Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 35 glasov Ocenite to novico!
Janez Šmitek
Janez Šmitek je zadnjih devet let svetovalec vodje tekmovanja Pokala Vitranc, kot nekdanji dolgoletni trener pa je še vedno hvaležen sogovornik za analizo aktualnih dogodkov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
       Vedno težje je bilo smučati tik ob kolu. Avstrijci temu rečejo "Badewanne". Kopalna kad. Nastane dolga jama, ki je na sredi najgloblja, kar ruši ravnotežje. Matt smuča podobno, kot sta včasih njegov brat Mario ali Manfred Pranger. Gre bolj okroglo linijo, vendar vzdržuje visoko hitrost.       
Štefan Hadalin
Štefan Hadalin je z 22. mestom v slalomu poskrbel za najboljšo slovensko uvrstitev 56. Pokala Vitranc. Šmitka je sicer Hadalin navdušil zlasti s svojim smučanjem na strmini v Adelbodnu in St. Moritzu. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
       Za nas kot prireditelje se je sicer tekma razpletla idealno, z zmago Avstrijca, saj so avstrijski mediji lahko strogi ali celo nesramni pri ocenjevanju.       
Ingemar Stenmark
Ingemar Stenmark je s 86 zmagami rekorder v svetovnem pokalu. Foto: BoBo
       Mislim, da tisti, ki niso med najboljšimi stotimi, nimajo kaj iskati na tekmi svetovnega pokala. Že v Franciji, ko sem bil trener, se spomnim, da smo na državnem prvenstvu število nastopajočih omejili na 50. To bi tudi predlagal za svetovni pokal.       
Marcel Hirscher
Smučanje na meji mogočega: Marcel Hirscher je ta hip nedvomno najboljši smučar sveta. Osvojil je že šest velikih kristalnih globusov. Kar je bil nekoč za tekmece Stenmark, je zdaj Hirscher. Njegov prijatelj Felix Neureuther pravi, da bo Hirscher gotovo osvojil globus tudi v naslednjem letu in še čez dve leti in čez tri leta, če še ne bo končal kariere: "Smolo imam, da tekmujem ravno v času z Marcelom," je tudi povedal Neureuther, ki je bil na tekmah svetovnega pokala sedemkrat drugi, kadar je zmagal Hirscher. Foto: Reuters
       Zakaj ji je (Ilki Štuhec) uspel tak preskok v eni sezoni, ne vem odgovora. Njeno smučanje je neskončno zrelo. V glavi imam kombinacijo v Crans Montani, superveleslalom, kako je šla čez prelomnico in ujela tista vrata ... To je moško reševanje težav. In potem, kakšno je bilo nadaljevanje. Niti za trenutek je ni vrglo iz tira, dirkala je naprej, kot da se ni nič zgodilo.       
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec je šla v sezono z željo, da bi končno enkrat stopila na stopničke tekme svetovnega pokala, a sledila je neverjetna serija uspehov in tudi naslov svetovne prvakinje v smuku. Foto: EPA
VIDEO
Slivnik: Ko Marcel sleče...

Dodaj v

Hirscher večji celo od Stenmarka, meni Janez Šmitek

Ilka Štuhec v Crans Montani moško rešila težave
7. marec 2017 ob 06:30
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Vedno znova si presenečen, kakšen genij je," najboljšega smučarja sveta Marcela Hirscherja hvali Janez Šmitek, ki ga preseneča tudi Ilka Štuhec: "Kdor koli bi rekel, da je to mogoče, bi mu rekel: Ti si nor."

Šmitek je dolgoleten trener (tudi reprezentanc) v alpskem smučanju, zadnja leta pa svetovalec vodja tekmovanja Pokala Vitranc. V pogovoru za MMC je analiziral, kaj se je v soboto in nedeljo dogajalo na podkorenski strmini, ocenil velemojstrstvo Marcela Hirscherja in povedal, da mu ob neverjetnem napredku Ilke Štuhec pravzaprav ni jasno, kako se je to lahko zgodilo.


Organizatorji Pokala Vitranc ste imeli spet veliko dela, nagajalo je vreme. V soboto dopoldne je bilo toplo, začelo je tudi deževati ...
Ko smo v soboto zjutraj prišli na teren, mi je bilo povsem jasno, da bo treba vso progo posoliti. Postavili smo se v kolono in smo pripravili ves teren. Po ogledu proge sem s pomočniki še enkrat posolil progo. V takšnem primeru, ko je toplo in dež, sol deluje. V lanski sezoni je bilo veliko tekem na snegu, utrjenem s soljo.

Ste vseeno lahko pripravili dobro progo?
Po moji oceni je bila proga zelo dobra, kar dokazuje zmaga Hirscherja v veleslalomu. Po logiki stvari bi moral zmagati Haugen, vendar ni. Problem je bila bolj vidljivost, megla. To je lahko do tekmovalcev krivično. Eden ima več sreče, drugi manj. Zato so tudi prekinili veleslalom, kar je pravilno.

