Cene Prevc se odlično znajde v družbi navdušenih deklet. V Planici je podpisal veliko avtogramov, njegova slika pa je bila ena najbolj zaželenih pod Poncami. Foto: Aleš Fevžer
Cene Prevc se odlično znajde v družbi navdušenih deklet. V Planici je podpisal veliko avtogramov, njegova slika pa je bila ena najbolj zaželenih pod Poncami. Foto: Aleš Fevžer
Cene Prevc
V Planici je presegel pričakovanja na vseh treh tekmah. Foto: Aleš Fevžer
Cene Prevc
Marca je ujel pravo formo, zanj se je sezona končala kar malce prehitro. Foto: Aleš Fevžer

18-letni skakalec iz Dolenje vasi v Selški dolini se je hitro znašel v središču pozornosti. S 16. in 27. mestom je osvojil prvih 19 točk za svetovni pokal. Peter je v zadnjih letih izjemno napredoval tudi v komunikaciji z novinarji, Cene je še malce redkobeseden, precej bolje se znajde med navijači. Njegova slika in podpis sta bila najbolj zaželena med najstnicami.
Na lanski novoletni turneji je dobil priložnost, da se prvič preizkusi med elito. V Innsbrucku je zasedel 51. mesto na kvalifikacijah, le za eno mesto se mu je izmuznil nastop na slovitem Bergislu. Tudi v Bischofshofnu je bil v kvalifikacijah prekratek. "Takrat sem bil bolj v vlogi turista," se spomni prvih nastopov na turneji štirih skakalnic.
V letošnji zimi mu na začetku ni šlo po načrtih v celinskem pokalu, v Lahtiju in Engelbergu se mu ni uspelo prebiti med 15 najboljših. Na mladinskem svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju je zasedel 9. mesto. Na začetku marca je ujel pravo formo. V Falunu je bil drugi in peti, v Zakopanah pa je zasedel dve tretji mesti, kar je pomenilo, da je bil uvrščen v ekipo za Planico.
Številni navijači naredijo razliko
V petek je s skokoma 128 in 130 metrov prišel do prvih točk v svetovnem pokalu. "Skakalnica je bila dobro pripravljena in zadovoljen sem tudi s skokoma. Imel sem tudi nekaj sreče s podporo vetra v drugi seriji. Zame je bilo tokrat malce drugače, saj sem čutil malce več treme. V celinskem pokalu je na tekmah malo gledalcev, v Planici pa se jih seveda zbere zelo veliko," je po petkovem uspehu razlagal Cene, ki se zgleduje po treh skakalnih asih. Brat Peter, Robert Kranjec in Simon Ammann so šampioni, ki jih najbolj ceni.
Na tako visoke uvrstitve ni računal
V soboto je navdušil v prvi seriji ekipne tekme s 134 metri. V nedeljo je prav tako prišel do štirih točk svetovnega pokala. "Zadovoljen sem s točkami svetovnega pokala, ne pa tudi s skokoma, ki nista bila odlična. Zaletna smučina je bila zelo dobro pripravljena, veter ni vplival, zato pa je bil moteč dež. Pred tekmami v Planici si res nisem predstavljal, da bom dosegel tako lepe uvrstitve," je po koncu tekem pod Poncami razmišljal član kranjskega Triglava, ki je 12. marca dopolnil 18 let.
Večjih načrtov si ne zastavlja
Ne zastavlja si previsokih ciljev. Njegova želja je, da bi konstantno nastopal na tekmah celinskega pokala, popolnoma pa zaupa trenerjem. Prepričan je, da ga bodo znali pravilno usmerjati. "Ekipe se sestavljajo sredi aprila. Treniral bom zagotovo v mladinski ekipi. Večjih načrtov za naprej še nimam. Vse je še odprto. Najprej je treba poskrbeti za kondicijsko pripravo. Prvi skoki v naslednji sezoni bomo pokazali, kakšna je forma, šele potem trenerji določijo, kje bomo tekmovali," je še dodal Cene.
Brat Peter skače kot nor
Njegov brat Peter je v nedeljo navdušil z zmago na zadnji tekmi sezone, zagotovil si je drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. "Med sezono s Petrom nimava veliko časa za pogovore o smučarskih skokih. Veselim se njegovih uspehov že vso sezono. Skače kot nor. Veliko je naredil. Navdušil je vso Slovenijo," je še povedal novi up slovenskih smučarskih skokov.
Na letošnjem mladinskem državnem prvenstvu v Planici je Cene zmagal, njegov tri leta mlajši brat Domen pa je osvojil 14. mesto. Morda ni več daleč dan, ko bomo na tekmi svetovnega pokala spremljali tri brate Prevc.