Zimski športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 15 glasov Ocenite to novico!
Robert Kranjec
Za Robertom Kranjcem sta dve težki sezoni. Pred olimpijskimi igrami leta 2014, ko je bil v zelo dobri formi, se je nesrečno poškodoval, lani pa je padel v veliko krizo. Foto: BoBo
       Še n'kol' bol'! Imam zlomljen komolec. En del komolca so odstranili in namestili kovinske 'šprikle' (palice) ter pričvrstili mišico. V nedeljo se bomo odločili, ali lahko z ekipo odpotujem na priprave v Oberstdorf. Če ne, bom 14 dni počakal, nato pa gremo naprej.       
 Robert Kranjec takoj po operaciji.
Robert Kranjec
Kranjec verjame v hitro vrnitev na skakalnice. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Kranjcu na pripravah ne g...

Dodaj v

Kranjec poleti našel prave občutke, a se potem nesrečno poškodoval

Lanska sezona, ko ni užival niti v Planici, za pozabo
30. oktober 2015 ob 09:44,
zadnji poseg: 30. oktober 2015 ob 09:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Robert Kranjec po dveh težkih sezonah vstopa že v 17. zimo svetovnega pokala. Po izvrstnih nastopih v poletnem delu je sledila smola, saj je po hudem padcu na treningu moral na operacijo.

Toda izkušeni Kranjčan ne obupuje in je kljub zlomljenemu komolcu ter operaciji, ki jo je imel pred desetimi dnevi, takoj šel na kondicijske treninge. Kolikor hitro lahko, pa se bo podal tudi na tekme svetovnega pokala, ki se bo 22. novembra začel v Klingenthalu. In v novo sezono se bo kljub tej poškodbi podal z izvrstno popotnico, saj je bil na poletni veliki nagradi najboljši Slovenec, končal pa je na tretjem mestu. "Enkrat sem bil tudi drugi v skupnem seštevku, ampak mi ta skupna razvrstitev ne pomeni veliko. Glavno je, da sem na tekmah našel prave občutke," je pred sezono dejal 34-letni Kranjec, ki je pred padcem odlično skakal.

Poleti je Kranjčan trikrat stopil na stopničke, skupni seštevek velike nagrade pa končal le za Japoncem Kentom Sakujamo in Norvežanom Kennethom Gangnesom, a je tudi najizkušenejši slovenski skakalec izpustil kar nekaj tekem, ne nazadnje ga ni bilo niti na zadnji postaji v Hinzenbachu: "Zagotovo sem zaradi teh izidov bolj optimističen. Najpomembneje je, da sem se znova našel in ostajam miren, tako pa lažje potem delam naprej."

Lanska sezona za pozabo
"Rad bi to, kar treniram in kar sem kazal na treningih, prenesel na tekme. Kaj bo pa to pomenilo, bomo pa videli, ko se bom srečal s konkurenco,
" je dejal skakalec, ki je v svetovnem pokalu največkrat poletel prek 200 metrov. Za njim je težka sezona. Po spodbudnem začetku, ko je na novoletno turnejo prišel na 18. mestu v svetovnem pokalu in s 134 točkami, je potem padel v krizo, iz katere pa ni našel poti. Na naslednjih 15 tekmah, ki se jih je udeležil do planiškega konca tedna, je le še štirikrat osvojil točke. Vmes je naredil tudi premor in zapustil elitno karavano smučarskih skokov, a mu tudi mir in treningi niso pomagali.

Nato je prišel v Planico, kjer je nastopil precej bolje. Na novi letalnici je bil 11. in 13., skupaj osvojil 44 točk in z 201 zasedel v svetovnem pokalu 26. mesto, obenem pa si je s stalnimi dolgimi poleti tudi izboril mesto v slovenski ekipi in na moštveni preizkušnji dobro nastopil ter upravičil zaupanje Gorana Janusa. S Petrom Prevcem, Jurijem Tepešem in Anžetom Semeničem je prepričljivo dobil ekipno tekmo. Kranjec je bil drugi najdaljši od četverice.