Podlaga je bila torej nekaj posebnega. Je težko smučati na takšnem snegu?
Naredijo se nekakšne ledene kroglice. Občutek imaš, kot bi se peljal po ležajih. Če pritisneš premočno v tla, oddsrneš. Enakomerno pojemajoče je treba voditi zavoj. Smučka ves čas drsi in je treba nenehno loviti ravnotežje, kar znajo le veliki mojstri. Poglejte Haugna, kako je v finalu veleslaloma odsmučal zadnjo strmino. Celo bolje od Hirscherja. Danes je tako, da če ne voziš na meji mogočega, ne moreš biti spredaj.

Kako komentirate slalomski razplet? Zakaj je lahko Michael Matt premagal vso konkurenco?
Njegov način smučanja je idealen za progo, kot je bila. Vedno težje je bilo smučati tik ob kolu. Avstrijci temu rečejo "Badewanne". Kopalna kad. Banja. Nastane dolga jama, ki je na sredi najgloblja, kar ruši ravnotežje. Matt smuča podobno, kot sta včasih njegov brat Mario ali Manfred Pranger. Gre bolj okroglo linijo, vendar vzdržuje visoko hitrost. Za te razmere je to zelo dobro, na svetovnem prvenstvu pa je šel preveč okrog kolov in je zato izgubil medaljo. Nekaj časa je kazalo, da bo Thaler, 28. po prvi vožnji, celo na stopničkah. To se je v slabih razmerah že dogajalo. Za nas kot prireditelje se je sicer tekma razpletla idealno, z zmago Avstrijca, saj so avstrijski mediji lahko strogi ali celo nesramni pri ocenjevanju. Govorim o rumenem tisku, ne o ORF-u, kjer so strokovnjaki.

V teh razmerah je kar pohvalno, da je Štefanu Hadalinu s številko 46 uspelo priti na 22. mesto, se strinjate?
Ob tem se spomnim Mitje Kunca, ki je leta 1999, ko je Jure Košir zmagal, s 43 številko osvojil 13. mesto, pa je na tekmo prišel po poškodbi. Za Hadalina sem mislil, da je predvsem dober na položnih slalomih, potem pa sem ga videl v Adelbodnu, kjer je najhujša strmina, okrog 65 odstotkov. Takrat me je zelo presenetil, pozitivno seveda. Ali pa v St. Moritzu, kjer je šel v finalu na strmini tudi suvereno, enkratno.

Od preostalih Slovencev nekako niti ni bilo pričakovati veliko ...
Tekmovalci s številko nad 60 se lahko le učijo. Z njihovim znanjem in takšno številko skoraj ne moreš priti v finale.

Se strinjate z mnenjem Toneta Vogrinca, da je na štartu prve vožnje preveč tekmovalcev?
Mislim, da tisti, ki niso med najboljšimi stotimi, nimajo kaj iskati na tekmi svetovnega pokala. Že v Franciji, ko sem bil trener, se spomnim, da smo na državnem prvenstvu število nastopajočih omejili na 50. To bi tudi predlagal za svetovni pokal. Torej največ 50, in to so tisti, ki so se sposobni uvrstiti v finale.

Kaj pravite na Marcela Hirscherja, ki je že šestič osvojil veliki kristalni globus?
Zmagati šest svetovnih pokalov zapored v takšni konkurenci je noro. Smučanje spremljam od Tonija Sailerja naprej, poznam vse smučarje, in to, kar dela Hirscher, je prvo mesto. Užitek ga je gledati. Moj nečak Janez Slivnik, trener v avstrijski reprezentanci, mi je rekel, da ko mu da kakšno informacijo, Hirscher naredi bolje, kot se mu reče. Vedno znova si presenečen, kakšen genij je.

Trdite torej, da je še večji kot Ingemar Stenmark, zmagovalec 86 tekem za svetovni pokal (Hirscher 44)?
Ko je tekmoval Stenmark, superveleslaloma še ni bilo, ampak dvomim, da bi tam zmagal. Hirscher je. Stenmark pri hitrostih nad 80 km/h ni bil domač, podobno Tomba, medtem ko na drugi strani na primer Hermann Maier ni bil dober v slalomu.

Janez Slivnik, trener veleslalomistov v avstrijski reprezentanci, je o Marcelu Hirscherju za Val 202 povedal: "Marcel ima svojo ekipo. Oče je vedno prisoten, ima tudi dva serviserja. Je pravi profesionalec. Kondicijsko je noro močan. Ko sleče majico, je težko verjeti, da je to mogoče. Zelo natreniran je. Nobene stvari ne prepusti naključju. Ogromno testira material, za vse podlage ve, kako bo vozil. Občutke ima noro dobre. Trenira večinoma v Reiteralmu. To je njegova baza. Na Mölltalu so ga peljali s helikopterjem. Trenira vedno z motornimi sanmi."


