"Težko je bilo, sploh ko sem videl, kako je šlo Petru in drugim na začetku ni steklo, pa sem si rekel, lahko bi bil zlahka zraven. Potem pa počasi preboliš, da si se poškodoval, in greš naprej," je o izgubljeni lanski sezoni dejal Nejc Dežman. Foto: EPA
Nejc Dežman
Na državnem prvenstvu ob koncu poletnega dela sezone je imel Dežman veliko smole z razmerami. Po tekmi je bilo zelo jezen. "Rad bi ta leta, ki so še pred mano v športu, dobro izkoristil. Če pride kaj takega, kot se je zgodilo na DP-ju, pa seveda nisi zadovoljen," je povedal. Foto: EPA
Nejc Dežman
Na poletni veliki nagradi je zasedel 31. mesto. Šestkrat je osvojil točke, najboljšo uvrstitev pa je dosegel v Rusiji, kjer je bil osmi. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Prevc, Nejc Dežman, Jurij Tepeš, Jernej Damjan
Nejc Dežman je pred štirimi leti postal madinski prvak. Nekajkrat se je že prebil med deset najboljših v svetovnem pokalu, bil pa je tudi v ekipi, ki je dobila moštveno preizkušnjo januarja lani v Willingenu. Foto: EPA

"Cilje sem si zrisal in jih tudi dvignil. Zanašal sem se na predlansko sezono. Moramo vedeti, da je letos tudi svetovno prvenstvo, in to v kraju, kjer imam sponzorja. Tam bi se rad še posebej potrudil. Rad bi se konstantno uvrščal vsaj med desetim in 30. mestom. Verjetno mi bo uspelo kakšno tekmo priti tudi med deset. Želje pa so še višje. Konec koncev bi lagal, če bi rekel, da skačem za 15. mesto. Vsi skačemo za zmago. Želja je, da sem konstantno še korak naprej, kot sem bil predlani," je povedal Dežman, eden najvišjih skakalcev med elito.

Lansko sezono je skakal le na prvih dveh prizoriščih v Klingenthalu in Ruki, potem pa se je umaknil. Že oktobra, ko je bil sklepni del lanske poletne velike nagrade, ga je začel boleti hrbet. Naredil je tritedenski premor in se posvetil fizioterapiji. Bilo je le malce bolje. Na pripravah v Oberstdorfu si je izboril mesto v ekipi, potem pa je v Klingenthalu znova začutil bolečino. Kot pravi, je zatem na Finskem potreboval že eno uro, da se je ogrel, da je lahko sploh funkcioniral. Nato je čakal, ali bo kaj bolje, da bi lahko sezono še izpeljal, a se je stanje le še poslabševalo. Zato se je odločil za operacijo, po njej pa je bilo vse lažje. Ni več čutil konstantne bolečine oziroma mravljinčenja v telesu.

Poleti prehitel načrt
"Za zdaj je vse v redu. Sem pa tja me poškodba še kdaj opozori, da je tam in da je treba malce paziti in narediti kakšno vajo, ampak pri samem treningu pa me nič ne moti. Ne na skakalnici ne med suhim treningom ne čutim, da bi me kaj oviralo pri kakšni vaji. Le na vsake toliko časa čutim nekakšno napetost v mišicah, ne bolečine. Da bi me pa bolelo, kot me je pred sezono, pa sploh ne. Le opozarja, da jo je treba negovati,"
je o poškodbi še dodal 23-letni skakalec.

Po operaciji je veliko delal s fizioterapevti, bil je tudi v toplicah in iz dneva v dan je čutil napredek. Tako je tudi razmeroma hitro okreval in se vrnil v pogon: "V bistvu sem še malce prehitel načrt. Kot smo se pogovarjali s trenerji, bi začel poleti tekme s tisto azijsko turnejo, na Japonskem, v Rusiji in šel potem naprej, če bi steklo. Sem pa že malce prej pokazal približno tako dobre skoke, da so rekli, naj grem prej poskusit. Šel sem in sem že takoj v Einsiedelnu skočil do točk. V bistvu je bilo boljše, kot smo načrtovali."

Predlani konstantno med točkami
Kot dodaja, ni bil neučakan pred vrnitvijo na skakalnice. "Bolj so bile tiste velike oči, ko sem spet po dolgem času bil na tekmi," je dejal Dežman, ki pa pravo formo še lovi. "Z občutki sem kar zadovoljen, s pripravljenostjo pa še ne. Sicer sem na treningih skakal precej bolje kot prejšnja leta poleti, a tega nisem znal prenesti na tekmo. Za Rusijo mi je sploh žal, ker bi lahko pokazal več, a saj se tudi na napakah da kaj naučiti."

Pred tem je že imel težjo poškodbo, ko si je jeseni 2014 zlomil ključnico, a je po 14 dneh že skakal in imel zatem celo najboljšo sezono v karieri. Na dobre predstave v predlanski sezoni, ko je bil skupno 24., se zanaša tudi pri postavljanju načrtov za naprej: "Predlani sem naredil preskok, ko sem dokazal, da sem lahko konstantno v točkah. Sicer sem imel kar nekaj nihanj, ki so me še zmotila. Na primer, bil sem v enem vikendu najprej med desetimi, nato pa sploh nisem bil v finalu. To me je motilo. Cilji so visoki. Po eni strani pa taki tudi morajo biti, sicer nikamor ne prideš."

Po novem tudi Dežman na Slatnarju
Tudi Kranjčan je letos zamenjal proizvajalca smuči in bo v novi zimi skakal na Slatnarjevih: "Poleti sem testiral dva proizvajalca. Na koncu sem se odločil za Slatnarja. Super je, da imaš tak servis doma in imaš lahko vse hitro urejeno, pa četudi je finančno malo manj močan kot preostali proizvajalci. Zelo sem zadovoljen, saj smo doslej zares odlično sodelovali. Mislim, da je še več skakalcev prišlo na Slatnarja, kot jih je bilo prej na Elanu."

"V vsakem primeru sta novoletna turneja in svetovno prvenstvo vrhunca, Planica pa je poslastica na koncu sezone. Letos je še norveška turneja. Tako dolge turneje po mojem mnenju še nismo imeli ali pa vsaj tako natrpane ne. Bomo videli, kako bo. Kolikor sem bral po medijih, so Norvežani to kar dobro organizirali. Zagotovo so želeli, da bi skoke tako še bolj popularizirali in približali gledalcem," je o prihajajoči zimi še povedal prvi Slovenec, ki je postal mladinski svetovni prvak. To mu je uspelo leta 2012, ko je v Turčiji premagal Jako Hvalo na drugem mestu.