Trenutek, ki bo 6. marec 2012 zapisal v zgodovino slovenskega športa. Jakov Fak je prečkal ciljno črto s časom 46:48,2. Foto: MMC RTV SLO
Trenutek, ki bo 6. marec 2012 zapisal v zgodovino slovenskega športa. Jakov Fak je prečkal ciljno črto s časom 46:48,2. Foto: MMC RTV SLO
Simon Fourcade, Jakov Fak, Jaroslav Soukup
Najboljši trije (od leve proti desni): Simon Fourcade, Jakov Fak in Jaroslav Soukup. Foto: Reuters
Jakov Fak
Jakov Fak se je po uspehu kariere znašel na ramenih reprezentančnih kolegov. Foto: EPA
Podelitev kolajne Jakovu Faku
Zgodovinski uspeh Jakova Faka
Fak svetovni prvak

24-letni Fak je zgrešil en strel, a z odličnim tekom za sedem sekund prehitel Francoza Simona Fourcada, ki je prav tako pustil eno tarčo nepokrito. Tretje mesto je pripadlo Čehu Jaroslavu Soukupu. Popoln slovenski dan v Ruhpoldingu je s petim mestom dopolnil Klemen Bauer. Preostala Slovenca sta bila nekoliko nižje. Janez Marič je bil 34., Peter Dokl pa 84.


Nastop ni bil popoln, a očitno jih je bilo 19 dovolj
"Občutki so izredni. Da postaneš svetovni prvak, moraš zares veliko delati. Nisem imel lahke poti od začetka pa do danes. Šel sem skozi veliko stvari, tako da sem izjemno vesel. Še enkrat bi se rad zahvalil trenerjem, serviserjem, zdravnikom, fizioterapevtom, vsem, ki ste mi pomagali. Zahvalil bi se rad tudi hrvaškim in slovenskim navijačem ter vsem, ki stojijo za menoj in navijajo zame. Upam, da so veseli zame," je dejal Fak, nato pa o nastopu povedal: "Streljanje je bilo zelo umirjeno, tako sem pristopil k vsakemu strelu. Bil sem zelo sproščen, svoje moči sem razporedil pravilno. Nastop sicer ni bil popoln, saj nisem zadel vseh strelov, a videti je, da jih je bilo danes devetnajst dovolj."

V zadnji krog s 14 sekundami zaostanka
Tako Faku kot Bauerju je že od začetka tekme, na kateri je nastopilo rekordnih 139 biatloncev, dobro kazalo. Po polovici proge sta bila ob brezhibnem strelskem nastopu peti in četrti, po treh četrtinah pa tretji in četrti. Sledilo je zadnje streljanje, na katerem sta oba zgrešila po enkrat. Fak je strelišče zapustil s 14 sekundami zaostanka za vodilnim Simonom Fourcadom, ki pa ga je z izjemnim tekom nadoknadil in prišel do uspeha kariere.

Velepec: Dan Jakova
"Danes je bil dan Jakova. Vse je naredil prav razen enega strela, ki je šel na rob tarče. Vedeli smo, da je Fak eden od 15 biatloncev, ki so v igri za medaljo. Konkurenca je takšna, da na noben način ne moreš izključiti nobenega. Vedeli smo, da bo odločal tek, in to prvi krog. Zato smo začeli počasneje, vedeli smo, da brata Fourcade ne bosta zdržala hitrega ritma, ker se je tudi zgodilo," ni skrival navdušenja trener Uroš Velepec.

Fak ima zdaj popoln komplet medalj
Fak je tako znova dokazal, da je mož za velike tekme. Bronoma s svetovnega prvenstva v Pjeongčangu (2009) in z olimpijskih iger v Vancouvru (2010) ter srebru iz Ruhpoldingu je dodal še najžlahtnejše odličje. "Jaka", kapo dol.

Bauerju uspel nastop, kot si ga je zamislil
Nekoliko v senci Fakovega uspeha je kljub sijajnemu petemu mesto ostal Bauer, ki je bron zgrešil le za štiri sekunde. "Uspel mi je nastop, kot sem si zamislil. Drugače sem pristopil k tekmi, včeraj sem naštudiral taktiko z bolj umirjenim začetkom, potem pa je sledila koncentracija na strelišču. Bilo je premalo za medaljo, a sem vseeno zelo zadovoljen. Odločale so malenkosti, mogoče sem malo premalo dodal na koncu, a to je vse, kar sem lahko naredil," je bil zadovoljen Bauer.

Čestitki Janše in Turka
Faku sta za velik uspeh že čestitala tudi predsednik vlade Janez Janša ter minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

V videonovicah desno si oglejte zadnje streljanje in prihod v cilj Jakova Faka, intervju za TV Slovenija in podelitev medalj.

PORTRET JAKOVA FAKA

Rojen:
1. avgusta 1987 (Reka)
Prebivališče: Preddvor, Mrkopalj (Hrvaška)
Hobiji: Kolesarjenje
Klub: ŠD Pokljuka
Trener: Uroš Velepec

NAJVEČJI USPEHI
Olimpijske igre:
Šprint - 3. mesto (Vancouver 2010)

Svetovna prvenstva:
20 km - 1. mesto (Ruhpolding 2012)
Mešana štafeta - 2. mesto (Ruhpolding 2012)
Pjeongčang (2009) - 3. mesto (20 km)

Svetovni pokal:
Zasledovanje - 3. mesto (Östersund 2009)

Posamično (M), 20 km:               * 
 1. J. FAK           SLO   46:48,2 (1)
 2. S. FOURCADE      FRA      +7,0 (1)
 3. J. SOUKUP        ČEŠ      12,3 (1)
 4. A. BIRNBACHER    NEM      13,1 (1)
 5. K. BAUER         SLO      16,6 (1)
 6. M. SLESINGR      ČEŠ      25,1 (1)
 7. A. PEIFFER       NEM      36,5 (2)
 8. E.-H. SVENDSEN   NOR      49,2 (2)
 9. S. NOVIKOV       BLR      49,8 (0)
10. F. LINDSTRÖM     ŠVE      52,0 (1)
...                                   
34. J. MARIČ         SLO    3:31,1 (3)
84. P. DOKL          SLO    7:29,1 (4)
                                      
  * - zgrešeni streli/kazenske minute 

SVETOVNI POKAL
SKUPNI VRSTNI RED Moški (22/26): 1. M. FOURCADE FRA 910 točk 2. E.-H. SVENDSEN NOR 881 3. A. BIRNBACHER NEM 704 4. S. FOURCADE FRA 662 5. C.-J. BERGMAN ŠVE 552 13. J. FAK SLO 484 38. K. BAUER SLO 199 73. V. RUPNIK SLO 33 77. J. MARIČ SLO 19









										

			
			
Podelitev kolajne Jakovu Faku
Zgodovinski uspeh Jakova Faka
Fak svetovni prvak