Je bila že v časih, ko ste bili vi trener reprezentance, praksa, da so najboljši smučarji sveta trenirali tako, da so jih s helikopterjem vozili na štart?
Seveda. Spomnim se, ko smo bili v Val Gardeni, kako so šle največje reprezentance s smuka na trening veleslaloma v Alta Badio s helikopterjem. Ali pa v Zermattu, kjer je dolga povezava za trening smuka, zato so se tekmovalci na štart vozili s helikopterjem. Ali pa na olimpijskih igrah v Vancouvru 2010, ko so Avstrijci plačali ne vem koliko, samo zato, da so imeli progo zase. V slovenski reprezentanci to ni bilo mogoče, le kdo bi to plačal.

So se pa razmere za trening Slovencev na domačih smučiščih vseeno izboljšale in v Kranjski Gori je lahko letos kakovostno trenirala tako ženska kot moška reprezentanca. Polili ste tudi progo, januarja je bilo zelo ledeno, skratka, razmere, kot so večinoma na tekmah. Bo to stalnica tudi v prihodnje?
Predsednik kranjskogorskega kluba, nekdanji tekmovalec Grega Benedik, točno ve, kaj potrebuje vrhunski smučar. Imamo dve progi, ena je v Podkorenu, druga v Kranjski Gori. Tudi žičničarji nam gredo na roke. Je pa problem, ker je zaradi milega začetka zime poligon narejen prepozno. Lahko bi imeli pripravljenega že decembra, a ni bilo snega. Saj ste videli, vsa Francija, Švica, vse je bilo kopno. Obup. Za trenerje je to največja mora, vsa ta logistika in iskanje smučišč, kjer je sneg.

Potem je kar v redu, da je Pokal Vitranc šele na začetku marca?
V tem terminu smo do zdaj še vse tekme izvedli, je pa malce smešno, ker sta kranjskogorski tekmi na koledarju za tekmami na Norveškem.

Vas je presenetilo, kakšna neverjetna sezona je uspela Ilki Štuhec?
Ilka je izredno presenečenje. Kdor koli bi rekel, da je to mogoče, bi mu rekel: ti si nor.

Čeprav - bila je vendar večkratna svetovna mladinska prvakinja ...
Ja, ampak so prišle poškodba. Zakaj ji je uspel tak preskok v eni sezoni, ne vem odgovora. Njeno smučanje je neskončno zrelo. V glavi imam kombinacijo v Crans Montani, superveleslalom, kako je šla čez prelomnico in ujela tista vrata ... To je moško reševanje težav. In potem, kakšno je bilo nadaljevanje. Niti za trenutek je ni vrglo iz tira, dirkala je naprej, kot da se ni nič zgodilo.

Izjemna je tudi njena mati. Se tudi vi čudite, kako je lahko tako uspešna serviserka smuči?
Poznam njeno zgodbo. Ko sem bil v službi v Alpini in smo imeli prakso za serviserje, je imel njen oče doma servis smuči, tako da se je lahko doma naučila te obrti. Ona to res dela z ljubeznijo.

Predvsem pa je treba ceniti njihovo vztrajnost.
Res je. Dolgo časa ni bilo pravega uspeha. Samo čestitam jim lahko. Vsi so mislili, da bo po slovesu Tini Maze slovensko smučanje doživelo potop, a se to ni zgodilo.

Bo Ilka Štuhec v prihodnosti tudi osvojila veliki kristalni globus?
To pa težko. Ima sicer tri discipline: smuk, superveleslalom in kombinacijo ... Odvisno od drugih tekmovalk, No ja, lahko se tudi zgodi.

Tomaž Okorn

Prijavi napako
Komentarji
artoum
# 07.03.2017 ob 07:16
ehh. ne moreš primerjat smučarjev iz drugih obdobij. ne moreš reči kaj bi Stenmark delal z današnjo opremo in kaj bi Hirscher delal s takratno opremo.
je pa super tema za kreg......
dr. LeQuack
# 07.03.2017 ob 07:05
In ker kao v svetu največ pomeni zlata olimpijska medalja, ki je Marcel še nima in se lahko tudi zgodi da ostane brez, je do takrat razprava o največjem povsem brezpredmetna.
dr. LeQuack
# 07.03.2017 ob 06:59
Nisem ravno strokovnjak, ampak že razmerje tekem pove zakaj je nekemu tehničarju lažje dobiti veliki kristalni globus. V moškem programu je v tej sezoni le 14 tekem v hitrih disciplinah, medtem ko ji je kar 20 v tehničnih (10 SL, 8 VSL, 2 paralelni tekmi).
Tudi Ilka bo mogla priključit eno od tehničnih disciplin če bo hotela kandidirati za VKG.
Pa še o tisti Stenmark / Hirscher primerjavi in SG-ju. Vsi ki smo gledali tisto tekmo, ki jo je Marcel dobil, vemo da je imel predvsem veliko sreče z vremenom in postavitvijo. Verjamem, da bi tudi Stenmarku, ob bolj veleslalomski postavitvi in ob kančku sreče, uspelo dobit kakšen Super G, če bi ga za njegovega časa vozili.
Janez1965
# 07.03.2017 ob 06:46
Jaz pa mislim da NI.

