Foto:
Foto:
Vsi nestrpno pričakujejo napovedi Alana Greenspana.

Ob 30 sklenjenih poslih v skupni vrednosti 23 milijonov SIT je enotni tečaj porasel na 36.250 SIT. Več prometa je bilo le s štirimi delnicami: Gorenjem, Petrolom, Mercatorjem in seveda Krko, kjer je promet dosegel skoraj 250 milijonov SIT, vendar od tega le dobra polovica odpade na redno trgovanje. Tečaj Krke se je dvignil za 0,4 odstotka, na 83.067 SIT. Zadnjo uro so se posli sklepali pod 83.000 SIT.

Tretjino odstotka so pridobile delnice Petrola in Gorenja, medtem ko je cena Mercatorja ostala 43.000 SIT. Od manj prometnih delnic omenimo enoodstotno pocenitev delnic Pivovarne Laško in Term Čatež.

Slovenski borzni indeks se je zvišal petič v zadnjih šestih dneh. Njegova vrednost je porasla za 0,13 odstotka, na 4.919 točk. PIX (4.488 točk) se je rahlo znižal, IPT (4.041 točk) pa je ostal praktično nespremenjen.

Od najprometnejših papirjev na prostem trgu je največ (0,8 odstotka) pridobil Zvon ena holding (2.178 SIT). Z investicijskim skladom NFD 1 je bilo za 46 milijonov SIT prometa, tečaj pa je zdrsnil za pol odstotka, na 344,3 SIT.

Svetovni trgi v pričakovanju zasedanja Feda
Opozorilo, da dobiček podjetij Colgate-Palmolive (delnice so padle kar za 11 odstotkov) in Unilever ne bo dosegel pričakovanj, je na začetku tedna povzročil padec večine delniških indeksov na vodilnih svetovnih borzah. Vlagatelje je nekoliko zaskrbela tudi nafta, ki je v ZDA presegla vrednost 46 dolarjev za sod. Dow Jones (10.204 točk) se je znižal za 0,8 odstotka. Dobro jo je odnesel le indeks Nasdaq, ki vključuje delnice tehnoloških podjetij.

V torek je v ospredju redno zasedanje ameriških centralnih bankirjev. Zvišanje obresti za četrt odstotne točke je že vgrajeno v ceno delnic, zato bo za nadaljnje dogodke na delniškem trgu odločilno, kaj bo direktor Feda Alan Greenspan napovedal za prihodnost.