Lani ni užival niti v Planici
Tudi z boljšimi uvrstitvami v Planici ni našel pravih občutkov, prave skoke je ujel šele v poletnem obdobju: "Bilo je bolj tako. Nastopal sem doma, in to pomaga. Blestel pa nisem. Forme ni bilo, skoki niso bili nič posebnega, bilo pa je malce bolje kot predtem v sezoni, ko pa je bilo res slabo. Težko bi rekel, kakšna se mi je zdela skakalnica, ker nisem dobro skakal, in če ti to ne uspe, ne more biti skakalnica med najljubšimi. Videti je lepo, a iskreno povem, da nisem užival na njej."

Vrhunec letošnje sezone bo januarsko svetovno prvenstvo v poletih, ki bo na Kulmu. Na prenovljeni avstrijski letalnici se lani Kranjec ni znašel, sicer pa je na Kulmu že slavil dve zmagi za svetovni pokal. Tako kot vsako leto pa bodo ambicije vseh skakalcev tudi čim boljši nastop na sloviti novoletni turneji: "Letos nas čaka to svetovno prvenstvo, obenem je zraven tudi novoletna. Če si tam dober, potem mirno tekmuješ še dva meseca do glavnega dela sezone, kar predstavljata svetovno prvenstvo in potem še Planica."

Spomin pogosto seže v Vikersund
S svetovnim prvenstvom v poletih – letos bo Prevc branil bron izpred dveh let iz Harrachova – vedno na plan pridejo spomini na leto 2012 in Vikersund, ki bo za vedno zapisan v zgodovino slovenskega letenja, saj je na Norveškem Kranjec dosegel največji uspeh v karieri, ko je postal svetovni prvak: "Seveda se pogosto spomnim na tak uspeh. Takih dosežkov, kot je postati svetovni prvak, se vedno rad spomniš. Spomini so res lepi, težko pa rečem, če sem bil takrat v najboljši formi v karieri. Pri vseh teh vrhunskih dosežkih in zmagah so skoki na visoki ravni."

Po svetovnem prvenstvu in pred Planico bo letos nekoliko spremenjen razpored svetovnega pokala. Prvič bodo skakalci nastopili tudi v Kazahstanu, kjer je v Almatyju letos Kranjec stal na stopničkah na veliki nagradi: "Mislim, da bo moralo iti v tej smeri in se bo treba malce prilagajati z urnikom, saj v Evropi sneg zadnje obdobje malce zamuja. Na teh poteh imam malce težav s spanjem, a sicer ni večjih problemov. Treba se je le prilagoditi." Želja po začetku nove sezone, za katero zdaj še ne ve, kdaj bo, pa je: "Rad bi začel z enim dobrim rezultatom, da si potem zaupaš in se lahko sprostiš ter posledično uživaš v sezoni."

Tilen Jamnik
Prijavi napako
Komentarji
Debely
# 30.10.2015 ob 10:03
V novi sezoni Robiju želim veliko dobrih rezultatov, predvsem pa dolgih poletov.
graditelj
# 30.10.2015 ob 10:34
Se ne strinjam-dokler je toliko dober, da ga mladi ne morejo izrinit iz reprezentance, je vseeno koliko je star. Tako smo govorili tudi za nekatere druge-recimo Jureta koširja in kaj smo dobili po njem? Višek uspeha je 29. mesto!!!
sportomanokin
# 30.10.2015 ob 11:26
Uspehi slovenskih skakalcev skozi zgodovino:

Veliki kristalni globus - Peterka (2)
Mali kristalni za skoke - Peterka (1)
Mali kristal za polete - Peterka (1), Kranjec (2), Prevc (2)
Novoletna turneja - Peterka (1)
Svetovni rekord - Šlibar, Prevc
Svetovni rekord s padcem - Polda, Norčič
Svetovni prvak (srednja skakalnica) - Benkovič
Svetovni prvak (velika skakalnica) - Petek
Svetovni prvak (poleti) - Kranjec

....dosegli smo vse, manjka nam samo še olimpijsko zlato
ZeK
# 30.10.2015 ob 10:48
Robi je legenda, tudi letos nas bo razveseljeval!
REAL MADRID
# 30.10.2015 ob 11:35
Stare: "gre prek 200m, fantasično, hohoho, izjemen polet roberta kranjca!! Ali pomeni to zlato medaljo?! Zelo blizu tudi rekordnega dosežka Robert Kranjec, poglejte 244m!!! ..."