86.....
Vipavec
# 07.03.2017 ob 08:30
Ingemar je največji in smučal je na naših Elanovkah.
Tega se ne pozabi.
Kvečjemu bi mu pri nas spomenik lahko postavili in muzejsko zbirko.
mike1968
# 07.03.2017 ob 07:54
Stenmark eden in edini!
Vipavec
# 07.03.2017 ob 08:32
Šmitek spet razočaral.
Ingemarja ponižuje, ne verjame da Ilka lahko osvoji tudi veliki kristalni globus do konca kariere?
E moj Šmitek.
raknac navi
# 07.03.2017 ob 07:11
Ah no Janez... mal pa pretiravas... stenmark ma tri globuse... in vsi vemo zakaj nima sedmih... svedi pac niso biki tako mocni na FISu kot avstrijci...
bad brains
# 07.03.2017 ob 07:07
S tem, da Hirscher trenira 24/7 , pri Stenmarku pa je sploh proti koncu kariere bil trening postranska stvar :)
jensen
# 07.03.2017 ob 08:35
Maier je pa ful obvladal slalom :)

Hirscher zmaguje skupno tudi zato, ker v hitrih disciplinah ni nikogar, ki bi bil tako prepričljiv. Svindal je bil lani spredaj, pa se je poškodoval. 2012 je Ivica tudi vodil, pa se je ravno tako poškodoval.
rdečinavijač
# 07.03.2017 ob 08:45
8 slalomskih in 8 veleslalomskih globusov le nekaj pomeni. In obakrat 7 zaporednih. Zakaj pa Šmitek ne odgovori a se strinja s favoriziranjem tehničarjev glede števila tekem? jaz ne oporekam velemojstrstva Hirscherja, samo določene stvari je pa treba priznati. Pa še vprašanje glede soli. Kako 2 toni vpliva na okolje? A se vse to splača za promenado "pomembnežev"?
TCF
# 07.03.2017 ob 11:21
Primerjati Hirscherja in Stenmarka je brezpredmetno. Oba sta izvenserijska tekmovalca, v različnih časih, različnih pravilih, drugačni konkurenci.

"Po moji oceni je bila proga zelo dobra, kar dokazuje zmaga Hirscherja v veleslalomu. Po logiki stvari bi moral zmagati Haugen, vendar ni."

Lol, to je kao dokaz, da je bila proga dobra? Dragi Šmitek, Hirscher je imel po prvi vožnji pred Haugnom več kot 1.60 prednosti. Takšen šampion kot je on takšne prednosti pač tudi na razriti progi ne bo izgubil. Je pa imel tam nekje 20. čas finala, kar ti več pove o progi (oz. o razmerah - tudi megla je močno vplivala) kot pa zmaga. Ampak seveda bo Šmitek zadevo obrnil tako, da izpade kot da je bila proga odlična.

Btw, drugače sem mnenja, da so v danih razmerah opravili s pripravo proge dobro. V takšnih temperaturah in vremenu se pač ne da bolje. Tako da ne krivim delavcev, pravzaprav jim vsaka čast za izpeljavo tekme, temveč krivim vreme, na katerega pa se ne da vplivati.

Tudi tale izjava nekaj pove o Šmitku:
"Za nas kot prireditelje se je sicer tekma razpletla idealno, z zmago Avstrijca, saj so avstrijski mediji lahko strogi ali celo nesramni pri ocenjevanju."

