Peter Prevc, Robert Kranjec in Jurij Tepeš so v zadnjih treh letih vsi dobili po eno tekmo v Planici. Foto: BoBo
Peter Prevc, Robert Kranjec in Jurij Tepeš so v zadnjih treh letih vsi dobili po eno tekmo v Planici. Foto: BoBo
Robert Kranjec
Robert Kranjec je leta 2012 v Planici tudi dvignil mali kristalni globus v poletih. Za tekme pod Poncami pravi, da so nekaj posebnega, ker mu dajo navijači dodatno zaupanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmaga Jurija Tepeša v Planici, Peter Prevc je bil na 3. mestu
Ob edini zmagi Jurija Tepeša leta 2013 je na oder za zmagovalce stopil tudi Peter Prevc. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prišlič prvi dan Planice poletel 227 m

Zadnji zmagovalec stare letalnice bratov Gorišek je Jurij Tepeš, ki je pred dvema letoma dosegel do zdaj edino zmago v karieri: "Zagotovo mi zmaga v Planici veliko pomeni. To mi tako rekoč največ pomeni v karieri in rad se z mislimi vračam tja. Toda za vsak skok se je treba zbrati. Na skakalnici si sam in ne smeš razmišljati, kaj je bilo, ampak kaj bo." Tepeš, ki se je letos že izkazal na prenovljeni letalnici na Kulmu, ko je zasedel tretje mesto, se z morebitnimi rekordnimi daljavami v Planici ne obremenjuje. Želja so lepi in dolgi skoki ter predvsem uživanje v letenju, kot pravi: "Planica je zame nagrada za sezono."

Tudi lani je Slovenija s Petrom Prevcem na Bloudkovi velikanki slavila zmago. To je bilo tretje zaporedno leto, ko so slovenski orli zmagali na posamični temi. Pred tremi leti je bil namreč najboljši Robert Kranjec. "Ne vem, kaj lahko pričakujem. V torek sem treniral z Janijem Grilcem in sem pokazal nekaj dobrih skokov. Upam, da bom to lahko pokazal na tekmi. Želim si, da bi jih lahko prestavil na tekmo. Ko sem bil doma, sem 14 dni dobro skakal, a ko sem prišel v Oslo, spet nisem vedel, kje sem. Tekme me dajejo in se s tem ne znam spopasti. V Planici bom poskusil izkoristiti, da skačemo pred domačimi gledalci," je pred planiškim koncem tedna v sproščenem vzdušju na vlaku na relaciji Ljubljana-Jesenice v druženju z novinarji dejal Kranjec.

Naklon je pri 250 m lepši kot v Vikersundu
Letos se je Robi po spodbudnem začetku pred novoletno turnejo znašel v veliki krizi, poti iz nje pa najizkušenejši v slovenski reprezentanci za zdaj ni našel - niti po premoru, ko je odšel iz svetovnega pokala: "Če bi bilo po moje, bi že pred novoletno turnejo ostal doma, ne pa silil naprej. Prej bi moral vzeti ta odmor. Tisto potem je bilo samo mučenje. Ves čas je šlo potem samo navzdol. Vse sem naredil, da mi bo steklo, in res upam, da mi bo."

"Adrenalin je v prvem skoku na poletih vedno prisoten. Tukaj bo še posebej, kajti nisem še skočil na tej letalnici. S prvim skokom se spoznaš z letalnico, potem pa naprej," je dodal dvakratni dobitnik malega kristalnega globusa v poletih, ki je primerjal še planiško letalnico s tisto v Vikersundu, ki ima zdaj v lasti svetovni rekord in kjer je Kranjec pred tremi leti tudi postal svetovni prvak v smučarskih poletih: "Glede na to, kar sem videl, se mi zdi, da so nakloni pri 250 m lepši, kot pa so v Vikersundu. Realno, če bodo razmere dobre, se mora v Planici leteti dlje."

"Velikanka je pravi zaključek sezone"
V četrtkovih kvalifikacijah bo nastopilo kar 13 slovenskih skakalcev. Poleg sedmih, ki skačejo v svetovnem pokalu, še šest iz kvote domače tekme. Nastopilo bo vseh 11, ki so osvojili točke, ter Miran Zupančič in Jaka Hvala. Drugi najboljši v svetovnem pokalu je od Slovencev Jernej Damjan, ki je trenutno na 14. mestu.

"Želim si, da bo skakalnica lepša kot v Vikersundu in da se bo višje letelo. To pomeni, da ne bo tako selektivna. S tem bodo tudi gledalci bolj uživali, saj bodo videli več dolgih skokov. To, kar smo letos videli v Vikersundu, da dve tretjini skakalcev nista šli čez 150, je najbolj nesmiselno za gledalce in za nas tudi ni noben užitek. Moral si narediti dober skok in imeti tudi razmere. Za nas, ki nismo najboljši letalci, ni bilo dobro," je povedal Damjan, ki je dodal, da sicer zaradi popolne osredotočenosti na rampi navijačev sicer ne sliši, v Planici pa se kdaj zgodi tudi to. Nor občutek pa je, ko se prismuča v iztek in komaj čaka, da to znova doživi, zato pravi: "Velikanka je pravi zaključek sezone."

Prišlič prvi dan Planice poletel 227 m