kateri sta Slovenki izgubili servis. V naslednji igri sta imeli vodstvo s 15:40, a je Bari uspelo rešiti igro, s čimer je Romunija dobila uvodni niz.

Štiri zaporedne igre za Slovenki
V drugem nizu se je prvi brejk zgodil v šesti igri, v kateri je servis izgubila Niculescu, Slovenija je s tem povedla s 4:2. Slovenki sta nadaljevali na krilih tega uspeha in niz pod streho spravili kar s 6:2.

Zadnji niz prinesel festival brejkov
V tretji igri odločilnega niza je Kaja Juvan izgubila servis, a sta Slovenki takoj v naslednji igri matirali Baro, s čimer je bil izid spet izenačen na 2:2. Nato se je zgodba ponovila, servis je tokrat izgubila Tamara Zidanšek, a ta usoda je čakala tudi Niculescu – izid je bil spet izenačen na 3:3. V osmi igri je Sloveniji uspel brejk, a Tamari Zidanšek pri vodstvu s 5:3 ni uspelo dobiti igre, ki bi prinesla končno zmago. A nič ne de, še en brejk v deseti igri je pristavil piko na i neverjetnemu preobratu.

Kaja Juvan in Tamara Zidanšek do zgodovinskega podviga
Kaja Juvan. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Kaja Juvan. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Vzdušje v ekipi ključ do uspeha"
"To, kar nam je uspelo, je res neverjetno. Včeraj ob tem času smo bili dve točki oddaljeni od poraza, danes pa se veselimo zgodovinskega uspeha. Ponosna sem, da sem del te reprezentance," je po zmagi povedala 25-letna Tamara Zidanšek. "Vzdušje v ekipi je bilo ključ do uspeha. Nikoli nismo nehali verjeti v zmago. Tudi v najtežjih trenutkih smo imeli dvignjeno glavo in smo se spodbujali. Res sem vesela, ker to je zmaga cele ekipe," je dodala.

Enakega mnenja je tudi Kaja Juvan, ki je imela v petek skoraj že dobljeno partijo proti Bogdan, a je zapravila vodstvo s 4:0 v odločilnem tretjem nizu. "Zmaga s Tamarinim izjemnim preobratom v soboto je bila zagotovo ključen trenutek. Od tedaj sem bila polna adrenalina, publika se je dvignila na noge in nas ponesla do zmage. Sploh se še ne zavedam, kaj nam je uspelo oziroma kako smo lahko naredile tak preobrat," je razmišljala. "Smo prava ekipa in vsi dihamo kot eno. Skupaj smo, ko izgubljamo, in skupaj slavimo zmage. Zame je to največji uspeh v karieri. Ogromno mi pomeni zaradi celotne ekipe, pa tudi zaradi dejstva, da je to tekmovanje, pri katerem me je vedno spremljal moj pokojni oči," je dodala 23-letna Ljubljančanka, ki si bo zdaj vzela mesec odmora in se tenisu znova posvetila pred turnirjem v Roland Garrosu.

Tamara Zidanšek. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Tamara Zidanšek. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Kapetan Andrej Kraševec je žarel od ponosa. V petih sezonah je Slovenijo od dvoboja za obstanek v drugi evroafriški skupini pripeljal med 12 najboljših reprezentanc na svetu.

"Pred šestimi leti sem vodstvu teniške zveze dejal, da bosta Zidanšek in Juvan dobili točko za svetovno skupino, in te dni v Kopru sta prav oni poskrbeli, da smo zdaj del elite svetovnega tenisa. To je res velikanski dosežek." Dodal je: "Imamo fantastično kemijo v reprezentanci, borbene in nepopustljive igralke, ki s ponosom igrajo za Slovenijo, zato gremo lahko na zaključni turnir z dvignjeno glavo in visokimi cilji."

Epski preobrat za ducat najboljših

Koper (pesek):
SLOVENIJA − ROMUNIJA 3:2

Petek:
Juvan − Bogdan 6:3, 3:6, 4:6

Zidanšek − Cristian 1:6, 6:4, 3:6

Sobota:
Zidanšek − Bogdan 3:6, 7:6 (4), 7:5

Juvan − Cristian 6:2, 6:4

Nedelja:
Juvan/Zidanšek − Bara/Nicolescu 4:6, 6:2, 6:4