Verjetno bi bil depresiven, če bi zmagal Slovenec namesto Avstrijca, ker bi te potem avstrijski mediji popljuvali, a ne? Kakšna prpasta, luzerska mentaliteta je to. Pa koga briga, če te popljuvajo, tako ali tako vedno pljuvajo, če njihov ne zmaga. Saj je povsod tako, tudi pri nas se pljuva in verjetno v ostalih državah tudi. Zakaj torej tak strah pred Avstrijci?
tetka
# 07.03.2017 ob 09:33
Stenmark je bil izvenserijski talent v fizičnem smislu. Pravi atlet. 320 cm z mesta v daljino. Absolutno ravnotežje. Na youtube lahko vidite, da pri 60 letih brez težav sonožno naskoči na švedsko skrinjo ..višina preko 1 meter. On spada v kategorijo Jordana, Federerja,...
tetka
# 07.03.2017 ob 09:02
Hirscher ni boljši od Stenmarka. Tudi od Tombe ne. 6 VKG je fantastično a so do neke mere tudi posledica sreče in poškodb glavnih konkurentov. Stenmark bi ob normalnem točkovanju imel verjetno 8 VKG. In omenja se da Stenmarku nad 8p kmh ni šlo ...to je res. Res je da je Hirsher zmagal superG ampak po sreči. Sicer pa skoraj nikoli ni bil kandidat za vrh. Tudi letos poglejno njegove rezultate v superG..nič posebnega in v slalomu je Kristofferson celo sezono boljši. Ligety pa v veleslalomu več sezon. On je zmagoval VKG ker je bil v obeh tehničnih disciplinah konstantno med 3. Stenmark pa je več sezon bil absolutna številka 1 v obeh. Poglejte si MKG. Ne more bit 86 manj od 44. Sicer sem mnenja da se športnikov ne da direktno primerjat.
Hik
# 07.03.2017 ob 10:38
Tudi Stenmark bi imel 6 ali 7 zaporednih velikih globusov, če ne bi bilo butastega pravila, da so se iz vsake discipline šteli le po trije, štirje ali pet rezultatov. In potem so velike globuse osvajali raznorazni Lušerji, Venzelji in Fili Meri, ki so na sezono ujeli kakšno kombinacijsko zmago, par drugih in tretjih mest v do dveh disciplinah ter še nekaj uvrstitev v deseterico v vseh ostalih disciplinah, Ingemarju pa je šlo npr. 1979 v skupni seštevek samo 6 od skupno 13 zmag v slalomu in veleslalomu.
generacija56
# 07.03.2017 ob 10:46
Zato pa je človek svetovalec na Vitrancu...
Zaradi Stenmarka so se menjala pravila, uvedla se je nova disciplina.
Le človek dometa svetovalca na Vitrancu pa lahko da takšno izjavo za medije.
Mediji pa sveda pograbijo, da bi imeli o čem pisati.
Stenmark Je legenda! Svetovna in Slovenska!
Šmitek pa žalosten človek, ki mu neke stari niso jasne....
gstk
# 07.03.2017 ob 09:16
Janez Šmitek ni oseba ki bi lahko komentiral smučanje. Bil je trener in kje so kranjskogorci danes, stroka je doma na štajerskem. Poglejte najboljše slovenske smučarje in smučarke, kot vem ni men dajboljšimi nobenega kranjskogorca, ki bi ga veleum Šmitek lagko natreniral.

Edino po čem je znan da Koširja ni uvrsti na olimpijske igre.

Ministrstvo za okolje pa naj mu izstavi kazen za onesnaženje okolja, da vrže 2 toni soli nad izvir Save oz. Zelence.
Janko1973
# 07.03.2017 ob 07:08
Janez blebeta neumnosti...
Nikolaj
# 07.03.2017 ob 10:48
V času Stenmarka so, zato da bi ga onemogočili, uvedli superveleslalom.
Na prvih superveleslalomih je Stenmark dosegal dokaj dobre čase (spomnim se,da je imel na prvem superveleslalomu tretji vmesni čas). Seveda je avstrijski smučarski lobi takoj uveljavil postavitev superveleslaloma, ki je bil v bistvu smuk. In Stenmark v teh superveleslalomih ni več nastopal.
Nikolaj
# 07.03.2017 ob 10:39
Stenmarka so z dodatnimi pravili o točkovanju oškodovali.
Stenmark je 3 krat osvojil veliki kristalni globus, v kolikor pa pravil o točkovanju ne bi spremenili, pa bi Stenmark osvojil VKG najmanj 6 krat.

Stenmarka je onemogočil avstrijski smučarski lobi.
www
# 07.03.2017 ob 09:05
Težko primerjati športnike iz različnih obdobij...vsa čast tako 86 zmagam kot 6 globusom.
RazorBack
# 07.03.2017 ob 07:18
Bad brains, torej je to slaba stvar? Kot v Oš, ce dobis 5 in se ne ucis - si genij, ce si se ucil in dejansko nekaj vlozil, si pa bedak. Zato pa smo tam kjer smo.. beg mozganov itd,
tetka
# 07.03.2017 ob 14:04
Vse je povedano.
Stenmark je bil tako dominanten z revolucionarnimi pristopi, fizično superiornostjo ampak ne v smislu brutalnosti ampak elegance. Stenmarj je Federer ne Nadal, Stenmark je Jordan ne LBJ...Ne samo da bi imel 6-8 VKG sistem FIS ki ga je birokratsko želela limitirati je zagotovo tudi uspela v tem da nima 100 in več zmag saj je Stenmark imel zagotovo težave z motivacijo.. po letu 1980
Saj je po decembrskih tekmah imel max točk in ves januar in februar in marec je zmagoval brez !!!! da bi se mu štele točke. Švedska ga je proglasila za njihovega največjega športnika vseh časov.
jensen
# 07.03.2017 ob 13:18
Ne vem, zakaj bi moralo biti število smuk+sg uravnoteženo s številom vsl+sl. Kot da je tako blazno enostavno biti dober v veleslalomu in slalomu istočastno. Ravno nasprotno, v tistem avstrijskem valu z Maierjem, Eberharterjem, Knaussom, itd. so večinoma prakticirali sm+sg+vsl in zlahka zmagovali v skupnem. (Norvežana in Bode so imeli pa še slalom.)