Brez gledanja posnetka sem spravil tale komentar stareta skupaj izpred 4 let ko je Kranjec postal svetovni prvak. Definitivno najljubši polet ki sem ga kdajkoli videl.
Ajde Kranjec, zelim ti eno super sezono, in da se ujameš z Kulmsko letalnico!

Mogoče trojna krona za slovence na kulmu? Sej je to res ze fantazija, ampak mogoče pa je:D če bi bili prevc, tepeš in kranjec pravi...
kmet polde
# 30.10.2015 ob 10:44
Dajmo Robi, pokaži skeptikom, da si še vedno vrhunski.
kmet polde
# 30.10.2015 ob 11:52
@REAL MADRID

Meni je ta polet (in posnetek s komentarjem) najhujši ever. Sploh tisti HOHOHO. :)))
Si ga zavrtim vsake toliko za dobro voljo.
andy15
# 30.10.2015 ob 10:51
LETI ROBI LEEETTTIIIII
Komaj čakamo da se začne!
Voly
# 30.10.2015 ob 15:20
slodroid
Skupne uvrstitve Damjana v svetovnem pokalu v zadnjih dveh sezonah:
2013/2014: 13.Damjan-456 t.
2014/2015: 14. Damjan-535 t.
Kaj tebi ni jasno?
EnaK
# 30.10.2015 ob 11:16
Dajmo Robi, cimhitrejso rehabilitacijo ti zelim, potem pa dooooolge skoke in polete, naj ti dobri obcutku v zraku dajo krila.
Pa seveda nobenih nadaljnih poskodb, tega res noben sportnik ne potrebuje. :-)

Srecno!
Voly
# 30.10.2015 ob 15:28
slodroid
Kaj tebi ni jasno? Damjan je bil v predlanski sezoni v svetovnem pokalu skupno 13. v lanski pa 14.!
Voly
# 30.10.2015 ob 15:30
Aha, sem mislil, da prvič komentar ni bil oddan, zato sta dva podobna komentarja!
bullshit_
# 30.10.2015 ob 12:30
Jaz si pa tega večkrat zavrtim Val202
Dlake pokonci vsakič.
REAL MADRID
# 30.10.2015 ob 12:20
@kmet polde

A ti si ga tut na vsake toliko casa?:D
cartekmedo
# 01.11.2015 ob 12:51
Kakšne eni ven mečete!!! Robi je veliko že storil. Bil je ključni mož,ko smo na OI osvojili ekipno bronasto medaljo. Bil je svetovni prvak v poletih in še kar nekaj velikih uspehov je imel in tudi prispeval k uspehu naših skakalcev.

Kranjec želim ti vso srečo.!! Robi,tebi in ostalim našim orlom-skakalcem želim veliko uspeha tudi v tej sezoni.
avz
# 30.10.2015 ob 14:53
skoki so 50 najpopularnejsi sport na svetuuuuu
avz
# 30.10.2015 ob 12:32
skoki so se manj popularni od alpskega smucanja
slodroid
# 30.10.2015 ob 13:10
Pa kaj ga pisci nonstop se****e z "občutki" ... Al' si v formi al' pa nisi.
slodroid
# 30.10.2015 ob 13:11
Pri nekaterih, kot je Damjan, pa rezultati niso stvar občutkov, temveč neznanja.
tesnilo
# 30.10.2015 ob 13:06
kranjec gor ali dol, kako se naš as Tepeš pocuti? to je novica, to nas zanima. kaksni so njegovi obcutki? je letos cas za prvi od mnogih globusov?
mihatirs
# 30.10.2015 ob 10:12
Tudi jaz, ampak vedno znova me razočara že po dveh tekmah sezone, ko se muči okoli 25.-35. mesta...in mislm da letos ne bo nič drugače! Če je veter v hrbet je pa itak 3je razredni skakalec
proteus
# 30.10.2015 ob 10:22
Mislim, da je čas za zaslužen pokoj. Pusti prostor v reprezentanci ostalim slovenskim skakalcem.
Izbor
Svetovni pokal v nordijskem sm ...
link
Bine Norčič
7
26. marec 2018 ob 09:03 Na začetku mojega delovanja z ekipo ZDA smo imeli kar velike težave. Niso bili popolni profesionalci, le redko so se v kvalifikacijah uvrstili na tekmo.
Več novic ...
Kazalo