Kot so nekateri že omenili, so zaradi Ingemarja spreminjali pravila, uvedli super g... V drugem delu sezon 78/79 so dali pike prvim 25-im, pri čemer je prvi dobil samo 25 točk. V skupno uvrstitev pa so štele samo 3 (!!!) uvrstitve iz posamezne discipline. Tip je zmagal vseh 10 veleslalomov, šteli so se mu pa trije.
fah-q
# 07.03.2017 ob 09:39
Ilka je izredno presenečenje. Kdor koli bi rekel, da je to mogoče, bi mu rekel: ti si nor.

presenečenje je lahko zame, ki je ne poznam osebno in nimam kaj dosti pojma ne o tehniki ne o treningih za smučanje. za strokovnjake pa to ne bi smelo bit tako. očitno je ilka imela težave s poškodbami, očitno je psihično precej močnejša od ostalih in očitno tu nekdo nima pojma o psihi...in logičen sklep tu je, da mogoče ravno zarad tako malo znanja na področju psihe ni rezultatov pri nas, ker uspevajo le talenti, ki imajo tudi v glavi nek red.

Ko je tekmoval Stenmark, superveleslaloma še ni bilo, ampak dvomim, da bi tam zmagal. Hirscher je. Stenmark pri hitrostih nad 80 km/h ni bil domač, podobno Tomba, medtem ko na drugi strani na primer Hermann Maier ni bil dober v slalomu.
no, glede tega je eno ime na vrhu po točkovanju s skoraj 2500 pikami v sezoni oziroma skor tolk kot naslednje 3 za njo.
bilzerian
# 07.03.2017 ob 08:46
po moje bo naslednjo sezono tudi ilka izboljšala svojo tehniko v veleslalomu, ter bo šla na VKG.
če le ne bo kake poškodbe
snowman
# 07.03.2017 ob 10:52
V svetovnem pokalu naj najprej uravnotežijo razmerje tekem, da bo pošteno.

Letos imamo pri ženskah 10 slalomov, 9 veleslalomov, 8 smukov, 7 super-Gjev.

Torej 19 tehničnih in 15 hitrih. Če bi bilo to pošteno in bi imeli recimo vsakih 9, kar bi bilo pošteno, bi se zdaj verjetno naša Ilka borila za skupno zmago, če ne bi bila celo že v vodstvu.
atal
# 07.03.2017 ob 10:01
g. Šmitek, Ilka je napredovala predvsem zaradi dobrega trenerja, ki svojemu egu ne daje prednosti pred tekmovalkino osebnostjo, sproščenostjo in počutjem. Takšen pristop dela čudeže, seveda pa so se Ilki poklopile tudi druge stvari.
mike1968
# 07.03.2017 ob 09:51
Prava poezija je bilo gledati Stenmarka in Križaja. Fantastično lepa tehnika, ne pa sedanje boksanje količkov..........
rdečinavijač
# 07.03.2017 ob 08:47
Pa omenjati Hirscherjevo zmago v SG je brez veze. Je samo ena in še tisto je bil veleslalom. Zakaj se nikoli ne omeni vseh dejstev?
tetka
# 07.03.2017 ob 16:44
O Stenmarku debatirat resno bi smeli le tisti ki so rojstni letnik pred 1970 in so ga gledali v živo...in imajo sliko obeh smučarjev pred sabo. Ne pa neki 20 letniki ki so samo slišali da je obstajal nek Stenmark.
tetka
# 07.03.2017 ob 16:40
Hehe...Hirscher ne gre na polno...zato za nekaj stotink zaostane..ko pa gre je sekundo spredaj...a mi to gledamo iste tekme?
Kristofersen je šolal Avstrijca v slalomu zadnji dve leti .....nič mu ni mogel ..no seveda ker je vozil s pol moči Kristoferson pa je divjal z 200 %....
Dokler se ni poškodoval Ligety je bil Avstrijec po sekundo zadaj..ampak ja...vozil je na pol....
granadir
# 07.03.2017 ob 15:14
"Če bi bilo v času Stenmarka takšno točkovanje, kot je danes, bi Stenmark osvojil 8 VKG."..... S tem, da bi imel vsakič cca 3000 točk..... Primerjava med Švedom in Avstijcem je nesmiselna, ker Avstrijec Švedu, če smo pošteni ne seže niti do kolen...Osebno sem takrat spremljal sv. pokal,ker sem pač že v letih in lahko rečem, da so bila obdobja, ko Stenmarka enostavno sploh ni bilo mogoče premagat... Absolutna superiornost...
Nha Trang
# 07.03.2017 ob 14:12
Če bi bilo v času Stenmarka takšno točkovanje, kot je danes, bi Stenmark osvojil 8 VKG.
WyattEarp
# 07.03.2017 ob 12:10
Zaenkrat ga ni večjega od Stenmarka...
SLOBloodPatriot
# 07.03.2017 ob 10:02
Marcel Hirscher je trenutno na večni lestvici na 4. mestu, po koncu sezone ko mu pripišejo zraven še 25 pik (VKG + 2MKG) bo na 3. mestu takoj za Herminatorjem. Da bi premagal Stenmarka na 1. mestu večne lestvice bi Hirscher potreboval še 2 tako dobri sezoni.
http://www.ski-db.com/db/stats/m_super.php

Pri ženskah do te sezone Ilke seveda ni bilo zraven med top 200 smučark vseh časov na večni lestvici. Zdaj pa Ilka na tej lestvici zaseda trenutno 85.mesto, vendar če bo osvojila še oba mala globusa in še kakšno zmago do konca sezone ali pa stopničke, bo blizu 50.mesta. Pred njo bosta od Slovenk samo še Mateja Svet in pa Tina Maze.
http://www.ski-db.com/db/stats/f_super.php
Bregas
# 07.03.2017 ob 08:54
"Moj nečak Janez Šmitek, trener v avstrijski reprezentanci..."

tole je najbrž mišljeno:

Moj nečak Janez Slivnik, trener v avstrijski reprezentanci...
Janko1973
# 07.03.2017 ob 07:07
Jaz pa pravim, da si ga naj kar domov odpelje. Marcel in Janez v kadi, bi znalo biti zanimivo...
tetka
# 07.03.2017 ob 16:34
Dej se ne smeši...vsaj na wikipedijo pejt in odtipkaj Ingemar Stenmark...bo šlo?
Nato odtipkaj v Google...Lex Stenmark rule.... bo šlo?
No in ko boš zmogla ali zmogel to prebrat piši naprej.
Stenmark bi v današnjem sistemu točkovanja imel minimalno 8 VKG , najmanj zato ker sem prepričan da mu je precej padla motivacija ko je decembra zaključil z nabiranjem točk v januarju in februarju pa je vozil in zmagoval za 0..zero..nič....točk....ni smel nastopiti in braniti dveh zlatih olimpijskih medalj v Sarajevu....
In kot sem že napisal Stenmarkov slog je vzbujal občudovanje bil je nekako nerealno boljši od drugih...njegove prirojene predispozicije so bile boljše od Hirscherjevih in prepričan sem da bi tudi danes z modernim treningom in znanstvenim pristopom dominiral enako. Človek je bil smučarski fenomen. On je vozil Gran Riso eno najstrmejših veleslalomskih prog kot bi se igral na kaki položni progi Soriške planine...Tip je Jordan smučanja v slalomu in veleslalomu.
granadir
# 07.03.2017 ob 15:28
Še boljša primerjava.... 9 sezon zaporedoma je bil Stenmark, zmagovalec skupnega seštevka sv. pokala v slalomu in veleslalomu.... In če ne bi jodlarji spremenili pravil bi bilo tudi toliko skupnih zmag...
rdečinavijač
# 07.03.2017 ob 15:06
Pa ne vem če se kdo spomni: Stenmarku niso dovolili nastopiti na OI v Sarajevu, ker je bil kao profesionalec, ker je imel neko privat sponzorstvo. So ga tudi tu verjetno ogoljufali za vsaj eno če en dve medalji.
tetka
# 07.03.2017 ob 14:08
Že to, da ga leta 2017 ljudje še vedno živo poznajo veliko pove o Švedu. Stenmark ni nikoli silil v ospredje, ni dajal intervjujev ni se bahal...Tu je bil zelo poseben.
Andrej52
# 07.03.2017 ob 13:33
Super talent Stenmark je bistveno vplival na razvoj vrhunskega smučanja, kar za Hirscherja, tudi če bo imel dvajset velikih kristalnih globusov nikoli ne bo mogoče trditi. Ostal bo zapisan kot vrhunski smučar, ki je zaradi najbolj stabilne forme uspel za nekaj točk premagati zasledovalce in nič več.
sisoruen
# 07.03.2017 ob 11:23
Mah, vsak ima lahko svoj okus in reče, ta je bil večji, ta ni bil. Ampak statistika je statistika. Jaz bi rekel, da je imel Stenmark zagotovo večjo konkurenco, kar dejansko priča statistika. Če z polovico manj zmagami osvojiš več velikih kristalnih globusov, potem to preprosto pomeni, da si imel slabšo konkurenco. In to zelo slabšo, kar bo tudi vidno.

Hirscher je osvojih 6 velikih kristalnih globusov, Stenmark samo tri, pri čemer je Hirscher imel skupaj skupaj 44 zmag, Stenmark skoraj dvakrat več. V slalomu je razmerje 40:20 za Stenmarka, v veleslalomu 46:21 za Stenmarka. Hirscher ima še nekaj sezon pred sabo, da to statistiko popravi, vendar izenačil je zagotovo ne bo.

Tudi če gremo gledat velike globuse. Stenmark ima res samo tri prva mesta, ampak pazite, ima hkrati 6 drugih mest, kar spet priča, da je očitno imel veliko konkurenco. Stenmark je tudi začel svoj pohod pri 18-ih, Hirscher šele pri 22-ih, kar spet kaže, da je bil Stenmark večji talent. S kakimi kalibri je tekmoval Stenmark in recimo zgubljal prva mesto v skupnem seštevku? Gustav Thöni, Andreas Wenzel, Phil Mahre in Pirmin Zurbriggen. Skratka, same legende. In velike kristalne globuse je Stenmark zgubljal za par točk, npr. za 5 točk leta 1975, za 4 točke leta 1980, za 6 točk leta 1981, za 26 leta 1984, torej z malo sreče bi lahko imel vsaj še 3 velike kristalne globuse več. Skratka, te zmage so mu jemali ljudje, ki so sami imel 4, (Thöni) 3 (Mahre), 4 (Zurbriggen) in 1 (Wenzel) zmag v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Koga je premagoval pa Hirscher? Beat Feuz. Who the fuck is that? :) Kjetil Jansrud. Who the fuck is that? :) Henrik Kristoffersen. Who the fuck is that? Edino Aksel Lund Svindal je ime, ki se lahko pohvali z 2 velikima hristalnima globusoma. Skratka, nikakva konkurenca v primerjai s Stenmarkom. Kristoffersen je talent, ki lahko v prihodnosti še marsikaj doseže, ampak trenutno pač ni na nivoju. Ostali, ki jih je Hirscher premagoval v skupnem seštevku, so pa v zgodovini alpskega smučanju druga ali pa tretja liga. :)

Skratka, tale izjava očitno kaže na to, da ima tale Šmitek slab spomin, glede tega, kar je dosegal in proti komu Stenmark.
Vipavec
# 07.03.2017 ob 10:58
ŠMITEK DEMENCA je huda reč pravijo.
soleti
# 07.03.2017 ob 09:16
Res je težko primerjati športnike po obdobjih. Zanesljivo pa lahko rečemo, da danes se dela drugače. pogoji so boljši, ampak tudi dela se do onemglosti . danes ne prideš blizu, če nisi hud garač. Talent tako ne pomeni veliko.. Nihče ne more trditi, da danes konkurenca ni precej večja..
Včasih smo imeli 4 med deset. Težko verjamem, da bo še kdaj tako. Računamo lahko le na prebliske in na tiste tekmovalce, ki so vsaj približek v garaštvu kot je to vrh konkurence. O tem bi Massa lahko veliko pocedal..Talent se "izgubi" v mladinskih selekcijah, Med člani ni več romantike..
Bregas
# 07.03.2017 ob 09:01
@soleti, edin mogoče Linda?
soleti
# 07.03.2017 ob 09:00
Stenmark je legenda, toda glede na napredek v smučanju, konkurenco itd. danes Stenmark ne bi tako suvereno zmagoval grem stavit..Drugi časi so..Niso to več pionirski časi.kjer se je smučalo pol metra okoli kola. Podobno Nikenen ne bi zmagoval ko je takrat dejansko iz žura prišel na tekmo in zmagal.. 86 zmag ne bo nihče več dosegel..
tetka
# 08.03.2017 ob 08:12
Tina ne da sebmi več. Kdor ne želi razumeti ne bo razumel. Jaz sem v živo spremljal tekme svetovnega pokala koncem 70 ih let in tudi v začetku 80 ih. Vem kdaj in zakaj jecSerge Lang spremenil pravila za sezono 1979 in to je na internetu dosegljivo kot t.i. Lex Stenmark rule. O tem je tudi že pisal Jerič.
In tvojecselektivno branje postov namiguje da ali ne razumeš ali pa nalašč spreminjaš smisel. Nisem govoril da število tekem pomeni da bi Stenmark recimo lažje zmagoval. Število tekem pomeni koliko točk je na voljo. Če sta samo dva slalomla in veleslaloma na leto ne moreš zbrati 2000 točk. Je ta matematika zate res pretežak zalogaj. Tudi število slalomov se je skozi sezone menjalo in zato je imel Jerič kolumno ki se je osredotočila na povprečje in ne na absolutno število točk.
In jaz nimam nič proti Hirscherju. Nima pa Marcel zaenkrat dovolj zmag in medalj da bi se postavil ob bok Švedu. Kaj šele da bi bil boljši. Govorim le o specialistih za tehnične discipline kar oba sta.
Je pa recimo možno debatirat ali več pomeni kom0letni smučar z zmagami v vseh disciplinah ala Aamodt Girardelli Miller ..ali pa specialisti za tehnične discipline.
kislec
# 07.03.2017 ob 18:29
Še nekaj za tiste, ki ste za Staneta Mrakovega samo slišali:

Spominjam se, kako je eden iz naših smučarskih krogov lepo ilustriral razliko : "Že naši mladinci hočejo imeti za vsako progo druge in drugačne dile, Stenmark pa pelje slalom in veleslalom na prav istih (ne samo enakih!) plohih".

PS Pa na njih je imel "črno maso" !
/Ne vem sicer, če je bila prav enaka kot na mojih najnavadnejših elankah- metalkah - ampak moja je bila tudi črna/.
Izbor
Svetovni pokal v alpskem smuč ...
link
Jurij Tepeš
34
24. marec 2018 ob 11:10 Dopusta in dirkanja z avtomobili ne bo. Ne vem, kako bo s službo na policiji, ker nimam dovolj dobrih rezultatov. Čaka me finančno težko leto.
Več novic ...
Kazalo